ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Στήνουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας - Όλες οι κινητοποιήσεις τους

Αγρότες: Στήνουν μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας - Όλες οι κινητοποιήσεις τους

Ειδήσεις για μπλόκα αγροτών:Κλιμακώνουν σήμερα τιςκινητοποιήσειςτους οιαγρότες.

Μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας αναμένεται να στήσουν σήμερα Πέμπτη (26/01) οι αγρότες της Λάρισας, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

Στις 12:00 το μεσημέρι στις διασταυρώσεις Γαλλήνης και Αγίων Αναργύρων, αναμένεται η συγκέντρωση του κύριου όγκου των τρακτέρ, όπου θα βρεθούν και μηχανήματα από την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και τα Φάρσαλα.

Όπως σημειώνει το onlarissa.gr, συντεταγμένοι στην ίδια «γραμμή», είναι και μερίδα αγροτών που έχουν ήδη στήσει μπλόκο στο δρόμο Λάρισας – Κοζάνης, καθώς και στο μπλόκο του Γερακαρίου, στο δρόμο Λάρισας – Αγιοκάμπου.

Από την άλλη, πολλά χωριά έχουν αποφασίσει να στήσουν τα δικά τους μπλόκα. Ήδη στη Μελούνα βρίσκεται μερίδα αγροτών από τη γύρω περιοχή ενώ αγρότες από τα χωριά του άξονα Λάρισας – Τρικάλων, ετοιμάζουν μπλόκο στο ύψος της διασταύρωσης της Ραχούλας.

Ο υπόλοιπος σχεδιασμός των αγροτών που πέρυσι συντάχθηκαν με το συντονιστικό των Τεμπών έχει ως εξής:

  • Από την επαρχία Τυρνάβου ενδεχομένως να ενισχύσουν το μπλόκο στη Μελούνα.
  • Στα Φάρσαλα οι αγρότες θα μείνουν με τα τρακτέρ παραταγμένα στην είσοδο της πόλης, στο δημοτικό στάδιο κι ανάλογα με τις δυνάμεις που θα συγκεντρωθούν θα αποφασίσουν το επόμενο βήμα.
  • Στα χωριά του δήμου Κιλελέρ προς την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Βόλου, εκτιμάται πως εντός του Σαββατοκύριακου τα τρακτέρ θα βρεθούν στον κόμβο Πλατυκάμπου (πάνω) στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
  • Οι αγρότες από το δήμο Τεμπών καθώς και δυνάμεις από της περιοχές της Λάρισας και του Τυρνάβου, προσανατολίζονται και σε ένα τρίτο μπλόκο πάνω στη νέα εθνική οδό, στο ύψος του κόμβου της Γυρτώνης.

Δείτε χάρτη των μπλόκων:

agrotes2

Κινητοποιήσεις στη Μακεδονία

Το Σάββατο (28/1), άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, θα στήσουν μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων ενώ το ακριβές χρονοδιάγραμμα κινητοποίησης θα καθοριστεί σε γενική συνέλευση που θα γίνει την ίδια ημέρα, αφού πρώτα παραταχθούν τα τρακτέρ.

«Το μπλόκο επρόκειτο να στηθεί την Πέμπτη, αλλά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αποφασίσαμε στη γενική μας συνέλευση να στήσουμε τα τρακτέρ μας στα διόδια Μαλγάρων το Σάββατο», ανέφερε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Κώστας Ανεστίδης, αγρότης και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας και πρόσθεσε ότι στην κινητοποίηση που αποφασίστηκε, συμμετέχουν άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις περιοχές: Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, Άδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά.

Τη Δευτέρα 30/1, οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και θα στήσουν μπλόκα αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στη σύσκεψη του Σαββάτου, τόνισε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρης Μόσχος.

Όπως πρόσθεσε, οι αγρότες της Καστοριάς, αποφάσισαν να στήσουν το μπλόκο τους, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στο Άργος Ορεστικό, δηλαδή στον κάθετο άξονα επί της Εγνατίας οδού, στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Εν τω μεταξύ, αύριο (27/01) το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στις 19.30 στη γενική τους συνέλευση οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στο Καλονέρι Βοϊου, πρόκειται να επικυρώσουν την απόφασή τους να στηθεί τη Δευτέρα 30/1 το μπλόκο της Αγίας Κυριακής, στον κάθετο επί της Εγνατίας οδού, από τη διασταύρωση Σιάτιστας.

Αποκλεισμοί στα Χανιά

Κινητοποιήσεων συνέχεια για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους των Χανίων, που ανήκουν στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων. Με ανακοίνωσή τους καλούν για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, τους πολίτες αλλά και άλλους αγρότες να στηρίξουν την κινητοποίησή τους, αποκλείοντας την εθνική οδό Χανίων- Ρεθύμνου, στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια».

Ο αποκλεισμός θα είναι συμβολικός και μικρής διάρκειας ενώ, σε ανακοίνωσή της, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων αναφέρει ότι την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Εφορία Χανίων.

Τα αιτήματα των αγροτών

Ανακοίνωση εξέδωσε χθες (25/01) το βράδυ, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Σε αυτή ζητεί από την κυβέρνηση να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις αλλά και την κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της επιτροπής μπλόκων:

«Αφού πρώτα επέβαλλε τριπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών, τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζει, μέσω του διαβόητου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ), μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των αγροτικών χρεών προς τον ΟΓΑ. Μάλιστα, για να μην της ξεφύγει κανείς από όσους έχουν χρέη, έσπευσε, με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις εισφορές στον ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. Και παρά τη «διαβεβαίωση» της κυβέρνησης ότι η διαβίβαση των οφειλών κάτω από 5000 ευρώ στο ΚΕΑΟ δεν συνδέεται με τη διαδικασία των κατασχέσεων, είναι σίγουρο ότι αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για εκβιασμούς και απειλές κατασχέσεων, αλλά και άλλων αναγκαστικών μέτρων που μπορεί να σκαρφιστούν οι κυβερνώντες.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων απαιτεί:

Αμεση απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης για διαβίβαση στο ΚΕΑΟ των χρεών τα ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.
Καμία κατάσχεση για χρέη ασφαλιστικών εισφορών των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια των αγροτοκτηνοτρόφων, καθώς πληρώνονται για τη διάθεση της παραγωγής τους μια – δυο φορές το χρόνο και χρειάζεται να υπάρχουν αυτά τα χρήματα για να μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να συνεχίσουν την αγροτοκτηνοτροφική απασχόληση.
Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.
Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Συντάξεις αξιοπρέπειας. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Οι μικρομεσαίοι αγρότες βρισκόμαστε, ξανά φέτος, στα μπλόκα του αγώνα, επειδή η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε τα δίκαια αιτήματα των περσινών μπλόκων και ψευδώς ισχυρίστηκε το αντίθετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Με την πολιτική της ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΟΣΑ ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ προσθέτει και νέα προβλήματα ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΩΡΙΜΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ ΜΑΣ :

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης για τα χρέη στον ΟΓΑ.

Συνεχίζουμε τη μάχη επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς, με στήσιμο νέων μπλόκων και ενίσχυση αυτών που υπάρχουν, παίρνοντας δύναμη από το δίκιο μας και από την μαζική και δυναμική στήριξη στον αγώνα μας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Όλοι μαζί είμαστε πιο δυνατοί».

Σχετικές ειδήσεις