ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Ο Καλλιάνος προειδοποιεί: Έρχεται νέος χιονιάς και δεν το λέει κανείς!

Καιρός Αθήνα - Θεσσαλονίκη: Ο Καλλιάνος προειδοποιεί: Έρχεται νέος χιονιάς και δεν το λέει κανείς!

Εκ νέου επιδείνωση στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας (από τη Θεσσαλία και την Ήπειρο και βορειότερα), με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά αργότερα ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, θα παρουσιάσει ο καιρός, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο.

Στις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου, της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Αναλυτικά, η πρόβλεψη του κ. Καλλιάνου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

«ΠΥΚΝΑ ΧΙΟΝΙΑ ΘΑ ΠΛΗΞΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ

Όπως ακριβώς σας είχα ενημερώσει εδώ και 3 ημέρες, από σήμερα το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει εκ νέου επιδείνωση στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας (από την Θεσσαλία και την Ήπειρο και βορειότερα) με κύριο χαρακτηριστικό τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά αργότερα ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Στις υπόλοιπες περιοχές του Ιονίου, της ηπειρωτικής Ελλάδας αλλά και του κεντρικού και βορείου Αιγαίου θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες.

Από το βράδυ και προς τα μεσάνυχτα σήμερα θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις στην Θεσσαλία, την Ήπειρο και την δυτική Μακεδονία. Θα χιονίσει πολύ πυκνά κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, ειδικά μετά τα μεσάνυχτα. Ενδεικτικά σας αναφέρω τα υψόμετρα :

- Ήπειρος : Από τα 450-500 μέτρα (οριακή η χιονόπτωση για την πόλη των Ιωαννίνων, πιθανότητες -πραγματικά- 50%-50%)

- Θεσσαλία : Τοπικά από το 150-200 μέτρα και υψηλότερα. Οριακή η κατάσταση για χιονόπτωση σε Τρίκαλα και Καρδίτσα. Ακόμη πιο λίγες οι πιθανότητες για την πόλη της Λάρισας, εκτιμώ 25% χιονόπτωση και 75% χιονόνερο ή βροχή κατά διαστήματα.

- Δυτική Μακεδονία : Από τα 450-500 μέτρα σχεδόν παντού. Άρα στο παιχνίδι των χιονοπτώσεων μπαίνουν σχεδόν όλες οι μεγάλες πόλεις του διαμερίσματος.

Μετά τα μεσάνυχτα και προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, οι χιονοπτώσεις θα σταματήσουν σταδιακά στις περισσότερες περιοχές και θα συνεχιστούν (πυκνές κατά τόπους) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και μέχρι τη Θράκη.

Ενδεικτικά υψόμετρα χιονοπτώσεων :

- Κεντρική Μακεδονία : Από τα 150-200 μέτρα και υψηλότερα σχεδόν στις περισσότερες περιοχές αναμένονται χιονοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα επίπεδα χιονοπτώσεων θα πέφτουν (σε τοπικό επίπεδο) στα 70-100 μέτρα ή και ακόμη πιο ΤΟΠΙΚΑ μέχρι και τα πεδινά (όχι γενικευμένες χιονοπτώσεις σε όλα τα πεδινά)

ΟΡΙΑΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ :

Χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στη Θεσσαλονίκη από τα 100-130 μέτρα και υψηλότερα. Πρόσκαιρα ίσως να έχουμε και εκπλήξεις. Δεν το θεωρώ και πολύ πιθανό, μακάρι να έρθει όμως. Πιθανότατα ισχυρό χιονόνερο θα εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της Πέμπτης. Οι θερμοκρασίες θα είναι οριακές. Με ένα βαθμό υψηλότερη θερμοκρασία θα εκδηλώνεται βροχή, με ένα βαθμό χαμηλότερη (από την αναμενόμενη των προγνωστικών στοιχείων) θα εκδηλώνονται τοπικές χιονοπτώσεις. Πάντως υπάρχει μια πιθανότητα στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε λίγες ώρες, να δείτε χιόνι, χιονόνερο και βροχή. Στο νήμα δηλαδή...

- Ανατολική Μακεδονία - Θράκη : Μέσα στην Πέμπτη σχεδόν παντού από τα 130-150 μέτρα, ενώ από τα ανατολικά τμήματα των νομών Καβάλας και Δράμας μέχρι και το νομό Έβρου (συμπεριλαμβανομένων δηλαδή των νομών Ξάνθης και Ροδόπης) θα χιονίζει κατά διαστήματα μέχρι και τα πεδινά, πιθανώς και τα παραθαλάσσια τμήματα.

Από αργά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και προς το ξημέρωμα της Παρασκευής οι χιονοπτώσεις θα έχουν σταματήσει σχεδόν παντού. Αυτό θα είναι και το «τελευταίο αντίο» της συγκεκριμένης κακοκαιρίας.

Υ.Γ : Διαβάζω σε site, βλέπω προγνώσεις στην τηλεόραση, ακούω δελτία στο ραδιόφωνο, αλλά ΚΑΝΕΙΣ ΜΑ ΚΑΝΕΙΣ δεν αναφέρει για χιόνια μέχρι και τα πεδινά (τοπικά) στις περιοχές που σας προανέφερα. Και κάθομαι και σκέφτομαι, άλλα προγνωστικά στοιχεία φτάνουν στον δικό μου υπολογιστή;;; Ή μήπως ο φόβος του να μην εκτεθεί κάποιος τον κάνει να μην αναφέρει αυτό που βλέπει; Μα δεν πρέπει ο κόσμος να είναι ενήμερος;

Δηλαδή αν αύριο χιονίσει στην Αλεξανδρούπολη (παραθαλάσσια πόλη, ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ), τι θα πουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών που περίμεναν χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά; Τέλος πάντων...

Για μένα δεν υπήρξε ποτέ ο φόβος του να μην εκτεθώ. Αναφέρω αυτά που βλέπω σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχω αυτά τα 10-11 χρόνια που ασχολούμαι επαγγελματικά με την Μετεωρολογία και την πρόγνωση-παρουσίαση του καιρού. Όπως και να χει όμως, ο ίδιος ο καιρός θα "μιλήσει" αύριο και θα δούμε εάν θα εκδηλωθούν τελικά χιονοπτώσεις μέχρι και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ιδιαιτέρως».

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον καιρό

Σχετικές ειδήσεις