ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΠΝΟ: Αναστέλλεται η απεργία - Φεύγουν τα πρώτα πλοία από τα νησιά

Απεργία ΠΝΟ: Αναστέλλεται η απεργία - Φεύγουν τα πρώτα πλοία από τα νησιά

Απεργία ΠΝΟ: Την απόφαση να αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις πήρε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, το πρωί του Σαββάτου (10/12).

Λύνουν κάβους τα καράβια μετά την πολυήμερη απεργία που είχε κηρύξει η ΠΝΟ, αντιδρώντας στο φορολογικών καθεστώς των ναυτικών.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη απόφαση έκανε λόγο για συνέχιση της απεργίας έως τις 06:00 το πρωί της Κυριακής.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της ΠΝΟ, κ. Χαλάς, αν και κανένα από τα προβλήματα τους δεν λύθηκε, ωστόσο, «αναστέλλουμε την απεργία και βλέπουμε».

Επιπρόσθετα, ζήτησε «να μη στρέφονται εναντίον μας οι κοινωνικές τάξεις», ενώ συμπλήρωσε πως «δεν γίνεται να υποφέρουμε εμείς για πράγματα στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία».

Λίγο αργότερα, με τηλεφωνική παρέμβαση, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, σχολίασε την απόφαση της αναστολής της απεργίας της ΠΝΟ, λέγοντας «Επιτέλους πρυτάνευσε η λογική». Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως «το αίτημα για το οποίο έγινε η απεργία, η κυβέρνηση το ικανοποίησε πλήρως από την πρώτη στιγμή», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης».

Τα πρώτα πλοία αναχώρησαν ήδη, δίνοντας «ανάσα» σε επιβάτες, αλλά και παραγωγούς που έβλεπαν επί μέρες τα προϊόντα τους να παραμένουν στα λιμάνια.

Με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά αναχώρησε λίγο μετά τις 12.15 (10/12) το μεσημέρι από τη Σούδα το πλοίο «Blue Galaxy» .

Στο πλοίο επιβιβάστηκαν 105 μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα - νταλίκες με αγροτικά και άλλα προϊόντα.

Η διαδικασία φόρτωσης του πλοίου εξελίχθηκε απολύτως ομαλά και χωρίς προβλήματα, ενώ εκτός από τα μεγάλα φορτηγά αυτοκίνητα στο πλοίο επιβιβάστηκαν επιβάτες που είχαν ενημερωθεί για την αναστολή της απεργίας της ΠΝΟ καθώς και ΙΧ αυτοκίνητα.

Πεδίο μάχης το λιμάνι του Ηρακλείου

Το απόγευμα της Παρασκευής, το λιμάνι του Ηρακλείου μετατράπηκε σε πεδίο μάχης με «πρωταγωνιστές» τους αγρότες και τους ναυτεργάτες με αφορμή την 8η ημέρα απεργίας της ΠΝΟ. Μάλιστα, οι αγρότες είχαν «περικυκλώσει» τον λιμενάρχη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο ζητώντας τους να βρεθεί άμεσα λύση.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ:

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξετάσει και να εκτιμήσει την όλη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί από την εννιαήμερη μέχρι σήμερα απεργιακή της κινητοποίηση, αποφάσισε τα ακόλουθα:

1. Πρώτα απ’ όλα θεωρεί πρώτιστη υποχρέωσή της να ευχαριστήσει τα πληρώματα των πλοίων και όλους τους ναυτεργάτες, οι οποίοι μαζικά, αγωνιστικά και δυναμικά ύψωσαν το ανάστημα τους, συσπειρωμένοι γύρω από την Διοίκηση της Ομοσπονδίας για την επιτυχία της απεργιακής μας κινητοποίησης.
Θα ήταν παράλειψη δε να μην απευθύνει και τις ευχαριστίες της και στο επιβατικό κοινό, για την πλήρη κατανόηση του στο δίκαιο αγώνα μας.

2. Εφιστά την προσοχή στην Κυβέρνηση και ιδιαιτέρα στους αρμόδιους Υπουργούς να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το κυρίαρχο μήνυμα της απεργίας μας ότι δηλαδή ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΙ και να προβούν σε επανεξέταση της αρνητικής συμπεριφοράς τους στην αντιμετώπιση των δίκαιων και καυτών αιτημάτων μας και να κατανοήσουν μια για πάντα ότι οι ναυτεργάτες δεν ζητούν τίποτε νέο αλλά απλά αγωνίζονται να διασώσουν όσα τους έχουν απομείνει μετά τις συνεχείς περικοπές, που δέχτηκε ο κλάδος από τα αλλεπάλληλα κτυπήματα της Τρόικας και των μέχρι σήμερα Κυβερνήσεων.

Και ναι μεν οι διαβεβαιώσεις, γραπτές και προφορικές του Υπουργού Ναυτιλίας και του Υπουργού των Οικονομικών, για το φορολογικό, λειτούργησαν προς το παρόν ως κατ’ αρχή πυροσβεστικό μέσο, πλην όμως σαφέστατα και αναμφισβήτητα δεν αποτελούν και ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Το θέμα του κοινωνικοασφαλιστικού και τα καθαρά εργασιακά θέματα είναι στην πρώτη γραμμή και απαιτούν άμεσες λύσεις. Ας μην επαναπαύονται λοιπόν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ότι ο αγώνας μας τελείωσε. Αντίθετα η εννιαήμερη απεργία μας αποτελεί απαρχή νέων αγώνων. Τα προβλήματα είναι πολλά, είναι καυτά και ζητούν άμεσες και ουσιαστικές λύσεις.

3. Καταγγέλλει όλες τις μεθοδεύσεις των υπηρεσιακών και εξωυπηρεσιακών παραγόντων και παραγοντίσκων, οι οποίοι με επαίσχυντες μεθόδους και χρησιμοποιώντας στο έπακρο τον κοινωνικό αυτοματισμό στοχοποίησαν τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας και ολόκληρο τον κλάδο των ναυτεργατών προκειμένου να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες και ελλείψεις. Οι προσπάθειες όμως αυτές έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα και ατσάλωσαν ακόμη περισσότερο την θέληση μας και τον αγωνιστικό μας παλμό.

4. Με την πεποίθηση ότι οι αρμόδιοι έλαβαν τα μηνύματα της απεργίας μας και με την κατανόηση των εγγενών προβλημάτων των νησιωτών μας, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ την άμεση προσωρινή αναστολή των απεργιακών μας κινητοποιήσεων και παραμένουμε σε επιφυλακή περιμένοντας χειροπιαστές αποδείξεις από τους κυβερνώντες για την επίλυση των προβλημάτων μας, σύμφωνα με τις διατυπωθείσες δηλώσεις τους. Διακηρύσσει επίσης ότι αν σύντομα δεν υπάρξουν ουσιαστικές λύσεις στα αιτήματα του κλάδου μας, θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα μας.

5. Καλεί τους ναυτεργάτες, όπου και αν ευρίσκονται, εν ενεργεία και συνταξιούχους, να παραμείνουν συσπειρωμένοι και σε διαρκή ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας για νέους αγώνες. Μέχρι τότε οργανωνόμαστε και προετοιμαζόμαστε για την ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία του αγώνα.

Ρoή Ειδήσεων