ΕΛΛΑΔΑ

Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Θετικό το Δημοτικό Συμβούλιο  Πειραιά στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά ενέκρινε, στην πρόσφατη συνεδρίαση του, την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διεξάγει η κυβέρνηση μέχρι 31 Οκτωβρίου.

Είχε προηγηθεί πριν από 20 μέρες μια πρώτη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ίδιο θέμα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο τόνισε μεταξύ άλλων:

Το θέμα της αξιοποίησης των απορριμμάτων δεν το θέσαμε πρώτη φορά στο Επιχειρησιακό Σχέδιο. Το είχαμε φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν 20 μέρες. Ασφαλώς τότε δεν χρειάστηκε να πάρουμε απόφαση.

Γιατί θέλαμε να μελετηθεί απ΄ όλους σε λογικό χρόνο. Τώρα που ωριμάζει ακόμη και στην κυβέρνηση η ιδέα, η οποία ζητάει απ΄ όλους όσοι ενδιαφέρονται και εμπλέκονται να καταθέσουν τις απόψεις τους, εμείς θα το αναβάλλουμε; Σήμερα παρουσιάζουμε τη συμπύκνωση της πρώτης συζήτησης στην οποία απ΄ότι ενθυμούμαι, δεν υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις. Όσο καθυστερούμε τόσο μένουμε πίσω.

Τι προτιμούμε ένα εργοστάσιο αξιοποίησης απορριμμάτων που να καλύπτει τις ανάγκες των παραγόμενων απορριμμάτων του Πειραιά και των όμορων Δήμων (ας είναι διαδημοτικό, ας είναι κρατικό, ας είναι της Περιφέρειας, ας είναι Σ.Δ.Ι.Τ.) ή να θάβονται τα απορρίμματα στη χωματερή των Λιοσίων; Έχουμε άποψη και μελετημένη και ζυγισμένη. Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση το ζητά. Ανοίγει διάλογο. Εμείς θα είμαστε απόντες.

Επιτέλους πρέπει να ξεκινήσουμε. Καθυστέρησε ο Πειραιάς, καθυστέρησε, πολλές δεκαετίες, ολόκληρη η Ελλάδα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριζόμαστε χώρα των χωματερών και να πληρώνουμε ημερησίως πρόστιμα εκατομμυρίων. Καθυστερήσαμε γιατί δεν τολμήσαμε. Κάναμε ανεπιτυχείς προσπάθειες. Στείλαμε τα Μ.Α.Τ. δυο χρόνια στην Κερατέα να παίζουν «κλέφτες και αστυνόμους», με αποτέλεσμα τεράστιο κόστος σε εργατοώρες και αύξηση της εγκληματικότητας, λόγω έλλειψης αστυνόμευσης.

Εμείς λέμε ότι υιοθετούμε ό, τι καλύτερο μας προτείνει η επιστήμη. Η επιστήμη τρέχει, η τεχνολογία τρέχει. Εμείς δεν μπορούμε να μένουμε πίσω. Θα υιοθετήσουμε αυτό που επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον, όσο γίνεται λιγότερο, κοντά στο μηδέν κι αυτό που θα κοστίσει για το βαλάντιο του Έλληνα πολίτη το λιγότερο δυνατόν. Θέλουμε ταυτόχρονα να αξιοποιούμε τη δημοτική μας περιουσία, η οποία μένει πίσω και προσφέρεται στους καταπατητές.

Επ΄ ουδενί δεν θέλουμε να παραδώσουμε τα σκουπίδια στους ιδιώτες. Αν το θέλαμε θα το είχαμε κάνει. Μας προσέφερε πλουσιοπάροχα η κυβέρνηση το νομοθετικό πλαίσιο Στηρίζουμε το δημοτικό χαραχτήρα της αποκομιδής και της οδοσάρωσης. Για την αξιοποίηση των σκουπιδιών, που δεν είναι πια απόβλητα αλλά πρώτη ύλη, θα στηρίξουμε ό, τι καλύτερο μας προκύψει. Αν συγκροτηθεί κρατικός φορέας ακόμη καλύτερα. Του προσφέρουμε αντιπαροχή το οικόπεδο μας. Εάν μπορέσουμε με χρήματα του Ε.Σ.Π.Α., ή οτιδήποτε άλλο να κάνουμε διαδημοτική επιχείρηση, για να καλύπτονται οι δικές μας ανάγκες και των όμορων Δήμων, ακόμη καλύτερα.

Αλλά δεν ενοχοποιούμε επ΄ ουδενί το «επιχειρείν» Και μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας Η Ανακύκλωση, στο βαθμό που γίνεται, από ποιον γίνεται; Δεν έχει μπει ο ιδιωτικός τομέας; Δεν έχουμε δικαίωμα να καθυστερήσουμε άλλο. Εδώ είμαστε με μια Δημοτική Αρχή που τολμάει και μια αντιπολίτευση που προτείνει. Θέλω να προχωρήσουμε όλοι μαζί στο καλύτερο. Είμαστε παρόντες στην Περιφερειακή οργάνωση διαχείρισης των σκουπιδιών.