ΕΛΛΑΔΑ

Επίτιμος πρόεδρος της «Παγκρητίου Ενώσεως» ο Βαρδής Βαρδινογιάννης

Επίτιμος πρόεδρος της «Παγκρητίου Ενώσεως» ο Βαρδής Βαρδινογιάννης

Η «Παγκρήτιος Ένωσις», το μεγαλύτερο πνευματικό-πολιτιστικό σωματείο της Ελλάδας που αριθμεί πάνω από 80.000 μέλη, αναγόρευσε τον Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη σε επίτιμο πρόεδρό της - διάκριση που για πρώτη φορά απονέμεται σε προσωπικότητα η οποία δεν διετέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως- για τη συμβολή του στη διάδοση της κρητικής παράδοσης και για την προσφορά του στον κρητικό λαό και στη χώρα γενικότερα.

Η αναγόρευση έγινε την Τετάρτη (30/03/2017), σε εκδήλωση με αφορμή τα 150 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, για την παρουσίαση του βιβλίου «Το Ιερόν και Ηρωικόν της Κρήτης Αρκάδι» του συγγραφέα Διονυσίου Μαραγκουδάκη, Επισκόπου Πέτρας.

Η «Παγκρήτιος Ένωσις» αφιέρωσε το βιβλίο στον κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη με την ευγενική χορηγία του οποίου τυπώθηκε.
«Το βασικό χαρακτηριστικό του Βαρδή, είναι ότι όταν ήρθε από το Ρέθυμνο στην Αθήνα κράτησε ό,τι έφερε από την Κρήτη: Το κρητικό φιλότιμο, την κρητική φιλοξενία, την αγάπη προς καθετί κρητικό. Με λίγα λόγια κράτησε την κρητική λεβεντιά!» είπε ο Πρόεδρος της «Παγκρητίου Ενώσεως», Γιώργος Μαριδάκης.

Παίρνοντας το λόγο η Όλγα Κεφαλογιάννη, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης είναι άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης, διδάσκει εμάς τους νεότερους με τη στάση ζωής του πώς πρέπει να σεβόμαστε τον άνθρωπο, να προτάσσουμε το κοινό καλό, να υπερασπιζόμαστε ιδανικά όπως η αγάπη για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για τους Έλληνες. Αυτή η προσφορά μας βοηθάει να διατηρούμε ζωντανές τις ρίζες μας. Μαζί του συνοδοιπόρος και συμπαραστάτης η σύζυγός του Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μητέρα των πέντε παιδιών τους».

pagkritios1

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου N.J.V. Athens Plaza στο Σύνταγμα, παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον πολιτικό, τον επιχειρηματικό και τον καλλιτεχνικό χώρο και διακεκριμένων μελών της κρητικής παροικίας των Αθηνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλά μέλη της οικογένειας του κυρίου Βαρδή Βαρδινογιάννη, η σύζυγός του Μαριάννα, τα παιδιά του Γιάννης Βαρδινογιάννης και Νίκος Βαρδινογιάννης με τη σύζυγό του Αλεξία Αντσακλή, η κόρη του Βαρδιάννα με τον σύζυγό της Ιδομενέα Κογχυλάκη, τα αδέλφια του κυρίου Βαρδή Βαρδινογιάννη, Ελένη Κεφαλογιάννη και Γιώργος Βαρδινογιάννης, η κυρία Ελένη Σ. Βαρδινογιάννη και ο γιός της κύριος Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης, η κυρία Αμαλία Βαρδινογιάννη και ο κύριος Σπύρος Καπράλος. Επίσης μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Κισάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και η σύζυγός του Δέσποινα, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κυρία Φώφη Γεννηματά, ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κύριος Κωστής Χατζηδάκης, οι βουλευτές Γιάννης Κεφαλογιάννης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανώλης Όθωνας, Γιάννης Πλακιωτάκης και Λευτέρης Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κυρία Θεανώ Βρέντζου, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κυρία Μαίρη Λιόνη, ο κύριος Μιχάλης Σάλλας, ο κύριος Νίκος Δασκαλαντωνάκης, οι κύριοι Μάνος και Τάκης Δομαζάκης, η κυρία Μαρία Χομπίτη, η κυρία Φαλή Βογιατζάκη, κ.ά.

Την εκδήλωση έντυσε μουσικά ο Νίκος Ζωϊδάκης ενώ ο χορός των «Κουρητών» έκλεψε την παράσταση.