ΕΛΛΑΔΑ

Δικαιώθηκαν από το Εργατοδικείο οι απολυμένοι της Καμεράτας

Δικαιώθηκαν από το Εργατοδικείο οι απολυμένοι της Καμεράτας

Οι απολυμένοι διοικητικοί υπάλληλοι του Μουσικού και Εκπαιδευτικού Οργανισμού Ελλάδος (Μ.Ε.Ο.Ε.), φορέα μέσω του οποίου λειτουργεί η «Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής», δικαιώθηκαν από το Εργατοδικείο στις 6 Οκτωβρίου 2016.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ), οι εργαζόμενοι, που επί μήνες είχαν παραμείνει απλήρωτοι, μετά την προβολή των νόμιμων αξιώσεών τους για τα δεδουλευμένα τους, υπέστησαν μια πρωτοφανή δίωξη από πλευράς του Οργανισμού και της τότε Διοίκησής του, που δεν δίστασε ακόμη και να τους απολύσει χωρίς αποζημίωση, έχοντας ασκήσει προηγουμένως ψευδομηνύσεις εναντίον τους.

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η απόλυση των εργαζομένων της Καμεράτας είναι παράνομη και υποχρεώνει τον Οργανισμό να αποδέχεται στο εξής την εργασία τους. Επιδικάζει στους εργαζομένους τα δεδουλευμένα τους, μισθούς υπερημερίας, ακόμη και χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από την παράνομη συμπεριφορά του εργοδότη Μ.Ε.Ο.Ε, που προσχηματικά άσκησε εναντίον τους μηνύσεις και τους απέλυσε χωρίς να τηρήσει τις στοιχειώδεις νόμιμες υποχρεώσεις του απέναντί τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο ότι οφείλει στους εργαζομένους και ο τότε νόμιμος εκπρόσωπος του Μ.Ε.Ο.Ε. και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεόδωρος Στάθης, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία άσκησης των μηνύσεων με στόχο την κατασυκοφάντηση των εργαζομένων, σημειώνει η ΠΟΘΑ.

Κατά του Μ.Ε.Ο.Ε. έχουν εκδοθεί πρόσφατα και άλλες αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την καταβολή δεδουλευμένων και υπολοίπων αποζημιώσεων σε άλλους εργαζομένους του (μουσικούς).

Η Ομοσπονδία (ΠΟΘΑ) καλεί το Υπουργείο Πολιτισμού, αρμόδιο σύμφωνα με το Καταστατικό του Μ.Ε.Ο.Ε. για τον διορισμό Διοίκησης σε αυτόν, να δώσει άμεσα λύση στο χρονίζον πρόβλημα της αδιαφανούς λειτουργίας της Καμεράτας, που αυτή τη στιγμή, παρότι δεν διαθέτει Διοικητικό Συμβούλιο (παραιτήθηκε το τελευταίο πριν από τη λήξη της θητείας του), εξακολουθεί να αναπτύσσει δραστηριότητα δίνοντας συναυλίες, συνάπτοντας συμβάσεις με άλλους φορείς, ακόμη και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά.).

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία επίσης, πρέπει άμεσα να διοριστεί Διοίκηση στον Μ.Ε.Ο.Ε. για να επιλύσει όλα τα εκκρεμή και επιτακτικά θέματα των εργαζομένων και να ελεγχθεί τώρα πλήρως με ποιον τρόπο εξακολουθεί η Καμεράτα να δίνει συναυλίες με απλήρωτους μουσικούς, για τους οποίους δεν καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές, πώς συνάπτονται συμβάσεις συνεργασιών με άλλους οργανισμούς αφού δεν υπάρχει Δ.Σ. και εντέλει πώς είναι δυνατό φορείς που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού να συμμετέχουν σε παράνομες δράσεις.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «στέκεται στο πλευρό των συναδέλφων διεκδικώντας την δικαίωση τους, πέραν όμως αυτού είμαστε αποφασισμένοι να κινήσουμε κάθε προβλεπόμενη διαδικασία για την άρση της αδιαφάνειας στο χώρο του Πολιτισμού και για την αποκατάσταση υγιών εργασιακών σχέσεων. Η απροκάλυπτα αντεργατική στάση του εργοδότη καταδικάστηκε από το δικαστήριο.

Είναι η σειρά της Πολιτείας να πάρει θέση, να επιβάλει τη νομιμότητα και να χτυπήσει την συρρίκνωση και την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Σχετικές ειδήσεις