ΕΛΛΑΔΑ

Αμβρόσιος στο Newsbomb: Γιατί πήγα στον Ντερτιλή

Αμβρόσιος στο Newsbomb: Γιατί πήγα στον Ντερτιλή
Τους λόγους για τους οποίους επισκέφτηκε τον Νικόλαο Ντερτιλή εξέφρασε με δηλώσεις του στο newsbomb.gr, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος...

του Μιχάλη Βαρδαρού

Τους λόγους για τους οποίους επισκέφτηκε τον Νικόλαο Ντερτιλή εξήγησε με δηλώσεις του στο newsbomb.gr, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αμβρόσιος.

Ο κ.Αμβρόσιος έπλεξε το εγκώμιο του κατάδικου της απριλιανής δικτατορίας, χαρακτηρίζοντας τον ήρωα και αγωνιστή της Ελλάδας καθώς και σπινθηροβόλο και ανήσυχο πνεύμα.

Αποκάλυψε ότι επισκέφθηκε τον Ν.Ντερτιλή στις φυλακές όπου κρατείται την Τετάρτη 17 Αυγούστου για καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους ενώ σε αυτό συνέτεινε και η κοινή τους καταγωγή.

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας τόνισε πως αποτελεί μέγιστο δικαστικό ατόπημα η παραμονή του πρώην στρατιωτικού στις φυλακές για 37 συνεχή χρόνια.

Παράλληλα επεσήμανε πως η συζήτησή τους δεν περιελάμβανε σχετικά θέματα με την επταετία, παρά μόνο τις ανησυχίες τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα καθώς και στρατιωτικές ιστορίες από τη ζωή του Ν. Ντερτιλή.

Ο κ. Αμβρόσιος άφησε σαφείς αιχμές για τις δηλώσεις του υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Πεταλωτή, χαρακτηρίζοντας ως πράξη φασιστική και χουντική την ενέργεια του να δημοσίευσει την επιστολή που έστειλε στον πρωταίτιο της 21ης Απριλίου χωρίς να τον ρωτήσει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας:

«Οι λόγοι που αποφάσισα να επισκεφτώ τον κ. Ντερτιλή είναι καθαρά ανθρωπιστικοί. Μάλιστα, ένας ακόμη παράγοντας που συνέτεινε σε αυτό ήταν η κοινή μας καταγωγή από τα Καλάβρυτα.

Δεν συζητήσαμε τίποτα σχετικό με την επταετία αλλά ούτε και για το θέμα της αποφυλάκισης του. Θεωρώ μεγάλο λάθος ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος κρατείται στην φυλακή για 37 συνεχή χρόνια. Η δίκη στην οποία καταδικάστηκε ο Ντερτιλής εξυπηρέτησε δικαστικές σκοπιμότητες.

Μιλήσαμε για την δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας. Ο Ντερτιλής μου εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο μεγάλων δυνάμεων που επιθυμούν την καταστροφή της.

Επίσης, μου ανέφερε κάποιες στρατιωτικές ιστορίες από την ζωή του και τις μάχες που έχει δώσει κατά των Τούρκων.

Παρά το γεγονός ότι είναι 90 ετών, το πνεύμα του παραμένει ανήσυχο και σπινθηροβόλο. Θαυμάζω το Ντερτιλή γιατί είναι ένας άνθρωπος που πεθαίνει για τις ιδέες του. Ο ίδιος μου ανέφερε ότι δεν πρόκειται να υποβάλλει αίτηση αποφυλάκισης εάν δεν του ζητήσει συγγνώμη η πατρίδα για την άδικη καταδίκη του.

Δεν με απασχολεί αν είναι δεξιός ή αριστερός, γαλάζιος, πράσινος ή κόκκινος. Το ίδιο θα έκανα και για τον Φλωράκη. Δυστυχώς στις μέρες που βιώνουμε, σπανίζουν οι άνθρωποι που πεθαίνουν για τις ιδέες τους. Ο άντρας προδίδει την γυναίκα. Ο συνάδελφος τoν συνάδελφο. Ο φίλος, το φίλο.

Ποιος είναι ο κ. Πεταλωτής που θα με κατακρίνει δημόσια; Σε τι δημοκρατία ζούμε; Αυτό το πράγμα είναι καθαρός φασισμός. Είμαι ελεύθερος να αποφασίσω ποιον επιθυμώ να επισκεφτώ από την στιγμή που δεν ενοχλώ κανένα.

Σέβομαι το αξίωμα του κ. Πεταλωτή ωστόσο θα πρέπει και εκείνος με τη σειρά του να με σέβεται. Δεν με απασχολεί σε ποιο κόμμα ανήκει. Όταν ήρθε ο πρωθυπουργός της χώρας μας, ο κ. Παπανδρέου μαζί με τον Καναδό ομόλογο του στα Καλάβρυτα, έδωσα εντολή να προστατευτεί από οποιαδήποτε επίθεση δεχθεί. Είναι απαράδεκτο να αποδοκιμάζουμε τον πρωθυπουργό της πατρίδας μας μπροστά στον ξένο πολιτικό. Θα προτιμούσα για παράδειγμα σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση με γιαούρτι ο πρωθυπουργός, να έπεφτε πάνω μου.

Το σύστημα πάσχει και πρέπει κάποιος να κάνει κάτι για αυτό. Εγώ παραμένω ελεύθερος και αδέσμευτος».