ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες δυτική Αττική: Μάχη με τις λάσπες για να βρεθούν οι αγνοούμενοι - Σε απόγνωση οι πληγέντες

Πλημμύρες δυτική Αττική: Μάχη με τις λάσπες για να βρεθούν οι αγνοούμενοι - Σε απόγνωση οι πληγέντες

Πλημμύρες: Τις πληγές τους μετρούν δύο μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίαςοι κάτοικοι στη δυτική Αττική και συγκεκριμένα σε Μαγούλα, Νέα Πέραμο, Μέγαρα και Μάνδρα.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 16, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθούν περισσότερο καθώς αναζητούνται ακόμη 6 άτομα με την αγωνία των συγγενών τους να έχει φτάσει στο κατακόρυφο!

Στα τέσσερα άτομα που αγνοούνται από την Τετάρτη (15/11), προστέθηκαν και δύο άνδρες στην περιοχή της Μάνδρας ένας κυνηγός κι ένας ακόμα ο οποίος βρισκόταν σε καντίνα. Σύμφωνα με συγγενείς τους, δεν έχουν δώσει έως τώρα σημεία ζωής.

Την ίδια ώρα, οι κατεστραμμένες περιουσίες τους βρίσκονται απροστάτευτες στο έλεος των κακοποιών, που ήδη ξεκίνησαν το έργο τους στα μισογκρεμισμένα από τα ορμητικά νερά κτήρια…

Κρουαζιερόπλοιο για τη φιλοξενία των πληγέντων στο λιμάνι του Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται, ήδη, ελλιμενισμένο το κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Optimum Shipmanagement Services, που έχει διατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να φιλοξενηθούν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία στη Δυτική Αττική.

Πρόκειται για το πλοίο «Celestyal Nefeli» και όχι τελικά το «Aegean Queen», όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι και τα δύο πλοία ανήκουν στην ίδια εταιρεία, αλλά η αλλαγή έγινε καθαρά για τεχνικούς, κυρίως, λόγους και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΟΛΠ.

Το πλοίο της συγκεκριμένης εταιρείας τέθηκε στη διάθεση των αστέγων, μετά από παρέμβαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, οι ενδιαφερόμενοι που θα θελήσουν να φιλοξενηθούν στο κρουαζιερόπλοιο θα πρέπει να απευθύνονται στις κατά τόπους δημοτικές Αρχές, που θα συντάξουν καταλόγους και θα τους παραδώσουν στο υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο θα μεριμνήσει για τη μεταφορά των ενδιαφερομένων στο «Celestyal Nefeli».

Ήδη, για θέμα έχει γίνει επικοινωνία του υπουργού Ναυτιλίας με τους δημάρχους Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγάρων.

Τέσσερις συλλήψεις για πλιάτσικο

Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το πρωί της Πέμπτης (16/11/2017) κατηγορούμενοι για πλιάτσικο σε πλημμυρισμένο εργοστάσιο στην Μάνδρα Αττικής.

Οι συλληφθέντες είναι Ρομά, οι οποίοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ την ώρα που φόρτωναν ένα ψυγείο σε φορτηγάκι.

Σημειώνεται ότι για τον φόβο τέτοιων επιδρομών σε σπίτια και καταστήματα τα οποία έπαθαν ζημιές από την θεομηνία και δεν μπορούν να ασφαλιστούν, η Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Αττικής έχει αυξήσει τις περιπολίες και τα μέτρα αστυνόμευσης στην περιοχή, ενώ η Ασφάλεια είναι επί ποδός όλες τις ώρες.

Μάλιστα, με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, έγινε επανασχεδιασμός των μέτρων για το Πολυτεχνείο, προκειμένου να αποδεσμευθούν αστυνομικοί και να διατεθούν στην Δυτική Αττική, ενώ οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί απαλλάχθηκαν από την συμμετοχή στα μέτρα της πορείας, όπως είχε προγραμματιστεί αρχικά.

Ισχυρή βροχόπτωση το βράδυ της Πέμπτης «τρόμαξε» στην Αττική

Οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής βρέθηκαν για άλλη μία φορά αντιμέτωποι με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα την Πέμπτη.

Λόγω συσσώρευσης υδάτων διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την Πέτρου Ράλλη έως την Χαμοστέρνας ενώ λίγο νωρίτερα διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, στην έξοδο 1 της Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, ενώ εξακολουθεί η διακοπή της κυκλοφορίας σε βασικούς οδικούς άξονες της ευρύτερης περιοχής.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, λάμβανε κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια, από όλη σχεδόν την Αττική και κυρίως από την Γλυφάδα, Βούλα, την λεωφόρο Ποσειδώνος και την Λ. Βουλιαγμένης, καθώς και από το κέντρο την Κυψέλη, κέντρο Αθήνας, Ζεφύρι, Άνω Λιόσια και Αχαρνές.

Συνεργεία της Πυροσβεστικής επίσης επιχείρησαν για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια και στην Αίγινα.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί λόγω της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με την Τροχαία, σε ισχύ παραμένει το μέτρο της διακοπής κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων στη Δυτική Αττική, στα εξής σημεία:

  • στο 39o χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή των Μεγάρων και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
  • στο 35ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στην περιοχή της Ν. Περάμου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
  • στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, στον κόμβο διυλιστηρίων, στο ρεύμα προς Ν. Πέραμα
  • στον κόμβο Μάνδρας, στο ρεύμα προς Μάνδρα
  • στο 4ο χλμ. της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θηβών, στο ρεύμα προς Θήβα
  • στη διασταύρωση Μάνδρας-Μαγούλας για τις οδούς προς Θήβα
  • στην οδό Στρατηγού Ρόκα, στο ύψος του σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας», στο ρεύμα προς Μάνδρα.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος του κόμβου Οινόης επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών- Θηβών, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελευσίνα, ενώ η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς έχει αποκατασταθεί.

Παράλληλα, στο Κερατσίνι υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω συσσώρευσης υδάτων στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη από το ύψος της Λ. Σχιστού έως τη Λ. Δημοκρατίας.

Στη Λεωφόρο Δημοκρατίας ο δρόμος είναι κλειστός από το ύψος της Ανώνυμης οδού στο ρεύμα από Πέραμα προς Πειραιά αλλά και σε αυτό της Ακτής Ιωνίας από Πειραιά προς Πέραμα.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 1 της Αττικής Οδού, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, καθώς και στα δύο ρεύματα της οδού Πειραιώς, από το ύψος της Πέτρου Ράλλη έως τη Χαμοστέρνας, που είχε διακοπεί, λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Συλλυπητήρια Βαρθολομαίου για τα θύματα

Τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών στη Δυτική Αττική και τη συμπαράστασή του προς τους πληγέντες εξέφρασε με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο και με τηλεγράφημά του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και οδύνη για τα θύματα και τις καταστροφές από τα ακραία φαινόμενα, στη Δυτική Αττική.

Επίσης, αναφέρεται στην κλιματική αλλαγή, εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του πλανήτη, υπογραμμίζοντας ότι «η καλή διαχείριση της κτίσης που δημιούργησε ο Θεός, αποβαίνει τελικά προς όφελος του επιστάτη αυτής, δηλαδή του ανθρώπου κάθε εποχής».

Στο τηλεγράφημά του προς τον Αλέξη Τσίπρα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό των πληγέντων και εύχεται να περάσει γρήγορα αυτή η δοκιμασία για την Ελλάδα και με τις συντονισμένες προσπάθειες της Πολιτείας να επουλωθούν οι πληγές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κατάλογος των νεκρών

Συνολικά 10 άνδρες και έξι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρισμένα σπίτια και άλλους χώρους, ενώ δύο εξ αυτών ανασύρθηκαν από τις θαλάσσιες περιοχές της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου.

Μία 82χρονη γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα Αττικής.

Στην οδό Αγαμέμνωνος στη Μάνδρα, ένας ηλικιωμένος άνδρας εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες νεκρός στο πλημμυρισμένο σπίτι του.

Στη συνέχεια, εντοπίστηκε νεκρός ένας άνδρας, περίπου 65 ετών. Βρέθηκε σε προαύλιο χώρο, στην οδό Λεωνίδα Στάμου στη Μάνδρα.

Το μεσημέρι εντοπίστηκε νεκρός ένας ακόμη άνδρας, περίπου 50 ετών, στο 3ο χλμ της Λεωφόρου Αθηνών - Θηβών, στη Μάνδρα.

Στον τραγικό κατάλογο μπήκε και μία γυναίκα που εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στην οδό Αίαντος, στη Μάνδρα.

Παράλληλα, στις θαλάσσιες περιοχές Ελευσίνας και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου εντοπίστηκαν δύο σοροί ανδρών, ηλικίας 80 και 55 ετών. Τα θύματα ήταν αγνοούμενοι από τη Μάνδρα.

Ακόμη δύο άνδρες και μία γυναίκα ανασύρθηκαν νεκροί αργά το μεσημέρι. Πρόκειται για έναν άνδρα, που βρέθηκε σε εξωτερικό χώρο, στη θέση Ψαλίδι της Μάνδρας και μία γυναίκα 95 ετών, η οποία ανασύρθηκε νεκρή από το σπίτι της, στην οδό Στρατηγού Ρόκα.

Ενας κυνηγός, που αγνοείτο από το πρωί, βρέθηκε νεκρός σε εξωτερικό χώρο στην περιοχή Αγίας Σωτήρας, στη Μάνδρα και λίγο αργότερα ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε κι άλλο, καθώς εντοπίστηκαν νεκροί ένας άνδρας σε υπόγειο στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου και μια γυναίκα στη συμβολή των οδών Αικατερίνης και Ρόκα, στη Μάνδρα.

Στη μακάβρια λίστα προστέθηκαν ένας ακόμη άνδρας, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός σε εξωτερικό χώρο στο 5 - 6 χλμ. Μάνδρας - Θηβών, στη Μάνδρα Αττικής, καθώς και μία γυναίκα.

Σχετικές ειδήσεις