ΕΛΛΑΔΑ

Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» την Αττική - Πού χτύπησε «κόκκινο» η ατμόσφαιρα

Η αιθαλομίχλη «έπνιξε» την Αττική - Πού χτύπησε «κόκκινο» η ατμόσφαιρα

«Εκτοξεύτηκαν» τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων.

Η αλόγιστη χρήση των τζακιών, σε συνδυασμό με τις μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες ευνόησαν την ανάπτυξη του προβλήματος, ήταν οι αιτίες που η αιθαλομίχλη σκέπασε τον Αττικό ουρανό τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, παρατηρήθηκαν υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, στο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αττική, τα Χριστούγεννα. Στον σταθμό του Αμαρουσίου καταγράφηκαν μικροσωματίδια 114 μg/m3 και στο Περιστέρι 113 μg/m3.

Το φαινόμενο συνεχίστηκε μέχρι και χθες Τετάρτη (27/12) λόγω της άπνοιας και της θερμοκρασιακής αναστροφής οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει προειδοποιήσει και συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας.

Η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση, εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.

Ρoή Ειδήσεων