ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικό - Απίστευτη γκάφα: Δεν ενημέρωσαν την Lamda Development για τις αποφάσεις του ΚΑΣ

Ελληνικό - Απίστευτη γκάφα: Δεν ενημέρωσαν την Lamda Development για τις αποφάσεις του ΚΑΣ

Ελληνικό | Ειδήσεις: Σε ένα σήριαλ γραφειοκρατίας και περίεργων εμμονών φαίνεται πως επιδίδεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία, παρά τις διαβεβαιώσεις των στελεχών της ότι η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει κανονικά, δεν φρόντισε καν να ενημερώσει την ανάδοχο εταιρεία της επένδυσης, τη Lamda Development, αναφορικά με τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για τους αρχαιολογικούς χώρους εντός του έργου.

ΑΡΙΣΤΕΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΤΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΠΕΝΔΥΤΡΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Με απλά λόγια, η Πολιτεία δεν μπήκε καν στον κόπο να ενημερώσει επίσημα την εταιρεία που θέλει να επενδύσει εκατομμύρια στο Ελληνικό, για τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης του ΚΑΣ, αν και υπουργικά και κομματικά στελέχη, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Κατερίνα Παπανάτσιου και η Ράνια Σβίγκου αντίστοιχα, μοίραζαν δηλώσεις χθες, Τετάρτη (04/10/2017) αριστερά και δεξιά, διατυμπανίζοντας το δήθεν φιλοεπενδυτικό προφίλ της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου!

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που έχουν περάσει 15 μήνες από την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και ακόμα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την υλοποίηση του έργου.

Ποιος όμως φταίει γι΄ αυτό;

Αν όντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί το έργο της ανάπλασης να γίνει, στο πλαίσιο της φιλοεπενδυτικής στροφής που επιχειρεί, τότε ποιος είναι αυτός που βάζει εμπόδια στην υλοποίηση της επένδυσης, και με ποια νομιμοποίηση; Ποιος είναι αυτός που τινάζει στον αέρα μια επένδυση εκατομμυρίων; Ποιες εμμονές και με ποιες σκοπιμότητες βάζουν «φρένο» σε ένα έργο πνοής για την Αθήνα και την Ελλάδα;

Και τι δεν έχουμε ακούσει για τον πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ότι είναι δάσος, ότι είναι αρχαιολογικός χώρος, ότι, ότι, ότι… μόνο πετρέλαιο δεν έχουν βρει ακόμα στη Βουλιαγμένης και στην Ποσειδώνος!

Τι κι αν υπάρχει συμφωνηθέν μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της Lamda Development και του ελληνικού Δημοσίου, συνεχώς εφευρίσκονται νέα προσκόμματα που εμποδίζουν την υλοποίηση της επένδυσης. Μία από το δασαρχείο, μία από το υπουργείο Πολιτισμού, και πιο πρόσφατα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Τελικά το ΚΑΣ αποφάσισε πως είναι αρχαιολογικός χώρος 300 στρέμματα και όχι 3.000 που έλεγαν στην αρχή. Ποιος θα έπρεπε να ενημερωθεί πρώτος; Μα, προφανώς ο επενδυτής που σκοπεύει να ρίξει εκατομμύρια για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου. Κι όμως, επισήμως δεν ενημέρωσε κανείς τη Lamda Development.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία υπογραμμίζει πως αποτελεί δέσμευσή της η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και ζητά να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Lamda Development:

«Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους.

Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα.

Τέλος, σημειώνεται, ότι η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα από τα παραπάνω, η ανευθυνότητα αυτής της κυβέρνησης δεν έχει όριο, τη στιγμή, μάλιστα, που κρίνεται το μέλλον μιας επένδυσης, η οποία αποδεδειγμένα οδηγεί στη δημιουργία 70.000 νέων θέσεων εργασίας.

Αν ο επενδυτής αποχωρήσει, όπως έχουν αποχωρήσει τόσοι και τόσοι από τη χώρα μας, αποκλειστικά υπεύθυνοι θα είναι τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και η εμμονική του κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις