ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 50 πρόσφυγες

Χίος: Συνεχίζουν την απεργία πείνας οι 50 πρόσφυγες

Συνεχίζουν, από την περασμένη Τρίτη, την απεργία πείνας που πραγματοποιούν 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι ζουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου.

Μάλιστα, έως και σήμερα, σε δύο από τους απεργούς αυτούς πείνας έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής 'Ενωσης - Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.

Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με ψήφισμά του, δηλώνει πως «κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο νησί, στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως «παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους. Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, δεν τους παρέχεται καμιά νομική ενημέρωση, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για την τύχη τους».

Και το ψήφισμα καταλήγει:

«Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις χώρες της Ευρώπης να επισπεύσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των προσφύγων σε όλα τα νησιά. Ζητάμε ακόμα να αντιμετωπίσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σύμφωνα με την ουσία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα αιτήματα των ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια».

Ρoή Ειδήσεων