ΕΛΛΑΔΑ

Οι έξι απειλές για τη δημόσια υγεία

Οι έξι απειλές για τη δημόσια υγεία

Ρεποσρτάζ: Κατερίνα Σινάνη

Όσο μεγαλώνουν οι λόφοι των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων της χώρας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες προσβολής της υγείας των πολιτών.

Αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση εξέδωσε διά του υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδου επείγουσα υγειονομική διάταξη για τα απορρίμματα, σύμφωνα με την οποία θα επιβάλλονται οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και φυλάκιση για όσους εκτελούν πλημμελώς τα καθήκοντά τους.
Τον κίνδυνο έχει επισημάνει εδώ και μέρες και ο Ιατρικός σύλλογος Αττικής.

Όπως εξηγεί στο newsbomb.gr ο κ. Τάσος Λεγάκης, ομότιμος καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «ο κίνδυνος από τα σκουπίδια είναι η αποκαλούμενη σήψη. Τα μικρόβια δεν πετάνε από τα σκουπίδια στον αέρα. Όταν όμως μείνουν στο νερό και σε ευνοϊκές θερμοκρασίες, πολλαπλασιάζονται. Τρώνε διάφορα στοιχεία από τα υπολείμματα των τροφών και έτσι αναπτύσσονται επιθετικές ουσίες».

«Πολλά μικρόβια που βρίσκονται στο περιβάλλον, μπορούν να προσβάλλουν ένα κατασταλμένο οργανισμό, ένα οργανισμό που δεν έχει άμυνες» προσθέτει.

Ο κ. Λεγάκης υπογραμμίζει τη σημασία των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν την αύξηση των μικροβίων και είναι οι υψηλές θερμοκρασίες και οι βροχές.

Κατηγορηματικός είναι τέλος ως προς την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

«Η βασική οδηγία είναι να πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας. Με το που μπούμε μέσα στο σπίτι, επιστρέφοντας από οπουδήποτε και ειδικά όταν πρόκειται να φάμε, πρέπει απαραιτήτως να πλύνουμε καλά τα χέρια μας. Μικρόβια έτσι κι αλλιώς υπάρχουν παντού» υπογραμμίζει.

Συνοπτικά, οι έξι βασικοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία έχουν ως εξής:

1. Βασική εστία κινδύνου αποτελούν τα οικιακά απορρίμματα, με υπολείμματα τροφών ή άλλων οργανικών ουσιών, τα οποία υφίστανται σταδιακή σήψη.

2. Παθογόνοι μικροοργανισμοί που αντέχουν στον χρόνο, όπως οι διάφοροι τύποι σαλμονέλας που επιζούν από 4 ως 150 μέρες.

3. Μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων μέσω «φορέων» όπως είναι οι μύγες, οι κατσαρίδες, τα κουνούπια, τα ποντίκια και λοιπά τρωκτικά. Αυτό γίνεται μέσω της μίανσης τροφών και νερού ή με δήγμα και οι άνθρωποι προσβάλλονται από δερματοπάθειες και εντερολοιμώξεις.

4. Καιρικές συνθήκες που ευνοούν τη μετάδοση σε ζώα ή έντομα-φορείς που μεταφέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς από τα σκουπίδια στα σπίτια. Ο καιρός που ευνοεί τη μετάδοση είναι η ζέστη και η βροχή.

5. Πρέπει να γίνεται προσεκτικός διαχωρισμός των σκουπιδιών, δηλαδή αλλού να συλλέγονται τα υπολείμματα τροφών και αλλού τα άλλα απορρίμματα (χαρτιά, πλαστικά, κονσέρβες).

6. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι έχουν κατοικίδια. Δεν πρέπει να τα αφήνουν να πλησιάζουν τα σκουπίδια, ενώ απαγορευτική είναι και η επαφή με τα αδέσποτα ζώα, τα οποία είναι φορείς μικροβίων.