ΕΛΛΑΔΑ

Χριστούγεννα 2016: Δείτε πόσο θα σας κοστίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Χριστούγεννα 2016: Δείτε πόσο θα σας κοστίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ελαφρώς μειωμένες εμφανίζονται τις φετινές γιορτές, οι τιμές που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές προκειμένου να γεμίσουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους.

Η μείωση -παρά την αύξηση του ΦΠΑ- στις τιμές προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις τιμές των προϊόντων στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2016.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι:

1. Οι τιμές των προϊόντων του τυπικού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2016 είναι στα ίδια επίπεδα κατά μέσο όρο με το 2015, με μικρή μείωση κατά -0.28%

2. Η τιμές έχουν επηρεαστεί από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, με τις τιμές προ ΦΠΑ να είναι μειωμένες κατά 0.61%.

3. Συνολικά για το τυπικό αυτό καλάθι, ο αναλογούν ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 25%.

4. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει και εξοικονομήσει μεσοσταθμικά περίπου 12% της αξίας των αγορών του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αθροιστικά την τελευταία 5ετία σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 οι τιμές του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 25%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος και ειδικά την τελευταία 3ετία ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές. Επίσης, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι συνολικά η μείωση τιμών για τα προϊόντα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συγκριτικά με τα μικρά σημεία πώλησης, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνουν οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου.

Από τις 21 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται στις 12 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση, σε 2 οι τιμές είναι αμετάβλητες και σε 7 παρουσιάζουν αύξηση.

Οι μεγαλύτερες μεταβολές παρατηρούνται στα γλυκά μελομακάρονα-κουραμπιέδες, η οποία όμως οφείλεται στην αλλαγή των εξεταζόμενων προϊόντων καθώς πολλές αλυσίδες σουπερμάρκετ τα τελευταία χρόνια αναβαθμίζουν την ποιότητα των προϊόντων της συγκεκριμένης κατηγορίας με νέα προϊόντα. Οι τιμές των κρεάτων οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι ύστερα από τον έντονο ανταγωνισμό των προηγούμενων ετών θα παρουσιάσουν μεικτή εικόνα με μείωση στις τιμές γαλοπούλας και αρνιού και μικρή αύξηση στην τιμή του χοιρινού. Η αυξήσεις που παρατηρούνται σε συγκεκριμένα οπωροκηπευτικά εκτιμάται ότι οφείλονται στις καιρικές συνθήκες του φετινού Φθινοπώρου.

Σε σχέση με το εύρος τιμών, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35% της αξίας τους. Αυτή η τάση είναι και αποτέλεσμα των έντονων προσφορών και προωθητικών εκπτωτικών ενεργειών των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και των προμηθευτικών εταιρειών, οι οποίες πλέον παίρνουν διάφορες μορφές. Συνολικά εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα σχεδόν 1 στα 2 προϊόντα που θα αγοραστεί θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια. Συγκεκριμένα:

-Εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα

-Εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες

-Προσφορά επιπλέον προϊόντος (π.χ. 2+1 δώρο)

-Εκπτωτικά κουπόνια

-Δωροεπιταγές για επόμενες αγορές

-Επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Σχετικές ειδήσεις