ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Αγνοείται και η ελπίδα στη Μάνδρα: Μια πόλη «φάντασμα» θρηνεί μέσα στη λάσπη

Κακοκαιρία: Αγνοείται και η ελπίδα στη Μάνδρα: Μια πόλη «φάντασμα» θρηνεί μέσα στη λάσπη

Ο θρήνος και η απελπισία πλανώνται πάνω από τη Δυτική Αττική, εκεί όπου την περασμένη Τετάρτη (15/11) η φονική πλημμύρα παρέσυρε ότι βρήκε στο διάβα της, κόβοντας το νήμα της ζωής σε 19 ανθρώπους και καταστρέφοντας τους κόπους μιας ζωής σε χιλιάδες ακόμα.

Η πέμπτη ημέρα μετά την αδυσώπητο χτύπημα της κακοκαιρίας σε Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο, ξημέρωσε και ο θρήνος, η αγωνία και η απελπισία στην ευρύτερη περιοχή, παραμένουν.

mandra kakokaria12
mandra kakokaria12

Οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 19 καθώς χθες Σάββατο (18/11) βρέθηκαν οι σοροί τριών ακόμα ανθρώπων, δύο στον κόλπο της Ελευσίνας και μία κοντά στο αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας.

mandra kakokaria1

Πρόκειται για έναν 58χρονο κυνηγό, καθώς και για δύο οδηγούς νταλίκας, ηλικίας 29 και 38 ετών.

1 copy

Ο 29χρονος οδηγός, Πέτρος Κολέτσης

2

Ο 38χρονος οδηγός φορτηγού, Γιάννης Ρούμελης

dimitropouloi

Τα δύο αδέρφια κυνηγοί, Δημήτρης και Χαράλαμπος Δημητρόπουλος

Τρία ακόμα άτομα αγνοούνται και όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες ότι θα βρεθούν σώοι λιγοστεύουν.

mandra kakokaria12
mandra kakokaria12

Παράλληλα στη Μάνδρα, χωρίς ηλεκτροδότηση και υδροδότηση παραμένουν δεκάδες νοικοκυριά ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Δημάρχου Ιωάννας Κριεκούκη στον ΣΚΑΪ, έχουν πληγεί περίπου 2.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μέχρι χθες, είχαν πραγματοποιηθεί 770 αυτοψίες σε κτήρια του Δήμου Μάνδρας και στη Νέα Πέραμο, από τα οποία τα 644 χρήζουν αποζημίωσης.

mandra kakokaria12

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου:

- Στο Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας διενεργήθηκαν 544 αυτοψίες συνολικά. Τα 428 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης. Συγκεκριμένα: 319 κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 1 δημόσιο κτίριο και 46 αποθήκες – υπόγεια.

- Στο Δήμο Μεγαρέων και στη Δ.Ε. Νέας Περάμου, διεξήχθησαν 226 συνολικά αυτοψίες. Τα 216 από τα κτίρια που ελέγχθηκαν, έχουν πληγεί και χρήζουν αποζημίωσης, εκ των οποίων 122 κατοικίες, 50 επαγγελματικοί χώροι, 2 δημόσια κτίρια και 42 αποθήκες – υπόγεια.

Οι αυτοψίες, από το σύνολο των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

mandra kakokaria12

Έρχονται νέες καταιγίδες

Εν τω μεταξύ, η πρόγνωση του καιρού, αποτελεί νέο εφιάλτη για τους κατοίκους των περιοχών που έχουν πληγεί καθώς θα παραμείνει άστατος με βροχές και καταιγίδες έως και αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με το τελευταίο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης που εξέδωσε η ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές της χώρας μέχρι και τη Δευτέρα το βράδυ και θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.

Σήμερα Κυριακή, μέχρι τις πρωινές ώρες το Ιόνιο και η Δυτική Στερεά, μέχρι το απόγευμα η Πελοπόννησος, η υπόλοιπη Στερεά -κυρίως η κεντρική- η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, και πιθανόν η Πιερία και η Χαλκιδική, κατά διαστήματα η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα κυρίως τις πρωινές ώρες και τις βραδινές ώρες και πιθανόν η Κρήτη κατά διαστήματα.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Πού απευθύνονται οι πληγέντες

Η Περιφέρεια Αττικής έδωσε στη δημοσιότητα τις υπηρεσίες και τους τηλεφωνικούς αριθμούς στους οποίους θα πρέπει να απευθύνονται οι πλημμυροπαθείς για ανάγκες σίτισης, στέγασης αλλά και για καταγραφή των ζημιών.

Για ανάγκες σίτισης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:

Στη Νέα Πέραμο: στο Κοινοτικό Κατάστημα (οδός 25ης Μαρτίου 11), τηλ.: 22960-32640 και 34520
Στη Μάνδρα: στο Δημαρχείο (οδός Στρατηγού Νικολάου Ρόκκα 45), τηλ.: 2132014900-950-951-945

Για ανάγκες στέγασης οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:
Στους κατά τόπους Δήμους.

Για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις από τα πλημμυρικά φαινόμενα οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται:
Στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Δυτικής Αττικής, Ηρώων Πολυτεχνείου 78 - Ελευσίνα
Τηλ. Επικ/νιας: 213 2047088 / 086
Ήδη, πραγματοποιούνται σχετικές αυτοψίες από συνεργεία (10 κλιμάκια) της Περιφέρειας Αττικής.

Λοιπά σημεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης πολιτών και πληγέντων:
Στους κατά τόπους Δήμους.

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις πλημμύρες στην Αττική

Πότε θα είναι πόσιμο το νερό στη Μάνδρα

Από τους δρόμους έχουν αποσυρθεί όλα τα οχήματα που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Όλα είναι συγκεντρωμένα στο στρατόπεδο 305 Ρόκα στην Μάνδρα (10 χλμ ΠΕΑ Αθηνών - Θηβών), καθώς και σε ακόμη δύο σημεία στη Νέα Πέραμο, προκειμένου να γίνει πλήρης καταγραφή των ζημιών ώστε με παρέμβαση της Πολιτείας να αποζημιωθούν οι οδηγοί.

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Βασιλείου δήλωσε ότι η αποκατάσταση των δρόμων θα επιτρέψει την λειτουργία όλων των σχολείων. Εξαίρεσε μόνο τα σχολεία στις περιοχές Βίλια και Κριεκούκι, καθώς, όπως είπε, υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους και «πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση εκπαιδευτικών και παιδιών».

Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στην ΠΕΟ Αθηνών - Θηβών, στην περιοχή του Αγ. Σωτήρα, όπου έχει υποχωρήσει το οδόστρωμα.

Ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε ότι συνεχίζεται η μέριμνα για να καθαριστούν δρόμοι και οικοσκευές, όπως και για την σίτιση των πληγέντων μέσω της Περιφέρειας και των δήμων.

Αναφορικά με το πρόβλημα υδροδότησης της περιοχής, επεσήμανε ότι κλιμάκιο της ΕΥΔΑΠ αποκατέστησε τη βλάβη του δημοτικού δικτύου υδροδότησης της Μάνδρας και πρόσθεσε ότι στα μέσα της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης επί της χημικής σύστασης του νερού και της καταλληλότητας ή μη προς πόση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi


Σχετικές ειδήσεις