ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Πύρινη λαίλαπα σαρώνει δασική έκταση στη Νέα Σάντα - Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες

Ροδόπη: Πύρινη λαίλαπα σαρώνει δασική έκταση στη Νέα Σάντα - Ολονύχτια η μάχη με τις φλόγες

Φωτιές στην Ελλάδα - Όλες οι ειδήσεις: Νέα «μάχη» δίνουν οι πυροσβέστες από το βράδυ της Τρίτης (04/07) σε δασική έκταση στη Νέα Σάντα Ροδόπης.

ΣΕ ΑΠΟΚΡΗΜΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΕΝΩ ΠΝΕΟΥΝ ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ - ΣΕ ΥΦΕΣΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΝΗ - ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΦΩΤΙΑΣ

Η φωτιά στη Ροδόπη, ξέσπασε γύρω στις 19:15 το απόγευμα της Τρίτης και προκλήθηκε πιθανά από κεραυνό καθώς χθες στην περιοχή σημειώθηκαν βροχοπτώσεις και πτώσεις κεραυνών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο έδωσαν «μάχη» με τις φλόγες όλη τη νύχτα προκειμένου να καταφέρουν να την περιορίσουν και να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Τέσσερα αεροσκάφη, δύο Πετζετέλ και δύο Καναντέρ, πραγματοποίησαν χθες ρίψεις νερού, έως και τη δύση του ηλίου, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας επιχείρησαν στο σημείο ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης δηλαδή 48 πυροσβεστικοί υπάλληλοι και εννέα εθελοντές, τέσσερις ομάδες πεζοπόρου τμήματος με συνολικά 24 άτομα, τέσσερα υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, με τη συνδρομή ενός γκρέιντερ Πολιτικής Προστασίας δήμου.

Την προσπάθεια κατάσβεσης δυσχέραιναν αφενός το απόκρημνο σημείο εκδήλωσής της - μέσα σε χαράδρα - και οι ισχυροί άνεμοι οι οποίοι κατά διαστήματα έφταναν και τα 6 Μποφόρ.

Οι φλόγες δεν απείλησαν κατοικημένες περιοχές.

Το πρωί της Τετάρτης, η πυρκαγιά παρουσιάζει ύφεση.

Με το πρώτο φως της ημέρας, η εικόνα της πυρκαγιάς, όπως σκιαγραφείται στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι αυτή της ύφεσης της πύρινης λαίλαπας καθώς «δεν υπάρχει πλέον ενεργή φλόγα», δεν υπήρξε κάποια αναζωπύρωση, ενώ αναμένεται σταδιακά και η αποδέσμευση μέρους των δυνάμεων, που από χθες το απόγευμα επιχειρούν, με επικεφαλής τον διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αρχιπύραρχο Ναθαναήλ Ρήγα.

Εκτιμάται, ότι στο σημείο θα παραμείνουν στη διάρκεια της ημέρας πυροσβεστικές δυνάμεις προς αποφυγήν ενδεχόμενης αναζωπύρωσης, δεδομένου ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εντός χαράδρας σε περιοχή υψηλού αιολικού δυναμικού.

Δείτε την αρχική ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τη φωτιά στη Ροδόπη:

H πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τετάρτη, 5 Ιουλίου

Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, σήμερα με τοπικές νεφώσεις να αναπτύσσονται κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και στη Βόρεια Κρήτη.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για σήμερα Τετάρτη, 5 Ιουλίου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Δείτε αναλυτικά τις περιοχές ΕΔΩ

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Μάνη

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, κοντά χωριά Κοκκάλα και Σκουτάρι του δήμου Ανατολικής Μάνης υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν.

Στην Κοκκάλα επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ στο Σκουτάρι επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 20 άτομα.

Παράλληλα, μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για να διαπιστωθεί πώς προκλήθηκαν οι πυρκαγιές στην Ανατολική Μάνη, κατέθεσε την Τρίτη η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι ζήτησε από τον ΕΛΓΑ να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.








Σχετικές ειδήσεις