ΕΛΛΑΔΑ

Στον εισαγγελέα η λίστα φοροφυγάδων

Στον εισαγγελέα η λίστα φοροφυγάδων

Έγγραφη παραγγελία στο υπουργείο Οικονομικών να του αποσταλεί άμεσα η λίστα με «τα ονόματα όλων των οφειλετών του δημοσίου, τα χρέη των οποίων ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και είναι ληξιπρόθεσμα και απαιτητά» έδωσε το μεσημέρι ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης.


Ο εισαγγελέας ζητεί να του σταλούν όλα τα ονόματα των μεγαλοφοροφυγάδων προκειμένου να προχωρήσει στις νόμιμες ενέργειες, ακόμη και στην ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η ενέργεια αυτή του κ. Πεπόνη, σηματοδοτεί -σύμφωνα με πληροφορίες- νέες εξελίξεις στην υπόθεση των φοροφυγάδων καθώς δεν αποκλείεται να στραφεί και προς την πλευρά των μηχανισμών ή φορέων που δεν προχωρούν στην είσπραξη των οφειλών.

Εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι ο κ. Πεπόνης δύναται, μάλιστα, παρά τις ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τις οποίες ο ίδιος δε δεσμεύεται, να προχωρήσει στην εφαρμογή του άρθρου 9 του φορολογικού νόμου 3943 /11 και να διατάξει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Η διάταξη αναφέρει ότι «τα στοιχεία των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από κάθε αιτία, όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημοσιοποιούνται υποχρεωτικά σε δικτυακό τόπο του Υπουργείου Οικονομικών, εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους».