ΕΛΛΑΔΑ

Για πάντα εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά οι μετανάστες; – Βολές Μέρκελ κατά Τσίπρα

Για πάντα εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά οι μετανάστες; – Βολές Μέρκελ κατά Τσίπρα
Ενώ οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνεχίζονται, τα νέα που φτάνουν από την Ευρώπη δεν γεννούν καμία ελπίδα για αποσυμφόρηση των νησιών.

Τη στιγμή που ο αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών ξεπέρασε το ψυχολογικό φράγμα των 14.000, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι το πρόγραμμα Relocation δεν ισχύει για τους πρόσφυγες στα νησιά αλλά μόνο γι' αυτούς που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με άλλα λόγια, οι Γερμανοί προεξοφλούν ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Αν. Αιγαίου όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα αυξηθεί περαιτέρω, καθώς οι αφίξεις συνεχίζονται καθημερινά.

Ως μόνη λύση φαντάζει η επιστροφή στην Τουρκία όσων το αίτημά τους για παροχή ασύλου απορρίπτεται. Ωστόσο επειδή η συγκεκριμένη διαδικασία προχωρά με απελπιστικά αργό ρυθμό δεν προβλέπεται άμεση εκτόνωσης της εκρηκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε πολλά νησιά, ειδικά στη Μυτιλήνη.

Επιπλέον, δημοσίευμα των Financial Times, αποκαλύπτει ότι η Άνγκελα Μέρκελ επέπληξε τον Αλέξη Τσίπρα και την Ελλάδα για τους χειρισμούς του στο θέμα του προσφυγικού, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής το περασμένο Σάββατο (24/09). Συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος είπε πως έχει βαρεθεί να ακούει δικαιολογίες από την ελληνική πλευρά για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ελληνική αντίδραση

Κυβερνητικοί κύκλοι αντέδρασαν στο σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, τονίζοντας ότι στη Σύνοδο της Βιέννης οι δηλώσεις, τόσο του Αυστριακού καγκελάριου Κερν, όσο και της Γερμανίδας καγκελάριου Μέρκελ, ήταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση, από όσα το δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης των Financial Times διαδίδει. Μάλιστα, στην κυβερνητική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι πρόκειται απλά για διαρροές που έχουν ως στόχο την κοινή γνώμη της Γερμανίας, ιδιαιτέρα μετά την άνοδο του ξενοφοβικού κόμματος AfD.

Σχετικές ειδήσεις