ΕΛΛΑΔΑ

«Ραντεβού» συμπαράστασης έξω από το 1ο δημοτικό Ωραιοκάστρου από δασκάλους άλλων σχολείων

«Ραντεβού» συμπαράστασης έξω από το 1ο δημοτικό Ωραιοκάστρου από δασκάλους άλλων σχολείων

Μια μεγάλη παρέα θα γίνουν, την Πέμπτη (23/02), δάσκαλοι από διάφορα δημοτικά σχολεία του Ωραιοκάστρου που έχουν δώσει «ραντεβού» έξω από το 1ο δημοτικό σχολείο της περιοχής, σε μια κίνηση συμπαράστασης τόσο προς τα προσφυγόπουλα που φοιτούν εκεί όσο και προς τους συναδέλφους τους στο συγκεκριμένο σχολείο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου, Σωτήρης Σκανδάλης, πρόκειται για μία πρωτοβουλία των διευθυντών και των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων της περιοχής. «Αύριο θα έρθουν εδώ και θα γίνουμε μια παρέα για να υποδεχθούμε όλοι μαζί τα προσφυγόπουλα. Είναι μια πρωτοβουλία αρκετά τονωτική για το ηθικό μας, το οποίο δοκιμάστηκε τις προηγούμενες ημέρες», τόνισε ο κ. Σκανδάλης.

Χθες, συνέχισε, ήταν η πρώτη ημέρα που υπήρξε ηρεμία και τα προσφυγόπουλα έπαιξαν στην αυλή του σχολείου μαζί με τα άλλα παιδιά. «Ήταν μια εικόνα χάρμα ιδέσθαι», τόνισε ο διευθυντής του 1ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου.

Σήμερα, τα προσφυγόπουλα έφτασαν στο σχολείο λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι (πέντε εξ αυτών, καθώς τρία έχουν ενταχθεί με τις οικογένειές τους στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης) και εισήλθαν στο σχολείο σε σκηνικό απόλυτης ηρεμίας, όπου τους υποδέχθηκαν οι δάσκαλοί τους.

Στην περιοχή γύρω από το σχολείο υπήρχαν και σήμερα αστυνομικές δυνάμεις, αλλά όχι και η ολιγομελής ομάδα της «Πατριωτικής Ένωσης Ελλήνων Πολιτών Ωραιοκάστρου» που διαδήλωνε τις προηγούμενες ημέρες κατά της φοίτησης των προσφυγόπουλων στο συγκεκριμένο σχολείο.

Τόσκας: Καμία ανοχή σε όσους ντροπιάζουν την ιστορία μας

«Η κατάσταση στο Ωραιόκαστρο εξομαλύνεται» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», για τα επεισόδια, που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, με αφορμή την αντίδραση μελών ακροδεξιάς ομάδας στη φοίτηση εννέα παιδιών προσφύγων.

«Πιστεύω ότι δε θα συνεχιστούν τα επεισόδια, νομίζω ότι πήραν το μάθημά τους και με την εντολή του εισαγγελέα για την εφαρμογή του αντιρατσιστικού νόμου, που πολύ καλώς εφαρμόστηκε και συνελήφθη και κάποιος που παρέβη αυτόν τον νόμο. Είμαστε αποφασισμένοι μέσα στο πλαίσιο των νόμων και σε συνεργασία με τις εισαγγελικές Αρχές να εφαρμόσουμε ό,τι προβλέπεται, χωρίς καμία ανοχή σε αυτούς, οι οποίοι ντροπιάζουν και την ιστορία μας, αλλά παραβαίνουν και τον νόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει το δικό τους» επισήμανε ο κ. Τόσκας και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να καταλάβουν αυτοί οι λίγοι πλέον ότι στην Ευρώπη, εκεί που δημιουργήθηκαν τα προβλήματα, δημιουργήθηκαν ακριβώς επειδή απομονώθηκαν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων. Τα παιδιά αυτά, που οι γονείς τους τα πήραν για να σωθούν από δύσκολες καταστάσεις, θα πρέπει να μάθουν τα ελληνικά γράμματα, γιατί θα πρέπει να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να ζήσουν ομαλά, πέρα από μίσος. Έφυγαν μακριά από μίσος για να γλιτώσουν, δεν ήλθαν για να αντιμετωπίσουν άλλο μίσος».

Σχετικές ειδήσεις