ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινη κόλαση στη Χίο: Έξι τραυματίες, σοβαρά μία γυναίκα (vid+pics)

Πύρινη κόλαση στη Χίο: Έξι τραυματίες, σοβαρά μία γυναίκα (vid+pics)

Η Χίος καίγεται ξανά μέσα σε μόλις ένα μήνα - Ώρες αγωνίας για τους έξι τραυματίες - Πύρινος εφιάλτης σε Ασπρόπυργο και Μενίδι - Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες από τον Ασπρόπυργοστη photo gallery τουNewsbomb.gr-Αυτές είναι οι περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Ο πύρινος εφιάλτης επέστρεψε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στο νησί της Χίου. Μόλις ένα μήνα μετά την πυρκαγιά που είχε κατακάψει τα μαστιχοχώρια του νησιού, μια μεγάλη φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής (26/08/2016), ενώ αυτή την ώρα οι φλόγες κατευθύνονται προς το Μετόχι.

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως έξι άνθρωποι, έχουν υποστεί εγκαύματα από τις φωτιές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί με ελαφρά εγκαύματα στο νοσοκομείο. Από τη φωτιά υπέστησαν εγκαύματα τρεις γυναίκες, οι οποίες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες. Η πρώτη, μια 64χρονη, έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα στο 70% του σώματός της και οι άλλες δύο έχουν εγκαύματα στα χέρια και τα πόδια.

Λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων τους, αποφασίστηκε η κατεπείγουσα αεροδιακομιδή τους, με ειδική πτήση σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά μαίνεται σε τρία διάσπαρτα πύρινα μέτωπα μήκους πολλών χιλιομέτρων, κατακαίοντας παρθένο πευκοδάσος και καταστρέφοντας σπίτια στον οικισμό της Σιδηρούντας, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.

FOTIACHIOS1

Το πρώτο μέτωπο εντοπίζεται στη θέση Μετόχι, ενώ το δεύτερο βρίσκεται πολύ κοντά στο κοιμητήριο της Σιδηρούντας.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εναέρια και επίγεια μέσα επιχειρούν στο τρίτο μέτωπο που βρίσκεται στην περιοχή Αψιλές, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη φωτιά από το να κάψει πευκόφυτες εκτάσεις.

Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη στο politischios.gr, η διεύθυνση του ανέμου είναι βορειοανατολική, ωθώντας έτσι την πυρκαγιά σε νέες άκαυτες εκτάσεις. Μεγάλος αντίπαλος των πυροσβεστών, όπως εξήγησε, είναι οι συνεχείς αναζωπυρώσεις τόσο περιμετρικά της Σιδηρούντας, όσο και στην παραλία του Μετοχίου.

Στο σημείο επιχειρούν 28 άνδρες της Πυροσβεστικής με 15 οχήματα, εννέα άτομο πεζοπόρο τμήμα, 28 εθελοντές, πέντε ιδιωτικά βυτιοφόρα, τέσσερα ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος. Στα δύο ελικόπτερα τύπου Kamov προστέθηκε κι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Chinook. Τα Canadair επιχείρησαν νωρίτερα προσθαλάσωση, χωρίς, όμως, επιτυχία.

Ωστόσο, ενισχύσεις στέλνει το αρχηγείο της Πυροσβεστικής στη Χίο, έπειτα από αίτημα των τοπικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη γειτονική Μυτιλήνη έρχονται δέκα άτομα, από τη Θεσσαλονίκη 40 και από την Αθήνα οκτώ, ενώ αναμένεται και η ενίσχυση με πυροσβεστικά οχήματα.

Κάηκαν σπίτια - Εκκενώθηκε η Σιδηρούντα

fotiachios3 copy

Η μανία της φωτιάς σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις ανέμους ήταν αρκετοί, για να σκορπίσουν την καταστροφή στο χωριό Σιδηρούντα. Σπίτια κάηκαν, περιουσίες καταστράφηκαν, ενώ οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν, καθώς υπήρχε άμεσος και σοβαρός κίνδυνος για τη ζωή τους.

Η αρχική εστία εντοπίστηκε κοντά στο χωριό της Κατάβασης όμως λόγω των θυελλωδών ανέμων, σύντομα επεκτάθηκε προς δύο μέτωπα. Ένα προς το Μάναγρο και ένα προς τη Σιδηρούντα, με το δεύτερο μάλιστα να λαμβάνει ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

FOTIACHIOS2

Στις 03:30 τα ξημερώματα οι πρώτες φλόγες έκαναν την εμφάνισή τους στο χωριό, λίγο αργότερα στις αυλές των σπιτιών της Σιδηρούντας.

Λίγο μετά τις 04:30 ο γραφικός οικισμός παραδόθηκε στις φλόγες, με αποτέλεσμα η Αστυνομία να διατάξει την άμεση εκκένωση του.

Προς στιγμή επικράτησε πανικός, αφού δεκάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στην πλατεία του χωριού, την ώρα που ανήμποροι ηλικιωμένοι προσπαθούν να βρουν σωτηρία στα αυτοκίνητα του Δήμου και της Περιφέρειας.

Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε μια κατασκήνωση προσκόπων στο Μάναγρο.

«Δεν έχουμε νερό να σβήσουμε τη φωτιά...»

Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι στη Σιδηρούντα καταγγέλλουν πως στην κλιμάκωση της φωτιάς που έζωσε τον οικισμό συνέβαλε και η έλλειψη νερού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το politischios.gr, οι κάτοικοι εμφανίζονται εξοργισμένοι: «Μας δίνουν δύο ώρες νερό μόνο κάθε πρωί. Με τι να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες», έλεγαν και ξανάλεγαν οι απογοητευμένοι κάτοικοι που έβλεπαν τις φλόγες να μπαίνουν στις αυλές των σπιτιών τους.

Υπό έλεγχο οι φωτιές σε Ασπρόπυργο και Μενίδι

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ σε πευκόφυτη περιοχή στο Ρουπάκι Ασπροπύργου Αττικής.

IMG 2429 1
IMG 2432 1

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχείρησαν 70 πυροσβέστες με 35 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων, δύο υδροφόρα οχήματα, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

IMG 2434 1

Υπό έλεγχο και η φωτιά στο Μενίδι

Υπό έλεγχο είναι πλέον και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 3 τα ξημερώματα στο Μενίδι, στη θέση Πλάτωνας, κοντά στο νεκροταφείο της περιοχής και πλησίασε κατοικημένες περιοχές. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετείχαν 32 πυροσβέστες με 16 οχήματα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για σήμερα Παρασκευή (26/08/2016)

160826

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για σήμερα Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λήμνος)
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος (Βοιωτία, Εύβοια)
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο από τη φωτιά στη Χίο: politischios.gr

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr φωτογραφίες από τη φωτιά στον Ασπρόπυργο

Σχετικές ειδήσεις