ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Χωρίς ίχνος μεταμέλειας ο πατέρας της Άννυ: «Έπεσε στο μπάνιο. Ήταν βαριά, γι΄αυτό την τεμάχισα»!

Χωρίς ίχνος μεταμέλειας ο πατέρας της Άννυ: «Έπεσε στο μπάνιο. Ήταν βαριά, γι΄αυτό την τεμάχισα»!

Σοκάρει ο πα-τέρας κτήνος της μικρής Άννυ, ο οποίος πήρε για πρώτη φορά το λόγο από την έναρξη της δίκης στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και προσπάθησε να εξηγήσει γιατί τεμάχισε το άτυχο κοριτσάκι, ενώ αυτό ήταν ακόμα ζωντανό - Για «απύθμενη σκληρότητα» και πρωτοφανή σκαιότητα έκαναν λόγο οι δύο πραγματογνώμονες ψυχίατροι, συγκλονίζοντας όταν περιέγραψαν την προσωπικότητα του ανθρώπου που τεμάχισε το ίδιο του το παιδί.

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ - ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ DNA ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ

«Ρώτησα γιατί; Γιατί δεν το πήρε το παιδί του στην πλάτη του, σε μια κουβέρτα, σε ένα σεντόνι να πάει να το θάψει αλλά προτίμησε να το τεμαχίσει. Η απάντησή του ήταν ότι το παιδί ήταν βαρύ. Εκεί σταμάτησα...», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του ψυχίατρου Ματθαίου Εξάρχου, ο οποίος «πάγωσε» τους παρευρισκομένους στη δίκη για τη φρικτή δολοφονία της 4χρονης Άννυ που συγκλόνισε το Πανελλήνιο.

Ο συγκεκριμένος ψυχίατρος είχε εξετάσει, κατόπιν εντολής της ανακρίτριας, επί πέντε ώρες τον 28χρονο Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ, γνωστό ως Σάββα, πατέρα της 4χρονης Άννυ, ο οποίος μαζί με τον 30χρονο φίλο του, Νασίφ Αχμέντοφ (γνωστός ως Νικολάι ή Νίκι) κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν και τεμάχισαν τη μικρή το Πάσχα του 2015 μέσα στο διαμέρισμα - σφαγείο της Μιχαήλ Βόδα.

«Μάλλον φοβόταν, όχι όμως τόσο την αστυνομία όσο τη μητέρα της, μην μάθει ότι πέθανε η Άννυ... Πρόκειται για απύθμενη σκληρότητα», συνέχισε ο ψυχίατρος, ο οποίος περιέγραψε τον Σάββα ως έναν άνθρωπο που ουσιαστικά δεν έχει μετανιώσει για τις πράξεις του.

Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες που κάθονται στο εδώλιο κατηγορούνται ότι δολοφόνησαν και τεμάχισαν το παιδί, εξαφανίζοντας στη συνέχεια τα μέλη του, αφού πρώτα τα έβρασαν.

Κατηγορούμενοι είναι και η μητέρα της 4χρονης, Δημητρίνα Μπορίσοβα για παραμέληση ανηλίκου και ψευδορκία, όπως και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος επί της Μιχαήλ Βόδα, ο οποίος βαρύνεται με το αδίκημα της ψευδορκίας.

Στο μεταξύ, σκιαγραφώντας το προφίλ του πατέρα της Άννυ, ο οποίος αρνείται ότι δολοφόνησε το παιδί του, αλλά ομολογεί ότι το τεμάχισε, ο κ. Εξάρχου μίλησε για «επιθετικό άνθρωπο» που είχε συχνούς διαπληκτισμούς με τη σύντροφό του.

«Σε εμένα δεν ανέφερε περιστατικά βίας με το παιδί του. Μου είπε ότι αγαπούσε το παιδί και πως το πρόσεχε», υπογράμμισε ο ψυχίατρος και συνέχισε: «Δείχνει έλλειψη μεταμέλειας, εκλογικεύει το γεγονός ότι έχει βλάψει άλλους».

Ο κ. Εξάρχου τόνισε επίσης πως ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε σε εκείνον τον τεμαχισμό του παιδιού του, ενώ του εκμυστηρεύτηκε ότι προχώρησε σε αυτή την αποτρόπαια πράξη ακολουθώντας τις συμβουλές του συγκατηγορουμένου του Νικολάι, «για να μην βρεθεί το πτώμα γιατί είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την αστυνομία αλλά και γιατί φοβόταν την γυναίκα του».

«Ήπιος τοξικομανής»

Παράλληλά, όπως κατάθεσε στο δικαστήριο ο ψυχίατρος, ο Σάββας τα τρία τελευταία χρόνια ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών «αλλά ήταν μια ήπια τοξικομανία, έκανε καθημερινά χρήση ναρκωτικών με 5 γραμμάρια ηρωίνης», ωστόσο πρόσεχε την κόρη του. Παρέθεσε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι - όπως του είπε ο κατηγορούμενος - όταν κάπνιζε ηρωίνη μετέφερε το παιδί σε άλλο χώρο για να το προστατεύσει.

Πρόεδρος: Είναι αυτό στοιχείο ένδειξης αγάπης; Ένδειξη αγάπης θα ήταν να μην κάνει την ηρωίνη μέσα στο σπίτι....

Μάρτυρας: Με βάση το χαρακτήρα του ναι, είχε κάποιο βαθμό ενδιαφέροντος, σύμφωνα πάντα με αυτά που μου είπε.

Πρόεδρος: Να επιμείνουμε λίγο στο βίαιο χαρακτήρα του... Θα μπορούσε εν δυνάμει να βιαιοπραγήσει σε οποιονδήποτε;

Μάρτυρας: Αυτοί οι χαρακτήρες θα μπορούσαν...

Πρόεδρος: Θα μπορούσε για ασήμαντη αφορμή να φτάσει στο φόνο;

Μάρτυρας: Σπάνια αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν στο φόνο. Όπως αναφέρεται μάλιστα στη διεθνή βιοβλιογραφία έχουν πολύ καλή λεκτική επικοινωνία. Μπορούν εύκολα να πείσουν κάποιον άλλο να κάνει άνομες πράξεις...

Πρόεδρος: Από ψυχιατρικής άποψης υπήρχε κίνδυνος για τη ζωή του παιδιού από τη στιγμή που έμεινε με τον πατέρα του;

Μάρτυρας: Όχι, δεν υπήρχε. Θα μπορούσε να προσέχει το παιδί του, έστω και για λίγο. Εδώ έχουμε τοξικομανείς που προσέχουν τα παιδιά τους. Αυτοί οι χαρακτήρες δεν νομίζω ότι μπορούν να επιτεθούν σε παιδιά και μάλιστα δικά τους. Θα μπορούσαν να επιτεθούν σε ενήλικες...

Πρόεδρος: Στη σύζυγό του πώς επιτέθηκε;

Μάρτυρας: Με τη σύζυγο θα μπορούσε να έχει άλλες διαφορές, σεξουαλικές, οικονομικές...

Πρόεδρος: Πώς εξηγείται ο τεμαχισμός από ψυχιατρικής απόψεως, τον οποίο έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Δεν υπάρχει βιβλιογραφία για αυτό το πράγμα... Στην κατάταξη των ψυχικών νόσων.

Πρόεδρος: Άρα δεν θεωρείται ότι υπάρχει ψυχική νόσος, όταν κάποιος πάει να τεμαχίσει το παιδί του...

Μάρτυρας: Όχι...

Πρόεδρος: Μετά τον τεμαχισμό πήγε και πούλησε παιχνίδι του παιδιού του. Μπορείτε να σκιαγραφήσετε το προφίλ του κατηγορουμένου με βάση αυτό;

Μάρτυρας: Το έχω σκιαγραφήσει, δεν αλλάζει η άποψή μου από αυτό το στοιχείο.

Εισαγγελέας: Πώς σας είπε ότι το παιδί πέθανε;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι ο Νικολάι τού είπε ότι το παιδί δεν είχε σφυγμό.

Εισαγγελέας: Είπατε ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει το προφίλ ανθρώπου που θα έκανε κακό στο παιδί του... Το προφίλ ανθρώπου όμως που θα τεμάχιζε... Δεν είναι λίγο αντιφατικό όλο αυτό;

Μάρτυρας: Τι να πω; Ήθελε να εξαφανίσει τα στοιχεία. Στην παγκόσμια ψυχιατρική κατάσταση ψυχικών νόσων δεν υπάρχει κάτι που να λέει πως όποιος τεμαχίσει το παιδί του πάσχει από αυτό... Είναι κάτι άλλο. Έχει στο μυαλό του κάποιος ένα σχέδιο, θα κάνω αυτό για να μην πάθω εγώ κάτι.

Απαντώντας, δε, σε σχετικές ερωτήσεις της υπεράσπισης της μητέρας της Άννυ, ο κ. Εξάρχου ανέφερε πως «οι τοξικομανείς δεν εγκληματούν και μάλιστα σε μικρά παιδιά, είναι απλώς τοξικομανείς και όχι a priori εγκληματίες». Σύμφωνα πάντα με τον ψυχίατρο, ο πατέρας του κοριτσιού εξαρτιόνταν οικονομικά από τη σύντροφό του και μπορεί να φοβόταν μην τον καταδώσει.

«Σε μένα παραδέχθηκε τον τεμαχισμό. Είπε ότι το έκανε, πως ακολούθησε τις συμβουλές του συγκατηγορουμένου του (Νικολάι) προκειμένου να μη βρεθεί το πτώμα γιατί είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με την αστυνομία και δεύτερον γιατί φοβόταν τη γυναίκα του. Ο ίδιος μου είπε ότι μετάνιωσε για την πράξη του αλλά δεν είχε σοβαρότητα αυτό που μου είπε», ανέφερε.

Η περιγραφή πάντως που έδωσε στο δικαστήριο ο μάρτυρας σχετικά με το πώς ο κατηγορούμενος τού εξιστόρησε το φρικιαστικό περιστατικό (σημειώνοντας μάλιστα πως πιστεύει κατά 90% είναι αληθινή αυτή η εκδοχή) σοκάρει: «Μου είπε ότι τον φώναξε ο Νικολάι και του είπε ότι το παιδί δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό. Εκεί τον ρώτησα εγώ γιατί δεν φώναξε το ΕΚΑΒ και μου απάντησε ότι ο Νικολάι του είπε ότι “έχεις προβλήματα και θα μπλέξεις” και μετά αποφάσισε αυτό που αποφάσισε... Τον ρώτησα “γιατί;” Γιατί δεν το πήρε με μια κουβέρτα, ένα σεντόνι να πάει να το θάψει αλλά προτίμησε να το τεμαχίσει και μου απάντησε ότι το παιδί ήταν βαρύ...».

Γιάννης Παπαδάτος: «Κρύβουν κάποιο μυστικό»

Για ένοχο μυστικό που οι κατηγορούμενοι δεν έχουν αποκαλύψει σχετικά με τη δολοφονία της Άννυ, έκανε κατ' επανάληψη λόγο στο δικαστήριο, ο έτερος ψυχίατρος που εξέτασε τον κατηγορούμενο κ. Γιάννης Παπαδάτος.

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας ανέφερε πως όταν είδε στις φυλακές της Κέρκυρας τον Στάνισλαβ Μπακαρτζίεβ, διέγνωσε ότι πρόκειται για ψυχοπαθολογική προσωπικότητα που «δεν έχει έλλειψη καταλογισμού... Ξέρει τι κάνει, έχει έλεγχο των κινήσεών του».

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής Γιάννης Παπαδάτος σημείωσε επίσης στην κατάθεσή του πως: «Θα έλεγα ότι είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος σε σχέση με ναρκωτικά, αλλά από το ιστορικό του προέκυπτε πως είναι χρήστης. Προς το τέλος έκανε περισσότερο ηρωίνη. Και ναρκωτικά να πάρεις, θυμάσαι τις πράξεις σου... Ωστόσο ο κατηγορούμενος έχει αντιφάσεις στις καταθέσεις του. Ήταν σιωπηλός με τις συνθήκες θανάτου. Τον ρώτησα τι σκέφτηκε όταν είδε το πτώμα του παιδιού και μου είπε δεν θυμάται. Μου είπε ότι την είδε το πρωί νεκρή. Φώναξε τον Νικολάι και εκείνος του είπε ότι το παιδί ήταν νεκρό. Η μητέρα δεν ευθύνεται σε τίποτα, είναι το θύμα της ιστορίας...».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως η αναφορά του κ. Παπαδάτου: «Κάτι κρύβουν. Ποιος μπορεί να ξέρει; Σεξουαλικού τύπου ίσως. Αυτό είναι κάτι που είναι προσωπική μου άποψη με βάση τις ψυχιατρικές μου γνώσεις και την εμπειρία μου».

Πρόεδρος: Διαπιστώσατε ότι ως χαρακτήρας ήταν βίαιος;

Μάρτυρας: Είχε απόλυτη επικοινωνία μαζί μου, καταλάβαινε τι του έλεγα, καταλάβαινα τι μου απαντούσε.

Πρόεδρος: Αν σας ρωτούσαν τότε αν μπορούσε να κάνει κακό στην κόρη του, τι θα απαντούσατε;

Μάρτυρας: Έχει παραπάνω πιθανότητες από μέσο άνθρωπο, αλλά ξέρει τι κάνει.

Ο ψυχίατρος ανέφερε πάντως πως «η μητέρα δεν ευθύνεται σε τίποτα είναι το θύμα της ιστορίας, αυτή πήγε στο Χαμόγελο του Παιδιού και είμαστε εδώ σήμερα».

Εμφανίστηκε, δε, πεπεισμένος πως το έγκλημα δεν ήταν προμελετημένο. «Δεν πιστεύω πως ο Σάββας είχε προμελετήσει το έγκλημα. Πιστεύω πως κάτι έγινε και δεν μας το λένε. Δεν είναι η προσωπικότητα που θα έκανε κάτι τέτοιο...», κατέθεσε ο ψυχίατρος Γιάννης Παπαδάτος.

Πρόεδρος: Που πάρει το μυαλό σας;

Μάρτυρας: Ποιος μπορεί να ξέρει...Ίσως κάτι σεξουαλικού τύπου , κάτι που κρύβεται... Αυτό είναι προσωπική μου άποψη με βάση την επιστημονική μου εμπειρία.

Πρόεδρος: Κάτι άλλο μπορεί να ήταν όπως εμπόριο οργάνων;

Μάρτυρας: Όχι.

Παράλληλα, ο μάρτυρας κατέθεσε πως από όσα του είπε ο 28χρονος άφησε να του εννοηθεί πως ενδεχομένως ο Νικολάι κάτι έκανε στο παιδί όταν εκείνος έλειπε για δέκα λεπτά στη κουζίνα.

Πρόεδρος: Πιστεύετε ότι το παιδί κινδύνευε με τον πατέρα του όσο έμενε μαζί του;

Μάρτυρας: Όχι, κάθε άνθρωπος αγαπάει το παιδί του, κάτι έγινε, δεν ξέρω, το ξέρουν οι κατηγορούμενοι και δεν το λένε. Δεν είναι αποτέλεσμα της προσωπικότητας του. Δεν αποκλείω να συμμετείχε σε μια αρνητική πράξη για την Άννυ. Αυτό, όμως, που έκανε εντύπωση είναι ότι εμμέσως ο Σάββας μου είπε ότι ο Νικολάι μπορεί κάτι να έκανε στο παιδί. Φάνηκε σαν κάτι να ήθελε να πει, αλλά δεν μου το είπε...

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα στη δίκη, έλαβε το λόγο, για πρώτη φορά από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο πατέρας της Άννυ ο οποίος υποστήριξε πως οι κηλίδες αίματος που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμά του προέρχεται από τραυματισμό της Άννυ στη μύτη. «Όταν το παιδί μπήκε στο μπάνιο έπεσε και ράγισε τη μύτη του», ισχυρίστηκε…

Νωρίτερα, στην επιστημονική εκτίμηση ότι η 4χρονη Άννυ τεμαχίστηκε ενώ ήταν ακόμη ζωντανή επέμεινε και σήμερα, Πέμπτη (29/09) ο ιατροδικαστής, Νίκος Καρακούκης, καταθέτοντας συμπληρωματικά ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, όπου εκδικάζεται η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του παιδιού, το Πάσχα του 2015.

«Ποιος οριοθέτησε πως το παιδί ήταν νεκρό και ο τεμαχισμός έγινε μετά το θάνατο του;», αναρωτήθηκε ο μάρτυρας απαντώντας με αυτό τον τρόπο στις αιτιάσεις του κατηγορούμενου πατέρα της Άννυ, Στανισλάβ Μπακαρτιέβ, γνωστού ως Σάββα, ο οποίος επιμένει πως τεμάχισε το παιδί ενώ ήταν ήδη νεκρό μέσα στο διαμέρισμα της Μιχαήλ Βόδα.

«Πολλές φορές ακόμη και ένας γιατρός δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα ότι κάποιος έχει φύγει από τη ζωή αφού μπορεί να έχει πέσει σε κώμα. Το μυστικό είναι το καρδιογράφημα». (...) «Πιστεύω ότι οι διάσπαρτες κηλίδες στο σπίτι έγιναν μόνο από εκτόξευση αίματος . Αποκλείεται εξ ορισμού το παιδί να τεμαχίστηκε αφού είχε πεθάνει. Ο νεκρός δεν έχει κυκλοφορία αίματος , πίεση, ζωτικά στοιχεία...».

Μάρτυρας: Ο τεμαχισμός έγινε εν ζωή με μαχαίρι...

Πρόεδρος: Υπήρχε άλλος τρόπος να έγινε ο τεμαχισμός; Μπορεί να έγινε με πριόνι;

Μάρτυρες: Μπορεί να είναι και πριόνι ...

Πρόεδρος: Μπορούμε να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για το είδος του μαχαιριού;

Μάρτυρας: Όχι.

Από την πλευρά του, ο ειδικός επιστήμονας της ΕΛ.ΑΣ., Στέφανος Λημναίος επανέλαβε πως κηλίδες αίματος της μικρής βρέθηκαν διάσπαρτες σε πολλά σημεία του σπιτιού. Από τη σάρωση του ειδικού μηχανήματος το οποίο ανιχνεύει ίχνη DNA ακόμη και αν έχει επιχειρηθεί να καθαριστεί όπως στην περίπτωση της δολοφονίας της Άννυ, προέκυψε, όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, πως κηλίδες αίματος της 4χρονης εντοπίστηκαν στη μέση του τοίχου στο χολ του σπιτιού , κάτω από κομοδίνο και κοντά σε ραφιέρα στον ίδιο χώρο.

Επίσης, αίμα βρέθηκε στο πάτωμα, σε σοβατοπί της εισόδου αλλά και σε πάπλωμα.

«Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις έγινε ανίχνευση και ταυτοποίηση αίματος της Άννυ και η έρευνα έδειξε μονό προφίλ της μικρής», είπε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας πως εντοπίστηκε κηλίδα σε σοβατοπί, όπου καταγράφεται βιολογικό υλικό της Άννυ μαζί με του κατηγορούμενου Νασιφ Αχμέντοφ ή Νικολάι και ενός αγνώστου προσώπου.

Στο επίκεντρο της κατάθεσης του κ. Λημναίου βρέθηκαν και τα στοιχεία που εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα και μαρτυρούν την παρουσία στο χώρο και ενός αγνώστου προσώπου. Το βιολογικό υλικό του αγνώστου εντοπίστηκε στο πάτωμα, σε σοβατεπί αλλά και σε μια πετσέτα που ήταν γεμάτη αίμα.

Αν και ο μάρτυρας διευκρίνισε πως δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο μίλησε για ορφανά μείγματα για τα οποία υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησης στην περίπτωση που βρεθεί υλικό.

Η αναλυτική περιγραφή των στοιχείων δημιούργησε την εικόνα ενός διαμερίσματος που πριν καθαριστεί ήταν πλημμυρισμένο με αίμα γεγονός που οδήγησε τον συνήγορο των παππούδων της Άννυ να υποβάλει αίτημα για να προσκομιστούν στο δικαστήριο οι φωτογραφίες από το χώρο του εγκλήματος που ελήφθησαν από το ειδικό κλιμάκιο της ΕΛΑΣ κατά τη συλλογή των στοιχείων.

Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο...

Σχετικές ειδήσεις