ΕΛΛΑΔΑ

Ερυθρός Σταυρός: Τραπεζικός λογαριασμός για τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής

Ερυθρός Σταυρός: Τραπεζικός λογαριασμός για τους πλημμυροπαθείς της Δυτικής Αττικής

Σε επιφυλακή οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και στην Πιερία.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, από την πρώτη στιγμή της καταστροφικής θεομηνίας που έπληξε τη Δυτική Αττική (Μάνδρα, Μέγαρα, Νέα Πέραμο), την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, αφήνοντας πίσω της 20 νεκρούς και αγνοούμενους, κινητοποιήθηκε άμεσα προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη στους πληγέντες κατοίκους. Δεκάδες άρτια εκπαιδευμένοι Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος, δίνουν και πάλι το «παρών», υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, εκεί που απαιτεί η ανθρώπινη ανάγκη.

Από την πρώτη ημέρα της καταστροφής, η ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού διεξάγει 24ωρες περιπολίες σε βάρδιες, προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες, όπου απαιτείται, συμμετέχει ενεργά σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, καθώς και σε εργασίες για την απομάκρυνση των συντριμμιών, σε πλήρη συντονισμό και επικοινωνία με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την Πολιτική Προστασία.

Επίσης, οι Σαμαρείτες Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Ε.Ε.Σ. πραγματοποιούν διανομές νερού, κουβερτών και τροφίμων στους κατοίκους, απαντλήσεις νερού από οικίες, εργασίες καθαρισμού, παροχές ηλεκτρικής ενέργειας έκτακτης ανάγκης (μέσω γεννητριών), διανομές τροφίμων και νερού στις πυροσβεστικές μονάδες που επιχειρούν στο πεδίο.

Για τη διευκόλυνση της Δημοτικής Αρχής ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει αναλάβει επιπλέον τη διαχείριση μεγάλου μέρους δωρεών από ποικίλους φορείς και Οργανισμούς, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αδιάβροχα παλτά, γαλότσες, εξοπλισμό καθαρισμού και τρόφιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Οργανισμός Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), ο οποίος αναγνωρίζοντας την αξιοπιστία του Ε.Ε.Σ., συνεργάζεται αποκλειστικά μαζί του για τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων ειδών πρώτης ανάγκης με επισκέψεις στις οικίες των πληγέντων. Τα συγκεκριμένα είδη παραδόθηκαν στους κατοίκους της Μάνδρας το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, παρουσία του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιου Αυγερινού και του Chief Customer Officer ΟΠΑΠ, Πετρ Ματεγιόφσκι.

Μία ημέρα νωρίτερα, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) για την Ευρώπη, κ. Simon Missiri, και τον Eπικεφαλής της Αντιπροσωπίας της IFRC στην Ελλάδα, κ. Ruben Cano, επισκέφθηκαν την πληγείσα περιοχή της Μάνδρας όπου συναντήθηκαν με τη Δήμαρχο της πόλης κ. Ιωάννα Κριεκούκη, η οποία τους ενημέρωσε πλήρως για τη διαμορφωθείσα κατάσταση και τις καταγεγραμμένες ανάγκες των κατοίκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κ. Κριεκούκη συνεχάρη τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για την άμεση απόκρισή τους και τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για την περιοχή.

Στη συνέχεια, οι κύριοι Αυγερινός, Missiri και Cano επισκέφθηκαν πολλά σημεία της κατεστραμμένης πόλης και συνομίλησαν με τους κατοίκους. Ιδιαίτερα συγκινητικές και συναισθηματικά φορτισμένες υπήρξαν οι στιγμές κατά τις οποίες οι κάτοικοι της Μάνδρας αφηγούνταν τις τραυματικές εμπειρίες τους από τις φονικές πλημμύρες, τις αγωνιώδεις προσπάθειές τους να σωθούν από την καταστροφή, αλλά και την απόγνωσή τους βλέποντας την περιουσία τους να χάνεται μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. και οι υπεύθυνοι της IFRC τους διαβεβαίωσαν ότι θα πράξουν το καλύτερο δυνατό για την αποκατάσταση και ανακούφισή τους.

Παράλληλα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει προχωρήσει στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να ενισχύσει τους πληγέντες κατοίκους της περιοχής της Μάνδρας.

Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να συνεισφέρουν χρηματικά σε αυτή την προσπάθεια, καταθέτοντας οποιοδήποτε ποσό στον ακόλουθο λογαριασμό της EFG EUROBANK A.E., με την αναγραφή «χρηματική ενίσχυση υπέρ των πλημμυροπαθών της Μάνδρας»:

Λογ/μός όψεως
Αρ. Λογαριασμού
0026.0240.31.0201368656
IBAN
GR5002602400000310201368656

Σε κατάσταση επιφυλακής και στην Πιερία

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκε από το πρωί της Πέμπτης 16 Νοεμβρίου 2017 το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Κατερίνης, κατόπιν εντολής της Τομεάρχη κ. Μαρίνας Σταμάτη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν.

Άμεσα, 20 Εθελοντές Σαμαρείτες, Διασώστες και Ναυαγοσώστες τέθηκαν σε ετοιμότητα προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπου αυτές χρειαστούν, συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των Δημοτικών Αρχών του Νομού και της Πολιτικής Προστασίας.

Η Εθελοντική Διοίκηση του Τμήματος συμμετείχε σε έκτακτη σύσκεψη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης, η οποία συνεκλήθη το απόγευμα της Πέμπτης (16/11/2017).

Τα περισσότερα προβλήματα δημιουργήθηκαν σε κοινοτικά διαμερίσματα του Δήμου Δίου-Ολύμπου και στον ποταμό Λεύκο (Πέλεκα) στην Κατερίνη. Πρόκειται για ένα ποτάμι που βρίσκεται στο όριο του αστικού ιστού της Κατερίνης όπου έχουν υποχωρήσει τοιχία, με αποτέλεσμα οι Αρχές να εκκενώσουν σπίτια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην ευρύτερη περιοχή της Κατερίνης, απεγκλωβίστηκαν από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνολικά 39 άτομα, ενώ δέχτηκε πάνω από 300 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Ομάδα Σαμαρειτών Διασωστών του Ε.Ε.Σ. βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου παρακολουθώντας από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης, καθαρίζοντας βουλωμένες σχάρες αποχέτευσης, ενώ σε δύο περιπτώσεις χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν δύο οδηγούς Ι.Χ.Ε., στην περιοχή της Κατερινόσκαλας και της παραλίας Κατερίνης.

Οι εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού θα παραμείνουν στο πεδίο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, αρωγοί στις προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας.

Δείτε φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr

(Πηγή φωτογραφιών: Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός)

Σχετικές ειδήσεις