ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία ΠΝΟ: Σκηνικό πολέμου στο Ηράκλειο - Μάχη αγροτών με ναυτεργάτες (vid)

Απεργία ΠΝΟ: Σκηνικό πολέμου στο Ηράκλειο - Μάχη αγροτών με ναυτεργάτες (vid)

Εκτονώθηκε η ένταση μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών που αναπτύχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (9/12) στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αγρότες άρχισαν να απομακρύνονται από το λιμάνι ύστερα από διαβεβαιώσεις που έλαβαν πως οι νταλίκες θα φορτωθούν στο πλοίο, το πρωί.

Ο λιμενάρχης κ. Δημήτρης Σαιτάκης είχε επικοινωνία με το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και διαβεβαίωσε τους αγρότες πως μόλις η Πυροσβεστική «καθαρίσει» το σημείο από τις συνέπειες τις πυρκαγιάς που ξέσπασε από καπνογόνα θα ξεκινήσουν να ζυγίζουν τις νταλίκες.

Σκηνικό πολέμου το λιμάνι του Ηρακλείου

Οι αγρότες κινήθηκαν προς το πλοίο που βρίσκονταν επιβιβασμένοι οι ναυτεργάτες και εκτόξευσαν κροτίδες.

«Αίσχος» , φώναζαν οι εξαγριωμένοι αγρότες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε απόπειρα να ρίξουν άνθρωπο στο λιμάνι ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα τι ακριβώς συνέβη.

Όπως αναφέρει το flashnews.gr, οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν ρίψεις νερού από το πλοίο προς τους αγρότες για να τους απομακρύνουν.

Στη συνέχεια οι ναυτεργάτες έκοψαν τους κάβους - τους οποίους τραβούσαν αγρότες - και απέπλευσαν απομακρυνόμενοι από το λιμάνι. Η κίνηση τους αυτή εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο τους αγρότες λόγω του κινδύνου που είχε αυτή η ενέργεια για όσους ήταν κοντά σοτυς κάβους.

Από το μένος των εξαγριωμένων αγροτών δεν γλίτωσαν τα γραφεία της ΑΝΕΚ που βρίσκονται στο λιμάνι καθώς τους έβαλαν φωτιά.

Σημειώνεται ότι λόγω των υλικών που υπάρχουν μέσα στο κτίριο σημειώθηκαν συνεχείς αναζωπυρώσεις, ενώ ορισμένοι δεν επέτρεψαν στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να προσεγγίσουν το σημείο και να σβήσουν την φωτιά ολοσχερώς.

«Όμηροι» των αγροτών κρατήθηκαν για λίγη ώρα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, που έσπευσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο αγροτικό ζήτημα.

Τραυματίστηκε ο λιμενάρχης

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων και της έντασης, τραυματίστηκε ελαφρά ο λιμενάρχης κ. Σαιτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το cretalive.gr, ο κ. Σαιτάκης χτύπησε σε μία πόρτα.

Στο σημείο έσπευσε το ΕΚΑΒ για να τον παραλάβει ωστόσο λόγω του στενού κλοιού των αγροτών και της γενικευμένης αναταραχής η διέλευση του ασθενοφόρου παρεμποδίστηκε και δεν κατέστη εφικτή η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Τι είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για τα επεισόδια

«Υπομονή μέχρι αύριο το πρωί που συνεδριάζει η ΠΝΟ. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Χρειάζεται ψυχραιμία... Τι να κάνουμε; Να βάλουμε λάδι στη φωτιά; Έχουν δίκιο οι αγρότες» είπε μεταξύ άλλων ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Η ANEK για τη φωτιά στα εκδοτήρια της εταιρείας

Άδικη και αναίτια χαρακτηρίζει η ΑΝΕΚ LINES την επίθεση με αποτέλεσμα το κάψιμο των εκδοτηρίων της κοινοπραξίας ANEK - Superfast απόψε κατά τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου από εξοργισμένους παραγωγούς λόγω της απεργίας της ΠΝΟ.

Όπως αναφέρει η ΑΝΕΚ LINES στην ανακοίνωσή της:

«Σήμερα τα εκδοτήρια της κοινοπραξίας ΑΝΕΚ – Superfast στο λιμάνι του Ηρακλείου έγιναν στόχος εμπρηστικής επίθεσης. Πρόκειται για μια άδικη και αναίτια επίθεση. Η ΑΝΕΚ LINES έχει αποδείξει ότι συμπαραστέκεται και στηρίζει τους δίκαιους αγώνες και τις διεκδικήσεις των αγροτών όπως και των ναυτεργατών. Είμαστε σίγουροι ότι τα σημερινά επεισόδια δεν εκφράζουν τα αιτήματά τους.

Οφείλουμε όλοι να καταδικάζουμε ενέργειες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα πολιτών και εργαζομένων.

Και όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν έχουμε, ούτε θέλουμε να εμπλακούμε σε καμία είδους διένεξη για διχόνοια μεταξύ των πολιτών ή του παραγωγικού ιστού της χώρας μας. Λυπούμαστε που μας εμπλέκουν.

Ας κοιτάξουν το όποιο πρόβλημα και όχι να μας στοχοποιούν για να αποφεύγουν το πρόβλημα και τη λύση του».

Σε απόγνωση οι αγρότες στα Χανιά

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα οι επαφές των φορέων για δρομολόγηση πλοίου από τη Σούδα για τη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις που τους μεταφέρθηκαν το μεσημέρι, οι παραγωγοί των κηπευτικών παραμένουν σε απελπιστική κατάσταση καθώς βλέπουν μέρα με την μέρα τα προϊόντα τους να καταστρέφονται.

Όπως είπαν στο zarpanews.gr αγρότες από την Κουντούρα και το Λαφονήσι, αύριο (10/12) το πρωί θ’ αποφασίσουν πώς θα κινηθούν οργανωμένα και συντονισμένα ώστε να αναλάβουν δράση χωρίς ακρότητες και επεισόδια όπως συνέβη στο Ηράκλειο.

Σχετικές ειδήσεις