ΕΛΛΑΔΑ

Μιχάλης Λεμπιδάκης: Οι 186 ημέρες ομηρίας - Το χρονικό της απαγωγής και τα πρώτα του λόγια

Μιχάλης Λεμπιδάκης: Οι 186 ημέρες ομηρίας - Το χρονικό της απαγωγής και τα πρώτα του λόγια

Η απαγωγή που θα μείνει στην ιστορία - Πώς οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη των δραστών και πώς εκτυλίχθηκε η αστυνομική επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη - Η συγκλονιστική κατάθεση του επιχειρηματία

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΠΑΓΩΓΕΩΝ - ΕΠΙΑΣΑΝ 8 ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΑΛΛΟΥΣ 7 - ΤΑ ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥΣ

Δεμένο σαν το σκυλί για έξι ολόκληρους μήνες, είχαν τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη οι απαγωγείς του, όπως περιέγραψε ο ίδιος στους αστυνομικούς κατά την κατάθεσή του, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του.

lempidakis9

Η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, έξω από το Ρέθυμνο ξεκίνησε λίγο πριν τις οκτώ το πρωί και είχε σαν αποτέλεσμα να απελευθερωθεί από μάντρα αυτοκινήτων όπου κρατούνταν, ο 54χρονος επιχειρηματίας και να συλληφθούν συνολικά οκτώ άτομα.

Διαβάστε ΕΔΩ για την αστυνομική επιχείρηση

Εκτός από τις οκτώ συλλήψεις και τους επτά που αναζητούνται για πιθανή συμμετοχή στην απαγωγή, προσήχθησαν και άλλοι ύποπτοι, μεταξύ αυτών ένα 17χρονο κορίτσι, το οποίο φέρεται να είχε αναλάβει το ρόλο του «ταχυδρόμου» της οργάνωσης.

«Μου έλεγαν ότι θα έχω κακό τέλος»

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παραμονή του στη Σχολή Αστυφυλάκων έδωσε στους αστυνομικούς σημαντικές πληροφορίες για την πολυήμερη κράτησή του.

lempidakis2

(Σχολή Αστυφυλάκων)

«Πάντα με είχαν δεμένο με αλυσίδα. Ή στo χέρι ή στο αριστερό πόδι, σαν σκυλί. Μου άλλαξαν πέντε κρησφύγετα. Αυτό που με βρήκατε ήταν το έκτο. Όταν έμπαιναν στο δωμάτιο φορούσαν κουκούλες. Μου έδιναν πάντα μαγειρεμένο φαγητό. Δεν μου ασκούσαν βία, αλλά μου έλεγαν ότι θα έχω κακό τέλος. Με ενημέρωναν για την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντάς μου: «Θα αργήσεις να πας σπίτι σου... Δεν δίνουν τα λεφτά... Δεν θα έχεις καλό τέλος". Για να μου αλλάξουν κρησφύγετα, μου έβαζαν μια κουκούλα και με έβαζαν στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Δεν έβλεπα ούτε πού πήγαινα ούτε πού έμπαινα».

Ερωτηθείς για τα βίντεο που είχαν στείλει οι απαγωγείς, ο κ. Λεμπιδάκης υποστήριξε πως τα δύο βίντεο που έστειλαν στην οικογένεια τα γυρίσανε μέσα στο κρησφύγετο και ένας από τους απαγωγείς κρατούσε την κάμερα και μου έλεγε τι να πω. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με σώσατε», επαναλάμβανε στους αστυνομικούς.

Τα δύο κρίσιμα λάθη των δραστών

Ένα από τα βασικότερα ήταν πως εμπιστεύτηκαν έναν κρίσιμο ρόλο της σπείρας στα χέρια ενός ανήλικου κοριτσιού: τον ρόλο του «ταχυδρόμου» των μηνυμάτων των απαγωγέων προς την οικογένεια του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Διαβάστε εδώ για το ρόλο της ανήλικης

Τον περασμένο Ιούλιο τρία άτομα τα οποία φέρονται να είχαν ενεργό ρόλο στην απαγωγή υπέπεσαν σε ακόμη ένα κρίσιμο λάθος, το οποίο «ξεκλείδωσε» τις προσπάθειες των ανδρών της Ασφαλείας.

Σε έναν τυπικό αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε ΙΧ σε δρόμο της Κρήτης στο οποίο βρίσκονταν τρία άτομα διαπιστώθηκε πως κανείς από τους επιβαίνοντες δεν είχε μαζί του κινητά τηλέφωνα.

Μετά από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί κατάλαβαν πως είχαν φροντίσει να τα ξεφορτωθούν. Το συγκεκριμένο γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ., καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν «αυστηρά» με καρτοτηλέφωνα μίας χρήσεως, μέσω των οποίων έστελναν μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν. Οι αρχές συνειδητοποίησαν πως ο λόγος που δεν είχαν μαζί τους κινητά τηλέφωνα δεν ήταν άλλος από το γεγονός πως πιθανότατα είχαν σχέση με την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Τα προφίλ των συλληφθέντων

Μεταξύ των συλληφθέντων, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», ήταν δύο αδέρφια τα οποία είχαν παραχωρήσει τη μάντρα όπου εντοπίστηκε χθες λίγο πριν τις οκτώ το πρωί ο Μιχάλης Λεμπιδάκης από τις ελληνικές αρχές. Κατά το παρελθόν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα δύο αδέρφια ασχολούνταν με τις οικοδομές, αλλά τα τελευταία χρόνια η κρίση τους χτύπησε την πόρτα και εκτιμάται πως αυτός ήταν ο λόγος που τους «όπλισε» και τους έστρεψε στην κατεύθυνση της απαγωγής. Επίσης οι αστυνομικοί πέρασαν επίσης χειροπέδες σε έναν ιδιοκτήτη κτηνοτροφικής μονάδας στα Σφακιά.

lempidakis3

Παράλληλα προσήχθη και ένα πρόσωπο που στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί στην υπόθεση της απαγωγής του Παναγόπουλου και είχε περάσει από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Ο χαρακτηρισμός που του έχει αποδοθεί είναι «βρωμού» ή «απατεώ» και μέχρι χθες αργά το βράδυ δεν είχε κατηγορηθεί, καθώς εξεταζόταν η συμμετοχή του στην υπόθεση. Ακόμη ένας άνδρας που συνελήφθη χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως ο «εμπρηστής» των πλειστηριασμών: πρόκειται για πρώην εργολάβο οικοδομών, ο οποίος συμμετείχε σε επεισόδια για τους πλειστηριασμούς, ενώ κατηγορήθηκε για εμπρηστική επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

lempidakis8

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ένας μεσίτης -πατέρας της 17χρονης «ταχυδρόμου»- και ένας γνωστός ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου διασκέδασης στο Ρέθυμνο. Και οι δύο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν σημαντικό ρόλο στην απαγωγή, όπως επίσης και δύο γνωστοί ποινικοί που προέρχονται από την περιοχή του Μυλοποτάμου.

Σύμφωνα με πηγές του «Ελεύθερου Τύπου», κανένας από τους συλληφθέντες δεν εργαζόταν στο παρελθόν στην εταιρεία με τα πλαστικά που διατηρούσε οικογενειακά ο Μιχάλης Λεμπιδάκης. Κατά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε συνελήφθη και ένας ομογενής από τα Σκόπια ο οποίος έκανε τον φύλακα στη μάντρα και είχε έρθει πρόσφατα από τη Θεσσαλονίκη, καθώς φαίνεται πως οι απαγωγείς είχαν ανάγκη για επιπλέον άτομα και αποφάσισαν να τον καλέσουν προκειμένου να φυλάει τσίλιες.

Συγκλονίζει ο πατέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη

Ο πατέρας του Μιχάλη Λεμπιδάκη και γνωστός επιχειρηματίας του νησιού, Ιωάννης Λεμπιδάκης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» ευχαρίστησε την Ελληνική Αστυνομία για τις πολύτιμες υπηρεσίες της όλους αυτούς τους μήνες, αλλά και για την τελική επιχείρηση που είχε αίσια κατάληξη. «Είμαι πολύ χαρούμενος που το παιδί μου είναι υγιές και ελεύθερο. Είναι καλά στην υγεία του και ευτυχώς η επιχείρηση της Αστυνομίας πήγε πάρα πολύ καλά. Θέλω να τον δω και να τον ρωτήσω περισσότερα και να διαπιστώσω με τα ίδια μου τα μάτια πως είναι καλά», τόνισε.

lempidakis5

(Το σπίτι του Μιχάλη Λεμπιδάκη)

lempidakis6

(Συγγενείς του Λεμπιδάκη, φτάνουν στο Ρέθυμνο για να τον δουν)

Ο ιατροδικαστής Κρήτης και ιατροδικαστής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Σταμάτης Μπελιβάνης, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται, εξέτασε τον γνωστό επιχειρηματία ο οποίος χαίρει άκρας υγείας. «Είχε ένα επιφανειακό τραύμα στο αριστερό του πόδι από την αλυσίδα με την οποία ήταν δεμένος. Μου είπε πως έχασε 15 με 16 κιλά. Τον εξέτασε και ο γιατρός της Αστυνομίας Ρεθύμνου και διαπίστωσε πως είναι καλά. Δεν έχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα και δεν ήταν αφυδατωμένος. Διαπίστωσα πως δεν ταλαιπωρείται από κάποια κάκωση και πως είναι εμφανώς εξαντλημένος από τον "Γολγοθά" που βίωσε», είπε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.

Σχετικές ειδήσεις