ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος: Ανεξέλεγκτη φωτιά απειλεί το χωριό Απολακκιά (photos - video)

Ρόδος: Ανεξέλεγκτη φωτιά απειλεί το χωριό Απολακκιά (photos - video)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεσημέρι του Σαββάτου (18/06) μεγάλη πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε κοντά στο Φράγμα της Απολακκιάς στη νότια Ρόδο.

Υπό μερικό έλεγχο η μεγάλη φωτιά

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τα μέτωπα της φωτιάς στη νότια Ρόδο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων οι προσπάθειες επίγειων και εναέριων μέσων έχουν αρχίσει να αποφέρουν αποτελέσματα. Οι ζημιές πάντως είναι αρκετά μεγάλες ενώ άγνωστα είναι τα αίτια που την προκάλεσαν.

Τα μέτωπα τόσο στο Φράγμα της Απολακκιάς και την Ίστριο, όσο και προς την Μονόλιθο και τα Σιάννα είναι πλέον ελεγχόμενα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ρόδου αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, Αγαπητός Πάλλας.

Σε αυτό βοηθάει το γεγονός ότι έχουν κοπάσει οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν νωρίτερα στην περιοχή.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας να επιχειρούν από αέρος, ενώ τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ (Εταιρεία Πρόληψης Φυσικών Καταστροφών), οι εθελοντικές ομάδες, απλοί πολίτες και βαρέα οχήματα θα συνεχίσουν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας να δίνουν μάχη με τις «πύρινες γλώσσες» μέχρι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της πυρκαγιάς.

Σε ό,τι αφορά την έκταση που έκαψε η φωτιά, ο αντιδήμαρχος Αγαπητός Πάλλας εξήγησε ότι «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση φωτιάς για την Ρόδο. Η πυρκαγιά έκαιγε σε μεγάλη έκταση και με μεγάλη ταχύτητα γεγονός που έκανε δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Έχει καεί μια πολύ μεγάλη έκταση, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μετά την οριστική κατάσβεση της φωτιάς, δήλωσε ο αντιδήμαρχος.

Μαίνεται ανεξέλεκτη η πυρκαγιά

Η φωτιά, ξεκίνησε στην περιοχή ανάμεσα στο μοναστήρι του Ασώματου και στο Φράγμα και πλέον απειλεί το χωριό Απολακκιά που βρίσκεται στα νότια του νησιού. Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έχουν «βοηθήσει» στο να μαίνεται ανεξέλεκτη η φωτιά.

Διαβάστε εδώ τι είπε ο αντιδήμαρχος στο CNN Greece

«Ψήγματα» αισιοδοξίας για πρώτη φορά στο μέτωπο της φωτιάς. Ο αέρας έχει καταλαγιάσει γεγονός που βοηθάει τις πυροσβεστικές δυνάμεις να «μαζέψουν» τα μέτωπα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις που υπάρχουν από αρμόδια στελέχη για την κατάσταση της πυρκαγιάς, φαίνεται να υπάρχει μια μικρή βελτίωση και στα δύο μέτωπα, τόσο προς Ίστριο, όσο και στην περιοχή του Φράγματος της Απολακκιάς προς Μονόλιθο. Ωστόσο εντείνονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων πριν πέσει το φως της ημέρας

Αυτή την ώρα η εικόνα που υπάρχει είναι η προσπάθεια να περιοριστεί το μέτωπο προς την Αρνίθα, αλλά και να συγκρατηθεί το μέτωπο προς Σιάννα και Μονόλιθο που πάει να ξεφύγει. Από εκεί και πέρα μικρότερες δυνάμεις προσπαθούν να σβήσουν μικρότερες εστίες φωτιάς, όπως για παράδειγμα εντός της Απολακκιάς.

Ενθαρυντικά τα μηνύματα και στην Ίστριο, στην οποία νωρίτερα είχε γίνει προληπτική εκκένωση. Πυροσβεστικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν προς την πλευρά του οικισμού με αποτέλεσμα η φωτιά να σταματήσει δύο χιλιόμετρα περίπου μακριά από το χωριό και πλέον να καίει μόνο χαμηλή βλάστηση, ενώ η ατμόσφαιρα έχει "μαλακώσει" και δεν είναι αποπνικτική όπως πριν.

1

Στο μεταξύ λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα ξεκίνησε στην Προφύλια η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της πυρκαγιάς, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής, του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και άλλων φορέων. Αναμένεται να γίνει εκτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, αλλά και το πώς θα κινηθούν από εδώ και έπειτα. Στο πλαίσιο αυτό όπως έγινε γνωστό έφτασε πριν από λίγη ώρα στη Ρόδο και μια ομάδα της ΕΜΑΚ η οποία κατευθύνεται άμεσα στο σημείο για να υποστηρίξει τις προσπάθειες, αλλά και ενδεχομένως να ξεκουράσει και κάποιους από τους πυροσβέστες που επιχειρούν από το πρωί.

2

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Απολλακιά και Ίστριο

Ήδη έχουν απομακρυνθεί από το χωριό ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά και παραμένουν εκεί μόνο οι άνδρες που βοηθούν στην κατάσβεση.

Οι φλόγες έκαψαν ήδη αποθήκες στην περιοχή και απειλούν τα σπίτια, την ώρα που οι τοπικές αρχές ζητούν επιπλέον βοήθεια σε εναέρια πυροσβεστικά μέσα, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά.

Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, τα μέτωπα φαίνεται πως πληθαίνουν όσο περνάει η ώρα και πλέον σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, υφίσταται σοβαρός κίνδυνος τόσο για την Αρνίθα.

Το μέτωπο προς την Παναγία Σκιαδενή έχει περιοριστεί, ωστόσο άλλαξε η φορά του ανέμου και η φωτιά κατευθύνεται και προς την Ίστριο. Σύμφωνα με δήλωση στην «Ροδιακή» του προέδρου της Ιστρίου Βασίλη Βουκκή, οι πύρινες «γλώσσες» κυκλώνουν και την Ίστριο με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα λεπτά η εκκένωση του οικισμού.

Δείτε βίντεο από την πυρκαγιά:

Στην περιοχή επιχειρούν 52 οχήματα της Πυροσβεστικής, 4 εναέρια μέσα καθώς και 20 οχήματα ΟΤΑ. Στόχος να προλάβουν να ελέγξουν την φωτιά πριν από την δύση του ηλίου. Πηγές της «Ροδιακής» αναφέρουν ότι αύριο το πρωί θα φτάσουν στην Ρόδο και πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα.

Στην περιοχή εκτός από τις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, βρίσκονται και ομάδες εθελοντών και κάτοικοι της περιοχής που προσπαθούν με κάθε τρόπο να ελέγξουν την πυρκαγιά.

Μιλώντας στην «Ροδιακή» ο αντιδήμαχος Γιώργος Πόκκιας, επιβεβαίωσε ότι έχει γίνει μερική εκκένωση της Απολακκιάς, κυρίως για λόγους ασφαλείας και οι πολίτες μεταφέρονται στην Κατταβιά.

Σύμφωνα με τον κ. Πόκκια η φωτιά είναι πιο επικίνδυνη απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ από το πρωί ο ίδιος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη σε προγραμματισμένο ταξίδι και δεσμεύτηκε ότι θα σταλούν περισσότερα εναέρια μέσα για ενίσχυση αυτών που ήδη επιχειρούν στην περιοχή.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από την πυρκαγιά

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: rodiaki.gr

Σχετικές ειδήσεις