ΕΛΛΑΔΑ

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κεντρική Μακεδονία

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Κεντρική Μακεδονία

Ειδήσεις - Φονική κακοκαιρία: Ο κυκλώνας «Ζήνων» σαρώνει μεγάλα τμήματα της χώρας.

Αίτημα στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την έκδοση απόφασης κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σκύδρας, δηλαδή για τη Δ.Ε. Μενηίδας και για τη Δ.Ε. Σκύδρας, απέστειλε η δήμαρχος Κατερίνα Ιγνατιάδου.

«Ενόψει της αντιμετώπισης των καταστροφικών αποτελεσμάτων που έχουν επιφέρει τα έντονα καιρικά φαινόμενα και προκειμένου να υπάρξει πρόληψη και προετοιμασία σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Αναλυτικότερα, το αίτημα αφορά αντίστοιχα στις Κοινότητες Κρανιάς με τον οικισμό Λιθαριάς, του Ανύδρου, του Μανδάλου, της Καλής, του Προφήτη Ηλία, της Καλλίπολης με τον οικισμό Σανδαλίου Μενηίδας και του Μαυροβουνίου, του Λιποχωρίου, των Καλυβίων, της Σκύδρας, των Σεβαστειανών, του Ριζού, του Αρσενίου, της Πετριάς με τον οικισμό Πλευρώματος της Σκύδρας.

Στο αίτημα αναφέρεται ότι έχουν υπερχειλίσει: η Τάφρος 66, με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμύρας στο Λιποχώρι κι Αρσένι, ο ποταμός Εδεσσαίος με αποτέλεσμα την πλημμύρα στα Σεβαστειανά, Μαυροβούνι, Σκύδρα, ο ποταμός Αλμωπαίος με αποτέλεσμα την πλημμύρα στον Προφήτη Ηλία και στην Καλή και το ρέμα της Βαλιβίτσας που πλημμύρισε περιοχές της Δημοτικής Κοινότητας Σκύδρας.

Το ρέμα Δροσερού μαζί με άλλα ρέματα με αποτέλεσμα την εκδήλωση πλημμύρας στο Άνυδρο, Μάνδαλο, Καλλίπολη (Σανδάλι), ρέματα στις περιοχές Κρανιάς με τον οικισμό Λιθαριάς και ρέματα στις περιοχές Καλυβίων, Ριζού, Πετριάς με τον οικισμό Πλευρώματος με ανάλογες επιπτώσεις.

Νωρίτερα, η Δήμαρχος Σκύδρας είχε αποστείλει έγγραφο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας την άμεση αποστολή συνεργείων, (προσωπικού - μηχανημάτων), προκειμένου να συνδράμουν τις υπηρεσίες του Δήμου που εργάζονται εντατικά καθώς ο Δήμος Σκύδρας πασχίζει, κάθε φορά, ν ΄αντιμετωπίσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τις δικές του δυνάμεις, ενώ δέχεται όλα τα νερά των ορεινών και πεδινών περιοχών της Έδεσσας και της Αλμωπίας.

Εντατικές εργασίες στην Πιερία ενόψει της νέας αναμενόμενης επιδείνωσης

Κατά τη διάρκεια της νύκτας κλιμάκια της Πυροσβεστικής έκαναν επιχειρήσεις άντλησης υδάτων σε επτά περιπτώσεις στην περιοχή της Παραλίας στην Κατερίνη. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, η περιοχή της Παραλίας Κατερίνης δεχόταν και τη νύχτα νερά λάσπες και φερτά υλικά από τους χειμάρρους που κατέβαιναν από τα βουνά.

Υπάλληλοι και μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουν εντατικά σε περιοχές και σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα. «Το πρόβλημα εστιάστηκε στην Πιερία όπου εκτάσεις πλημμύρισαν από τους χειμάρρους. Η μικρή ύφεση δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε γιατί η ΕΜΥ έχει προβλέψει νέα επιδείνωση. Συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται και διανοίγουν ρέματα προκειμένου αυτά να μην υπερχειλίσουν».

Τέσσερα άτομα τα οποία είχαν εγκλωβιστεί το πρωί στην περιοχή της Πιερίας λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που πλήττει την περιοχή, είναι πλέον σώα και αβλαβή.

Άνδρες της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής έσωσαν δύο άνδρες και δύο γυναίκες που ήταν παγιδευμένοι, όπως αναφέρει το voria.gr.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού διεξήχθη με βάρκα της ΕΜΑΚ, καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε λίμνη.

Να σημειωθεί πως η περιοχή πλήττεται από χθες Πέμπτη (16/11) από σφοδρές βροχοπτώσεις, προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο δήμο Δίον όπου τα ρέματα περνούν πάνω από τον δρόμο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας, ενώ βαρέου τύπου οχήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά. Επικίνδυνα «φουσκώνει» και ο Αξιός ποταμός.

Πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε αγροτική περιοχή της Βεργίνας, για να απομακρύνουν έναν 27χρονο οδηγό από το αυτοκίνητό του, ο οποίος επιχείρησε να περάσει από δρόμο όπου καλυφθεί από το νερό, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας κλιμάκια της Πυροσβεστικής πραγματοποίησαν επιχειρήσεις άντλησης υδάτων σε 7 περιπτώσεις στην περιοχή της Παραλίας στην Κατερίνη.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, η περιοχή της Παραλίας Κατερίνης δεχόταν και τη νύχτα νερά λάσπες και φερτά υλικά από τους χειμάρρους που κατέβαιναν από τα βουνά.

Υπάλληλοι και μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δουλεύουν εντατικά σε περιοχές και σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα.

«Το πρόβλημα εστιάστηκε στην Πιερία όπου εκτάσεις πλημμύρισαν από τους χειμάρρους. Η μικρή ύφεση δεν μας αφήνει να χαλαρώσουμε γιατί η ΕΜΥ έχει προβλέψει νέα επιδείνωση. Συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται και διανοίγουν ρέματα προκειμένου αυτά να μην υπερχειλίσουν».

Κεντρική Μακεδονία: 434 κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική

Συνολικά 434 κλήσεις για άντληση υδάτων δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία χθες στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων. Από την κακοκαιρία επλήγη περισσότερο η Πιερία, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης επενέβη για να μεταφέρει 38 άτομα σε ασφαλή σημεία.

Ειδικότερα, στην Κατερίνη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 300 κλήσεις για άντληση υδάτων, στη Βέροια 54, στην Αλεξάνδρεια 30, στο Λιτόχωρο 25, στη Νάουσα 15, στην Έδεσσα 10.

Στη Θεσσαλονίκη η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε 37 κλήσεις για κοπές δέντρων.

Τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές της χώρας

Προβλήματα καταγράφηκαν επίσης στη Βέροια, την Αλεξάνδρεια, το Λιτόχωρο, τη Νάουσα και την Έδεσσα.

Στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, σε 37 περιπτώσεις, για κοπές δέντρων. Τα περισσότερα από τα προβλήματα σημειώθηκαν στην ανατολική Θεσσαλονίκη και λιγότερα στην Καλαμαριά, την Τούμπα και Χαριλάου.

Στο Δέλτα Θεσσαλονίκης πλημμύρισε το Δημοτικό Σχολείο Βραχιάς, χωρίς όμως να παρουσιαστούν σημαντικά προβλήματα.

Η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παράμεινε κλειστή για πέντε ώρες, όμως πλέον η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, αλλά από την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας.

Προβλήματα και στην Ήπειρο

Συνεχείς ήταν οι κατολισθήσεις στην Ήπειρο από τη σφοδρή βροχόπτωση. Συγκεκριμένα, στα Τζουμέρκα, το Μέτσοβο, τη Ζίτσα και την Κόνιτσα αποκολλήθηκαν βράχοι, παρασύροντας στους δρόμους φερτά υλικά, προκαλώντας προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Το βράδυ σημειώθηκε σφοδρή χαλαζόπτωση στο Αγρίνιο, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα.

Φούσκωσε ο Πηνειός ποταμός

Προβλήματα πλημμυρών αντιμετωπίζουν τα Τρίκαλα, καθώς υπάρχει υπερχείλιση του Πηνειού Ποταμού. Η πόλη είχε το βράδυ προβλήματα, καθώς η βροχή έφερε φύλλα και σκουπίδια στα φρεάτια, πλημμυρίζοντας τους δρόμους. Βουλωμένα ήταν και τα φρεάτια του Νοσοκομείου Τρικάλων, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει.

Δείτε ΕΔΩ όλο το χρονικό της κακοκαιρίας

Πηγή φωτογραφίας: ΣΚΑΪ

Σχετικές ειδήσεις