ΕΛΛΑΔΑ

Αποκεφάλισαν την προτομή της Λέλας Καραγιάννη στο κέντρο της Αθήνας!

Αποκεφάλισαν την προτομή της Λέλας Καραγιάννη στο κέντρο της Αθήνας!

Μία αποκαρδιωτική εικόνα αντίκρισαν το πρωί της Δευτέρας (26/09) όσοι βρέθηκαν στην πλατεία Τοσίτσα.

Άγνωστοι κατέστρεψαν την μαρμάρινη προτομή της Λέλας Καραγιάννη, της ηρωίδας της εθνικής αντίστασης. Συγκεκριμένοι, οι βάνδαλοι έκοψαν το κεφάλι και προκάλεσαν φθορές.

Τις αποκαρδιωτικές φωτογραφίες δημοσιεύει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος κάνει λόγο για «ωμή βία και βεβήλωση της Ιστορίας».

Η μαρμάρινη προτομή είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή και τοποθετήθηκε στην Τοσίτσα το έτος 1963.

Ήδη το αποκομμένο μέρος της έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια του δήμου Αθηναίων, και εκτιμώνται οι φθορές που έχει υποστεί προκειμένου να κριθεί αν είναι επισκευάσιμο.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Αθηναίων σχολιάζει πως «Πρόκειται για πράξη που προκαλεί το αίσθημα κάθε πολίτη, που βεβηλώνει τη συλλογική και ιστορική μνήμη και προκαλεί το δημοκρατικό αίσθημα. Η ιστορική άγνοια, η ισοπέδωση και εν τέλει η ωμή βία βρίσκουν απέναντί τους όλο και πιο πολλούς σκεπτόμενους πολίτες» καταλήγει.

Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη ήταν αντιστασιακός, αρχηγός της κατασκοπευτικής οργάνωσης Μπουμπουλίνας. Πιάστηκε από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατακτητές λίγο πριν την Απελευθέρωση της Ελλάδας.