ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο Αθήνα: Όλη η αλήθεια για τον κόσμο που πήγε στο συλλαλητήριο - Δείτε το χάρτη

Συλλαλητήριο Αθήνα: Όλη η αλήθεια για τον κόσμο που πήγε στο συλλαλητήριο - Δείτε το χάρτη

Συλλαλητήριο Αθήνα | Ειδήσεις: Σε πόλεμο χαρακωμάτων έχουν επιδοθεί κυβέρνηση, αντιπολίτευση και διοργανωτές για το πλήθος του κόσμου που συμμετείχε στο συλλαλητήριο - Δείτε τι δείχνουν οι χάρτες - Ούτε 140.000 ήταν, ούτε βεβαίως 1,5 εκατομμύρια

Μία ημέρα μετά από το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί το ερώτημα: Πόσοι ήταν τελικά οι διαδηλωτές που έδωσαν το «παρών» στο Σύνταγμα;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας στο συλλαλητήριο συμμετείχαν 140.000 διαδηλωτές.

Ωστόσο, οι διοργανωτές επιμένουν πως το πλήθος του κόσμου ξεπέρασε το 1,5 εκατομμύριο.

Η αλήθεια, ως συνήθως είναι κάπου στη μέση.

Και για να εξηγούμαστε.

Η τεχνολογία μπορεί να δώσει σαφείς απαντήσεις για το πόσα άτομα χωράνε σε συγκεκριμένα τετραγωνικά.

Ακόμα κι αν πρόκειται για αστικό ιστό.

Η εφαρμογή www.mapchecking.com, στην οποία ανατρέξαμε δείχνει ξεκάθαρα ότι είναι αδύνατον ο όγκος που κάλυψε η διαδήλωση να φτάνει στο 1 ή στο 1,5 εκατομμύρια.

Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο εαν και εφόσον ο κόσμος έμπαινε μέσα στα κτήρια.

oli h alhthia

Σύμφωνα με τα πλάνα από τη συγκέντρωση ο κόσμος κάλυψε 71.873 τετραγωνικά μέτρα.

Ψύχραιμα και ξεκάθαρα γίνεται αντιληπτό ότι σε αυτό το χώρο, είτε μας αρέσει, είτε όχι, χωρούν περίπου 201.245 άτομα.

Ορισμένα πράγματα, δύσκολα επιδέχονται αμφισβητήσεις, ειδικά όταν «μιλάει» η τεχνολογία.

Δείτε εδώ και το βίντεο από το ελικόπτερο της αστυνομίας που έχει γίνει πεδίο αντιπαράθεσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

Τόσκας: Απόλυτα ακριβή τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το συλλαλητήριο

Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα που έχει προκύψει έδωσε σήμερα, Δευτέρα (05/02) ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

«Τα στοιχεία που δόθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία ήταν απόλυτα ακριβή και υπολογίστηκαν βάσει των στοιχείων που σε κάθε συγκέντρωση μετρούνται», ξεκαθάρισε ο κ. Τόσκας σε παρέμβασή του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ 1, μετά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει με αφορμή την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην Αθήνα.

Ο κ. Τόσκας ανέφερε πως οι 140.000 κόσμου είναι ακριβής αριθμός. Μάλιστα, κατέστησε σαφές πως αυτός ο αριθμός δεν έχει καμία σχέση με πολιτικές σκοπιμότητες και πως έχει προκύψει τους υπηρεσιακούς παράγοντες. «Το βίντεο της Ελληνική Αστυνομίας ήρθε να επιβεβαιώσει τον αριθμό που δόθηκε επίσημα», συμπλήρωσε.

«Στο Σύνταγμα η χωρητικότητα είναι γύρω στα 35.000 άτομα. Από εκεί και πέρα στη Λ. Αμαλίας συγκεντρώθηκαν περίπου 25.000 άτομα και επίσης 25.000 άτομα στη Βασ. Σοφίας. Εμείς υπολογίσαμε και τους γύρω δρόμους» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Το βίντεο της ΕΛ.ΑΣ. τραβήχτηκε στις 14:55»

Σχετικά με το γεγονός ότι στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. δεν υπάρχουν ώρα και ημερομηνία, εξήγησε ότι αυτό έγινε λόγω των λάθος ρυθμίσεων της κάμερας που έκανε τη λήψη, καθώς εκεί φαινόταν η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου και για το λόγο αυτόν σβήστηκαν εντελώς.

Ξεκαθάρισε, πάντως πως το βίντεο τραβήχτηκε την ώρα αιχμής του συλλαλητηρίου, δηλαδή στις 14:55 το μεσημέρι της Κυριακής.

Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι ο κόσμος στο κέντρο της Αθήνας έφτανε ή ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο, σημείωσε ότι σε αυτήν την περίπτωση, ο κόσμος θα έφτανε μέχρι τους Αμπελόκηπους, καλύπτοντας όλη τη Λ. Αλεξάνδρας.

Ο Νίκος Τόσκας, ανέφερε ότι, «η ΕΛ.ΑΣ. κάνει αυτή τη δουλειά σε όλες τις συγκεντρώσεις και πώς ξέρει πολύ καλά πώς να την κάνει», ενώ δεν παρέλειψε να δώσει τα συγχαρητήριά του στην Αστυνομία για τη διαφύλαξη των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο.

Τι υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ

Νωρίτερα, το πρωί είχε κάνει παρέμβαση στον ΑΝΤ 1 ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) αμφισβητώντας τον αριθμό των 140.000 πολιτών που έδωσε η ΕΛ.ΑΣ., ενώ είχε πει πως δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να κάνει τον πραγματογνώμονα στις συγκεντρώσεις.

Σε μια ασφυκτικά γεμάτη πλατεία, με πανό, συνθήματα και τραγούδια, οι διαδηλωτές έστειλαν το μήνυμά τους για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Πάνω στην πλατεία Συντάγματος, μια τεράστια ελληνική σημαία υψώθηκε.

Πολίτες που έφτασαν από όλη την Ελλάδα έδωσαν το βροντερό «παρών» στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το οποίο ξεκίνησε επισήμως στις 14:00 το μεσημέρι της Κυριακής με κεντρικούς ομιλητές τον Μίκη Θεοδωράκη, τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη και τον μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. ενώ έντονη ήταν και η παρουσία Κρητών αλλά και απογόνων Μακεδονομάχων στην κεντρική εξέδρα.

Αποθεώθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης

Με ένα απρόσμενο ξεκίνημα, απευθυνόμενος στο κοινό με την προσφώνηση: «Καλοί μου Έλληνες, φασίστες, αναρχικοί, ρατσιστές, τραμπούκοι», ο καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης είπε: «Θα μάθατε πως οι πατριώτες που μας κυβερνούν μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε σένα, κύριε και λαέ, να μη μιλήσω με λόγια σταράτα, πατριωτικά, φλογερά και ασυμβίβαστα, όπως έκανα σε όλη μου τη ζωή κι όπως εσύ με δίδαξες, κυρίαρχε ελληνικές λαέ, να μιλώ και να πράττω σε όλη μου τη ζωή με κάθε θυσία και σ' ευχαριστώ γι΄αυτό».

Μας κυβερνούν εθνομηδενιστές, είπε σε κάποια αποστροφή του λόγου του ο Μίκης Θεοδωράκης και συνέχισε: «Εγώ θα παραμείνω πιστός στις ιερές σκιές των προγόνων μας, που μας δίδαξαν την αγάπη και τη θυσία για την πατρίδα. Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου, ναι είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι τον φασισμό σε όλες τους τις μορφές.

Κοτζιάς: Συνεχίζω με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε το πρώτο σχόλιο για το σημερινό συλλαλητήριο στο Σύναγμα για το Σκοπιανό.

«Σήμερα διαψεύστηκαν οι δημοσκοπήσεις της διαπλοκής. Φάνηκε η γύμνια της ΝΔ, αλλά και όσων δεν άκουσαν τον λόγο Οικουμενικού Πατριάρχη. Εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών έκαναν την επιλογή τους.

Συνεχίζω, λοιπόν, με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη να διαπραγματεύομαι για το καλό της πατρίδας», έγραψε ο κ. Κοτζιάς.

Και προπαντός στην πιο επικίνδυνη μορφή του: την αριστερόστροφη. Σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες, θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας δαγκώνει και μας πονά γιατί πεθαίνει και το ξέρει και γι' αυτό είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Με τα λόγια αυτά, όπως ο ίδιος είπε, ο Μίκης Θεοδωράκης ξεδίπλωσε την ταυτότητά του προς όλες τις κατευθύνσεις και συνέχισε με την ομιλία του.

Σχετικές ειδήσεις