ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη μέρα εκλογών για τους δικηγόρους

Δεύτερη μέρα εκλογών για τους δικηγόρους

Με την αποχή να μοιάζει ο μεγαλύτερος αντίπαλος για τους υποψήφιους στις εκλογές των δικηγόρων στις 7 το πρωί της Κυριακής (26/11) άνοιξαν οι κάλπες σε εξήντα δυο δικηγορικούς Συλλόγους σε ολόκληρη της χώρα.

Στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας μέχρι το μεσημέρι ήταν πολύ μικρή η προσέλευση καθώς προσήλθαν στις κάλπες μόλις 1100 δικηγόροι από τους περίπου 21.000 που καλούνται να επιλέξουν πρόεδρο για την επόμενη τετραετία μεταξύ 15 υποψηφίων και συνδυασμών.

Σήμερα (27/11) συνεχίζεται η ψηφοφορία, από την οποία θα αναδειχθουν οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Δεκεμβρίου 2017.

Συνολικά, προσέρχονται πανελλαδικά 40.625 δικηγόροι προκειμένου να επιλέξουν τους νέους προέδρους και τα Διοικητικά Συμβούλια, με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στις εκλογές αυτές για πρώτη φορά μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Δικηγόρων έχουν τεθεί φραγμοί στον αριθμό των θητειών που μπορεί να είναι υποψήφιοι οι πρόεδροι και οι 24 σύμβουλοι (μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου). Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και οι σύμβουλοι για τρείς.

Πρόεδρος εκλέγεται αυτός που θα λάβει το 50%+1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν δεν συμβεί αυτό την πρώτη Κυριακή επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο υποψηφίων που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Αντίθετα, οι σύμβουλοι εκλέγονται από την πρώτη ψηφοφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2017.

Σχετικές ειδήσεις