ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Η «Ευρυδίκη» σφυροκοπά την Ελλάδα - Πλημμύρες και καταστροφές σε Σύμη και Αργολίδα

Καιρός: Η «Ευρυδίκη» σφυροκοπά την Ελλάδα - Πλημμύρες και καταστροφές σε Σύμη και Αργολίδα

Καιρός: Πάνω από τη χώρα βρίσκεται η «Ευρυδίκη», το νέο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει την Ελλάδα από τα ξημερώματα της Δευτέρας (13/11) -Ορμητικοί χείμαρροι έριξαν αυτοκίνητα στο λιμάνι της Σύμης - Πλημμυρικά φαινόμενα στην Αργολίδα - Πού θα «χτυπήσουν» τα έντονα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες - Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες

Η «Ευρυδίκη», αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα με βροχές, ισχυρές κατά τόπους σποραδικές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή (17/11).

Το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα σε Ναύπλιο, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και τις επόμενες ημέρες καθώς ο κίνδυνος να καταγραφούν παρόμοια φαινόμενα είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Προβλήματα επίσης παρουσιάζονται και στην Σύμη όπου τις τελευταίες ώρες δοκιμάζεται από τα φαινόμενα.

Καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας από τη Σύμη

kakokairia
xartis arnaoutoglou

Η κακοκαιρία «Ευρυδίκη» έπληξε με εξαιρετική σφοδρότητα και τη Σύμη ενώ περισσότερα από 10 ΙΧ αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα στο νησί της Σύμης, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν για περίπου τρεις ώρες στην περιοχή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Σύμης Λευτέρης Παπακολοδούκας.

Στο σημείο σπεύδει πλωτό του λιμενικού σώματος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος.

Νωρίτερα, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star paros, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στο λιμάνι της Σύμης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη θαλάσσια περιοχή. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Ρόδου.

Αυτή τη στιγμή το νησί είναι χωρίς ρεύμα, ενώ ανέφερε ότι άλλα 30 ΙΧ αυτοκίνητα λόγω των ορμητικών νερών έχουν παρασυρθεί σε διαφορετικά σημεία του νησιού. «Τέτοιο καιρικό φαινόμενο δεν έχουμε ξαναδεί. Εύχομαι να μην υπάρχει κάποιο θύμα" ανέφερε ο δήμαρχος, μιλώντας για "τεράστια καταστροφή"».

Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν τα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες

Όπως αναφέρει το meteo.gr, την Τρίτη (14/11) αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με τα εντονότερα φαινόμενα να αναμένονται στις δυτικές παράκτιες και νησιωτικές περιοχές και την Ήπειρο.

Το τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής (15-17/11) διαδοχικές διαταραχές οφειλόμενες σε έντονη αστάθεια στην ατμόσφαιρα θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας. Με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, προκύπτει ότι έως την Πέμπτη 16 /11 θα επηρεαστούν κυρίως τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επικεντρώνονται κυρίως στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και το Αιγαίο.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χθες (12/11) η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η επιδείνωση του καιρού αναμενόταν να ξεκινήσει από τα ξημερώματα της Δευτέρας (13-11-2017) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

  • Τη Δευτέρα (13-11-17) μέχρι το μεσημέρι η ανατολική Πελοπόννησος (κυρίως τα παραθαλάσσια) και πιθανόν το πρωί η νότια Πελοπόννησος. Μέχρι το απόγευμα η ανατολική Στερεά, η Κρήτη και οι Κυκλάδες. Μέχρι το βράδυ τα Δωδεκάνησα και πιθανόν το βορειοανατολικό Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη. Τη νύχτα προς την Τρίτη (14-11-17) η Κέρκυρα.
  • Την Τρίτη (14-11-17) το Ιόνιο και πιθανόν κατά διαστήματα η Ήπειρος και η δυτική Στερεά (κυρίως οι παραθαλάσσιες περιοχές). Προς το βράδυ η δυτική και νότια Πελοπόννησος.
  • Την Τετάρτη (15-11-17) το Ιόνιο και κατά διαστήματα πιθανόν όλα τα ηπειρωτικά
  • Η κακοκαιρία πιθανόν να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για αυξημένο κίνδυνο πλημμύρων

Ο γνωστός μετεωρολόγος της ΕΡΤ3, με έκτακτη ανακοίνωσή του στο Facebook, αναφέρει:

«Το χαμηλό βαρομετρικό "Ευρυδίκη", σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και "NUMA" σύμφωνα με τη Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, και κυρίως από αύριο, Τρίτη (14/11/2017) πρώτα στα δυτικά, με τον ήλιο να γίνεται… ακριβοθώρητος σχεδόν όλη την εβδομάδα που διανύουμε στις περισσότερες δυτικές, κεντρικές και βόρειες περιοχές.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, κυρίως οι προαναφερθείσες περιοχές, δείχνουν να μπαίνουν σε μια τροχιά καθημερινών, και σε τοπικό επίπεδο, δυνητικά ισχυρών βροχοπτώσεων, που ίσως οδηγήσουν κατά τόπους και σε πλημμυρικά επεισόδια».

Δείτε το χάρτη για την κακοκαιρία που ανήρτησε ο κ. Αρναούτογλου:

Βομβαρδισμένο τοπίο η Κέρκυρα

Στην «πληγωμένη» Λευκίμμη και τις γύρω περιοχές βρίσκονται κλιμάκια του Δήμου Κέρκυρας προκειμένου να καταγράψουν τις ζημιές που άφησε πίσω της η σφοδρή κακοκαιρία που «χτύπησε» το βράδυ του Σαββάτου (11/11).

Μέχρι αυτή την ώρα, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους ελαιώνες της περιοχής, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε πολλά σημεία του περιφερειακού δικτύου.

Πολλές από τις περιοχές στη νότια Κέρκυρα έμειναν το τελευταίο 24ωρο χωρίς ρεύμα, ενώ το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των βλαβών.

Παράλληλα, κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν από το Σάββατο το βράδυ, προκειμένου να μετακινήσουν δέντρα και κλαδιά από το εθνικό δίκτυο, που παρουσιάζει πρόβλημα σε πολλές περιοχές, στα νότια του νησιού.

Κλειστό παρέμεινε τη Δευτέρα και το 1ο δημοτικό σχολείο Λευκίμμης, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που υπέστη στην σκεπή του, αλλά και στο προαύλιο.

Να υπενθυμίσουμε ότι περιοχές στη νότια Κέρκυρα μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή κατάφεραν να ξεριζώσουν δέντρα, να παρασύρουν κεραμίδια από τις στέγες των σπιτιών, αλλά και να μετακινήσουν βαριές μαρμάρινες πλάκες από το νεκροταφείο της Λευκίμμης.

ΕΜΥ: Ο καιρός την Τρίτη

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, την Τρίτη (14/11) αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά αρχικά στο Ιόνιο, πιθανόν κατά διαστήματα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές) και από το βράδυ στη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν αναπτύσσονται στην Αττική με αποτέλεσμα τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 4 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και πιθανόν πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 15 και 20 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και από το βράδυ σποραδικές καταιγίδες με την ορατότητα να είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 11 και 18 βαθμούς κελσίου.

Αναλυτική πρόγνωση για την υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το βράδυ στη Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα έως 5 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση από τη νύχτα.

Θερμοκρασία: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες αρχικά στο Ιόνιο, πιθανόν κατά διαστήματα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές) και από το βράδυ στη δυτική Πελοπόννησο θα είναι ισχυρές.

Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι νότιοι νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: από 14 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα νότια.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια και ανατολικά έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και από το απόγευμα πιθανόν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές Κυκλάδες και τη νότια Κρήτη.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 17 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη 2 με 3 βαθμούς μεγαλύτερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών το πρωί.

Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 18 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Τετάρτη (15/11)

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο Ιόνιο και κατά διαστήματα πιθανόν σε όλα τα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πιθανόν στα βόρεια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη και Παρασκευή (16-17/11)

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά περιόδους πιθανώς θα είναι ισχυρά.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ με μικρή ενίσχυση την Παρασκευή.

Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση.

Σάββατο (18/11)

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και νότια.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη 7 πιθανόν τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία στα δυτικά και νότια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πηγές: ΑΠΕ ΜΠΕ, argolikeseidhseis.gr, rodiaki.gr

Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi.gr


Σχετικές ειδήσεις