ΕΛΛΑΔΑ

Βαρθολομαίος: «Δακρύσαμε όταν είδαμε τη Μεσόγειο να γίνεται τάφος για τους αγαπημένους σας»

Βαρθολομαίος: «Δακρύσαμε όταν είδαμε τη Μεσόγειο να γίνεται τάφος για τους αγαπημένους σας»

Με αυτά τα λόγια έδωσε στην ομιλία του το στίγμα της σημερινής ιστορικής συνάντησης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ Βαρθολομαίος.

Με απλότητα και πατρική αγάπη μίλησε στις καρδιές των μεταναστών στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, δίνοντας κουράγιο σε 3.500 μετανάστες.

Αποστολή Μυτιλήνη: Μαρία Γιαχνάκη

"Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχη

Προσφιλείς αδελφοί και αδελφές,

Πολύτιμοι νέοι και παιδιά

Ταξιδεύσαμε εδώ για να σας κοιτάξουμε στα μάτια, να ακούσουμε τις φωνές σας και να σφίξουμε τα χέρια σας. Ταξιδεύσαμε εδώ για να σας πούμε ότι ενδιαφερόμαστε για σας. Ηλθαμε εδώ διότι ο κόσμος δεν σας ξέχασε.

Με τους αδελφούς μας τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο είμαστε εδώ σήμερα για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την υποστήριξη μας για ελληνικό λαό ο οποίος σας δέχθηκε και σας φρόντισε. Και είμαστε εδώ για να σας υπενθυμίσουμε ότι – ακόμη και όταν οι άνθρωποι μας αποστρέφωνται – παρ΄ όλα αυτά «Ο Θεός είναι η καταφυγή και η δύναμή μας. Ο Θεός είναι η βοήθεια μας στις ταλαιπωρίες μας. Επομένως δεν θα φοβηθούμε (Ψαλμ., 45, 2-3)
Γνωρίζουμε ότι ήλθατε από τόπους εμπόλεμους, πεινασμένοι και υποφέροντες. Γνωρίζουμε ότι οι καρδιές σας είναι γεμάτες από αγωνία για τις οικογένειες σας. Γνωρίζουμε ότι αναζητείτε ένα ασφαλέστερο και φωτεινότερο μέλλον.

Δακρύσαμε όταν είδαμε την Μεσόγειο θάλασσα να γίνεται τάφος για τους αγαπημένους σας. Δακρύσαμε όταν γίναμε μάρτυρες της συμπαθείας και ευαισθησίας των κατοίκων της Λέσβου και των άλλων Νησιών. Αλλά δακρύσαμε επίσης όταν είδαμε την σκληροκαρδία των συνανθρώπων μας - των αδελφών σας – να κλείνουν τα σύνορα και να γυρίζουν την πλάτη τους.

Αυτοί που σας φοβούνται δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Αυτοί που σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπά σας. Αυτοί που σας φοβούνται δεν βλέπουν τα παιδιά σας.

Ξεχνούν ότι η αξιοπρέπεια και η ελευθερία υπερβαίνουν τον φόβο και τον διαχωρισμό. Ξεχνούν ότι η μετανάστευση δεν είναι θέμα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Ελλάδος. Είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο.
Ο κόσμος θα κριθεί από τον τρόπο με τον οποίο σας συμπεριφέρθηκε. Και όλοι είμαστε υπόλογοι για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κρίση και την σύγκρουση στις περιοχές από τις οποίες προέρχεστε.

Η Μεσόγειος θάλασσα δεν θα έπρεπε να είναι τάφος. Είναι χώρος ζωής, σταυροδρόμι πολιτισμών, χώρος ανταλλαγής και διαλόγου. Προκειμένου να επανεύρη την αρχική της κλήση, η Mare Nostrum, και ιδιαιτέρα το Αιγαίο Πέλαγος, όπου συναχτήκαμε σήμερα, πρέπει να είναι θάλασσα ειρήνης. Προσευχόμαστε ώστε οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες βρίσκονται στη ρίζα της μεταναστευτικής κρίσεως, θα παύσουν σύντομα και ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί. Προσευχόμαστε για όλο τον κόσμο αυτής της περιοχής. Θα θέλαμε να επισημάνουμε ιδιαιτέρως την δραματική κατάσταση των χριστιανών εις την Μέσην Ανατολήν, καθώς επίσης και των άλλων εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων αυτής, που χρειάζονται άμεση δράση ένα δεν θέλουμε να τις δούμε να εξαφανίζονται.

Υποσχόμαστε, ότι δεν θα σας ξεχάσουμε ποτέ. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να μιλούμε για σας. Και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα κάνουμε το πάν για να ανοίξουμε τα μάτια και τις καρδιές του κόσμου.

Η ειρήνη δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Η ειρήνη είναι η αρχή μιας ιστορίας συνδεδεμένης με το μέλλον. Η Ευρώπη πρέπει να το γνωρίζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη Ήπειρο.

Αυτό το όμορφο νησί στο οποίο βρισκόμαστε τώρα ακριβώς είναι μία τελεία στο χάρτη.

Για να επιβληθεί στον άνεμο και την θαλασσοταραχή, ο Ιησούς, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Λουκά, πρόσταξε τον άνεμο να σταματήσει εντελώς όταν το σκάφος που βρισκόταν Αυτός, και οι μαθητές Του κινδύνευε. Τελικά, η ηρεμία διαδέχθηκε την καταιγίδα.
Ο Θεός να σας ευλογεί. Ο Θεός να σας προστατεύει. Και ο Θεός να σας ενδυναμώνει."

Σχετικές ειδήσεις