ΕΛΛΑΔΑ

Πρωτόγνωρες στιγμές στη Μυτιλήνη - Παγκόσμια συγκίνηση από την επίσκεψη του Πάπα

Πρωτόγνωρες στιγμές στη Μυτιλήνη - Παγκόσμια συγκίνηση από την επίσκεψη του Πάπα

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το Σάββατο στη Μυτιλήνη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ποντίφικα στο νησί, στην πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια.

Αποστολή Μυτιλήνη: Μαρία Γιαχνάκη

Αμέσως μετά την άφιξή του Πάπα Φραγκίσκου στο νησί, ο Ποντίφικας συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.

papas2

Εκτός πρωτοκόλλου και «παραβιάζοντας» τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί, οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν προς τους εκατοντάδες, μετανάστες στην πλειοψηφία τους, συγκεντρωμένους στο χοτ σποτ της Μόριας

Από εκεί έστειλαν μήνυμα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, αλλά και ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας απέναντι στο προσφυγικό δράμα.

2509912

«Δεν είστε μόνοι σας», ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τους πρόσφυγες. Εξήρε τον ρόλο της χώρας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, τονίζοντας ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο».

«Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, να ακούσω τις ιστορίες σας, ήρθαμε για να επιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση, για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση». «Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις δικές σας και να μιλήσουμε στο όνομα σας ως άνθρωποι της πίστης».

«Ταξιδέψαμε εδώ για να ακούσουμε τις φωνές σας και να σας κοιτάξουμε στα μάτια», «όσοι φοβούνται εσάς δεν σας κοίταξαν στα μάτια. Όσοι σας φοβούνται δεν βλέπουν τα πρόσωπα σας, δεν βλέπουν τα παιδιά σας», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος δεν θα πρέπει να γίνει ένας τάφος, αλλά μιας θάλασσα ειρήνης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε ότι με την επίσκεψή μας «ενώνουμε τις φωνές μας για να στηρίξουμε τους ξεριζωμένους». «Μόνοι όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της χρεοκοπίας της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνο», είπε και τόνισε ότι καμαρώνει για τους Έλληνες που παρά τις δικές τους δυσκολίες κάνουν τον «Γολγοθά» των προσφύγων ελαφρύτερο.

Συγκινητικές στιγμές στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας

Μπροστά στις κάμερες εκτυλίχθηκε μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές της επίσκεψης του Πάπα στο κέντρο φιλοξενίας της Μόριας.

2509952

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος χαιρέτισαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στο κέντρο και αγκάλιασαν τα δεκάδες προσφυγόπουλα, που τους περίμεναν με αγωνία. Μόλις, ο Ποντίφικας μπήκε μέσα σε μια από τις σκηνές που υπήρχαν εκεί, ένας πρόσφυγας γονάτισε μπροστά του και με δάκρυα στα μάτια του είπε: «Πατέρα σε παρακαλώ, ευλόγησέ με...».

Σπάζοντας για ακόμα μια φορά το πρωτόκολλο ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφτηκαν την πίσω μεριά του καταυλισμού, επίσκεψη που δεν ήταν προγραμματισμένη.

Ο φακός κατέγραψε μια ακόμη συγκλονιστική στιγμή, με γυναίκα πρόσφυγα να προσπαθεί να προσεγγίσει τον Πάπα.

Η γυναίκα ξεσπά σε κλάματα και αφού σπα τον αστυνομικό κλοιό πέφτει στα πόδια του Πάπα παρακαλώντας τον να τους βοηθήσει... να τους δώσει την ελευθερία τους.

Για να πάει κοντά τους, μάλιστα, έδειχνε από μακριά τον σταυρό της φωνάζοντας : «Είμαι Χριστιανή αφήστε με να περάσω»

Παιδάκια έδωσαν ζωγραφιές στον Πάπα

Επίσης, κατά την επίσκεψη του στο κέντρο, προσφυγόπουλα πλησίασαν τον Πάπα και του έδωσαν ζωγραφιές που είχαν ετοιμάσει για εκείνον.

2509927

«Είναι για εμένα;», τα ρωτούσε ο Πάπας στη σύντομη συνομιλία που είχε μαζί τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα από τα παιδιά έδωσε και ένα γράμμα στον Ποντίφικα, ζητώντας του να το δώσει σε συγγενείς του στη βόρεια Ιταλία.

Με τρεις οικογένειες προσφύγων γευμάτισαν οι τρεις Ιεράρχες

Με τρεις οικογένειες προσφύγων γευμάτισαν οι προκαθήμενοι των χριστιανικών Εκκλησιών ο Πάπας κ. Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Λίγο πριν, οι τρεις Ιεράρχες και αφού ολοκλήρωσαν τις ομιλίες τους υπέγραψαν κοινή έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί με θάρρος στη αντιμετώπιση της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης, «της τραγωδίας της αναγκαστικής μετανάστευσης και της μετατόπισης αλλά και των βαθυτέρων αιτίων της κατάστασης αυτής», μέσω διπλωματικών, πολιτικών και φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών, και μέσα από συλλογικές προσπάθειες, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους τρεις κορυφαίους θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».

Ο Πάπας της Ρώμης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μέσα από το χοτ σποτ της Μόριας ζητούν την προστασία των μειονοτήτων, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου, για την εξάλειψη των μη ασφαλών διαδρομών, όπως αυτές μέσα από το Αιγαίο και το σύνολο της Μεσογείου και για να αναπτυχθούν ασφαλείς διαδικασίες επανεγκατάστασης.

Επίσης εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ελλάδας, ο οποίος παρά τις δικές του οικονομικές δυσκολίες, έχει ανταποκριθεί με γενναιοδωρία σ' αυτή την κρίση. Και απευθύνουν κοινή έκκληση για τον τερματισμό του πολέμου και της βίας στη Μέση Ανατολή, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, και την έντιμη επιστροφή όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι οι τρεις Προκαθήμενοι βρέθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Εκεί, γράφτηκε ο επίλογος της σημερινής ημέρας, όπου έγινε ρίψη στεφάνου για τους πρόσφυγες που έχασαν την ζωή τους.

1460804839930335

«Αγαπητοί αδερφοί και αδερφές. Η Μυτιλήνη έγινε ένα λιμάνι για πολλούς μετανάστες και γι' αυτό το λόγο βρίσκομαι σήμερα εδώ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΠτΔ που με προσκάλεσε μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο», ήταν τα πρώτα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου από το λιμάνι της Μυτιλήνης, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του.

Αμέσως μετά έσπευσε για ακόμα μια φορά να εκφράσει τον θαυμασμό του για τον ελληνικό λαό για τη συμβολή του στο προσφυγικό, «Να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον ελληνικό λαό, ο οποίος μπόρεσε να κρατήσει ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες. Ο Κύριος θα ξέρει να ανταποδώσει αυτή γενναιοδωρία, όπως και εκείνη των άλλων γειτονικών λαών που υποδέχτηκαν πρόσφυγες».

«Θα ήθελα να κάνω έκκληση για υπευθυνότητα μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση. Οι ανησυχίες των θεσμών και του κόσμου, εδώ στην Ελλάδα είναι κατανοητές και νόμιμες. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν είναι απλά αριθμοί, είναι άνθρωποι, ονόματα, ιστορία», συνέχισε ο Πάπας.

Και κατέληξε, "αυτή είναι η αληθινή εξουσία που γεννά την ειρήνη. Μόνο όποιος υπηρετεί με αγάπη, υπηρετεί την ειρήνη. Ευχαριστώ εσάς, επειδή είστε φύλακες ανθρωπιές, επειδή φροντίζετε με τρυφερότητα τη σάρκα του Χριστού, που πονάει και υποφέρει για κάθε άνθρωπο που πονάει και είναι ξένος και εσείς υποδεχτήκατε. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"

Μετά την κοινή δέηση για τα θύματα των προσφυγικών ροών, ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος πήραν από ένα δάφνινο στεφάνι έκαστος από τρία παιδιά και τα έριξαν στη θάλασσα, προς τιμήν των νεκρών προσφύγων.

Ο Πάπας επιστρέφει στη Ρώμη με 12 πρόσφυγες

Με 12 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες, ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής, στις 3.15 μετά το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Λέσβο, ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, νωρίς χθες το μεσημέρι ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του, να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 12 πρόσφυγες, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

«Η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς»

Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα για το προσφυγικό από τη Μυτιλήνη και στις πρώτες του δηλώσεις από τη Λέσβο εξήρε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα ο Πάπας είπε πως αισθάνεται υπερήφανος για την στάση του ελληνικού λαού απέναντι στο προσφυγικό.

tsipras twitter sinaidi f

Μάλιστα, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πάπας έστειλε ένα συγκλονιστικό μήνυμα για το προσφυγικό: «Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι με πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες και πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι», έγραψε ο Ποντίφικας.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή» τη σημερινή επίσκεψης στη Μυτιλήνη και αναφερόμενος στο προσφυγικό έκανε λόγο για «μια κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».

«Η επίσκεψή σας είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μίας νόμιμης οδού για αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Τόνισε ακόμη ότι είναι μια ευκαιρία «να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολό του ο ελληνικός λαός παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

Τέλος, ο πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για τη στάση των Ελλήνων «τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης, ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

Σχετικές ειδήσεις