ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Από γενιά σε γενιά το ιδεώδες του εθελοντισμού (pics)

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Από γενιά σε γενιά το ιδεώδες του εθελοντισμού (pics)

Σε μια λιτή, αλλά γεμάτη συμβολισμούς και συγκίνηση εκδήλωση, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Τετάρτη (13/12/2017) τους χιλιάδες εθελοντές και εθελόντριές του, που υποστηρίζουν σταθερά το ανθρωπιστικό του έργο, αποτελώντας ελπιδοφόρα απάντηση στις πολυσύνθετες ανθρωπιστικές προκλήσεις της εποχής μας.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απέδωσε την οφειλόμενη τιμή και αναγνώριση σε εκείνους τους εθελοντές που από γενιά σε γενιά διαδίδουν το ιδεώδες του εθελοντισμού. Στο πρόσωπό τους αναγνωρίστηκε ο ακούραστος συνοδοιπόρος, ο οποίος με τις πράξεις του συμβάλλει ενεργά στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους η προβολή βίντεο με προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες των εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από το πεδίο, όπως επίσης και οι μικροί φίλοι -και δυνητικά μελλοντικοί εθελοντές του Ε.Ε.Σ.- που παρουσίασαν τις 7 Θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθρού Σταυρού, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης για τους πρόσφυγες, που υλοποιεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στη χώρα μας σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου και με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας & Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ECHO). Κεντρικός της στόχος ήταν να αναδείξει το ξεχωριστό έργο που επιτελούν με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα καθήκοντος οι εθελοντές και εθελόντριες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του Κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα. Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκαν επίσης εθελοντές πρόσφυγες, που έχουν εκπαιδευτεί στο πλαίσιο της Επιχείρησης Επείγουσας Έκκλησης και οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους τόσο στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, όσο και στον αστικό ιστό.

Ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. Dr. Αντώνιος Αυγερινός στον χαιρετισμό που απηύθυνε εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη του προς τους χιλιάδες εθελοντές του Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι αποτελούν «την καρδιά, την ψυχή και την κινητήριο δύναμη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού». Ο κ. Αυγερινός τόνισε επίσης ότι ο εθελοντισμός σημαίνει για τον Οργανισμό «μία πορεία ζωής και προσφοράς χωρίς αντάλλαγμα (...), μία έκφραση και υπενθύμιση διαχρονικών και πανανθρώπινων ηθικών αξιών». Βασιζόμενοι στις Θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθροσταυρικού Κινήματος, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Ε.Ε.Σ., «δημιουργούμε εκείνες τις δομές που μας επιτρέπουν να διαπλάσουμε εθελοντές και εθελόντριες που πραγματικά τιμούν τη λαμπρή παρακαταθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο επικεφαλής του Γραφείου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ε.Σ και Ε.Η στην Ελλάδα, κ. Ruben Cano Revillas, ο οποίος και υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού σε κάθε δράση που αναπτύσσει ο Οργανισμός προς όφελος της κοινότητας.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Σταθόπουλος Ιωάννης, υποστράτηγος, εκπρόσωπος Αρχηγού Γ.Ε.Σ., ο κ. Δασκαλάκης Ανδρέας, υποστράτηγος, εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ., στελέχη, μέλη, εθελοντές και φίλοι του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ κ. Νέλλη Χαρχαντή.

Δείτε τις φωτογραφίες στην παραπάνω gallery του Newsbomb.gr