ΕΛΛΑΔΑ

Περίπου 1 δισ. ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

Περίπου 1 δισ. ευρώ θα διαθέσει η ΕΕ στην Ελλάδα για το προσφυγικό

«Η ΕΕ έχει εγγυηθεί συνολικά, περίπου 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, καθιστώντας την Ελλάδα τον μεγαλύτερο ωφελημένο από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαικής Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε, ότι από τις αρχές του 2015 έχουν εγκριθεί και λαμβάνονται σταδιακά για την Ελλάδα, 352 εκατ. ευρώ έκτακτη βοήθεια.

Στη συνέχεια η ίδια εξήγησε ότι από το ποσό των 352 εκατ. ευρώ, περίπου το μισό (178 εκατ. ευρώ) πήγαν στις ελληνικές αρχές και το άλλο μισό (174 εκατ. ευρώ) στους εταίρους της ΕΕ για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Επιπλέον, συνέχισε η Νατάσα Μπερτό, έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα 198 εκατ. ευρώ από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ και πέραν αυτού, η Ελλάδα δικαιούται άλλα 509 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των εθνικών προγραμμάτων της επταετίας 2014-2020.

Όσον αφορά τις εκταμιεύσεις που έχουν γίνει έως σήμερα, η Νατάσα Μπερτό ανέφερε, ότι έχουν καταβληθεί υπό τη μορφή προκαταβολής ή προχρηματοδοτήσεων, 295 εκατ. ευρώ, τόσο στις ελληνικές αρχές, όσο και στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. προέρχονται από το πλαίσιο του εθνικού προγράμματος (των 509 εκατ. ευρώ).

Τέλος, πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισαν στο ΑΠΕ ότι από τα 198 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν για την Ελλάδα από το Μέσο Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ, έχουν καταβληθεί τα 185,95 εκατ. ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις