ΕΛΛΑΔΑ

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στο Δημόσιο την Τρίτη (18/9) ενάντια στην αξιολόγηση

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στο Δημόσιο την Τρίτη (18/9) ενάντια στην αξιολόγηση

Συμμετέχουν και γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ συμμετέχουν στην παναττική στάση εργασίας που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, από τις 12:30 έως τη λήξη της βάρδιας, για την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017.

Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην τροπολογία-προσθήκη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη, για την αξιολόγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο που θα κατατεθεί αύριο στην Βουλή.

Όπως υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, η συγκεκριμένη τροπολογία προσπαθεί να «απαντήσει» στην καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία-αποχή που έχει κηρύξει από τις 15 Μαρτίου ενάντια στη μνημονιακή υποχρέωση για αξιολόγηση. Η τροπολογία αυτή καθιερώνει την τιμωρία όσων δεν συμπληρώνουν τα φύλλα αξιολόγησης, απέχοντας από τη διαδικασία, με τον αποκλεισμό τους από τις διαδικασίες κρίσεων, γεγονός που αποτελεί πρωτοφανή καταπάτηση του δικαιώματος στην απεργία και προσπάθεια δημιουργίας απεργοσπαστικού μηχανισμού, σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

Ο προεδρεύων της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, χαρακτήρισε την τροπολογία ως αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική και απεργοσπαστική που εκβιάζει τους εργαζόμενους και όσους κατέχουν θέση ευθύνης. Επίσης τόνισε ότι η τροπολογία ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση αφού δεν δίνει τη δυνατότητα σε όσους δεν συμπληρώσουν τα φύλλα αξιολόγησης επειδή συμμετέχουν στην απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ, να συμμετέχουν στις κρίσεις των προϊσταμένων.

Η ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο των αντιδράσεών της έστειλε σήμερα υπόμνημα προς τα κόμματα και τους βουλευτές όπου τους ενημερώνει σχετικά και τους καλεί να καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη τροπολογία προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι τέλους.

Η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση στις 13:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Στην Ομόνοια, επίσης στις 13:00, καλεί η Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ), η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, ζητώντας να αποσυρθεί η κυβερνητική τροπολογία.

Η ΔΑΣ στηρίζει την «αποχή από κάθε διαδικασία αντιλαϊκής αξιολόγησης» και τονίζει ότι «τόσο η αξιολόγηση Μητσοτάκη, όσο και η αξιολόγηση ΣΥΡΙΖΑ έχει αντιδραστικό και τιμωρητικό χαρακτήρα, στοχεύει στην ενίσχυση της ταξικής επιθετικότητας του κράτους απέναντι στους δημόσιους υπαλλήλους, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, στην παράδοση ολόκληρων τομέων κι υπηρεσιών στους ιδιώτες». «Δείχνουν τους εργαζόμενους ως υπεύθυνους για τα χάλια των δημόσιων υπηρεσιών, αποσκοπώντας έτσι να κρύψουν ότι στο βαθμό που υπάρχουν τέτοια φαινόμενα τα υπέθαλπαν διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις γιατί το χρειαζόντουσαν» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και διευκρινίζει ότι «δεν είμαστε γενικά ενάντια στην αξιολόγηση, αλλά ενάντια στο συγκεκριμένο περιεχόμενο, τους σκοπούς και τις επιδιώξεις που προωθεί το ταξικό κράτος μέσω της αξιολόγησης».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις