ΕΛΛΑΔΑ

Πειθαρχικό παράπτωμα η αποχή των δικαστικών λειτουργών

Πειθαρχικό παράπτωμα η αποχή των δικαστικών λειτουργών

Προ των ευθυνών τους φέρνει όσους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας κατεβαίνουν από τις έδρες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείωση των αποδοχών τους η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ρένα Ασημακοπούλου.

Με ανακοίνωσή της προς όλους τους προϊσταμένους των δικαστηρίων της χώρας η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει με τρόπο κατηγορηματικό ότι η αποχή συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα.

Ειδικότερα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει επί λέξει:

«Επιθυμούμε να επιστήσουμε την προσοχή των δικαστικών λειτουργών που, όπως επίσημα πληροφορούμαστε, απέχουν των υπηρεσιακών τους καθηκόντων με βάση σχετική απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αφ' ενός μεν ότι καμία απόφαση Συλλογικού οργάνου δεν αποτελεί κατά το νομικό μας σύστημα πηγή δικαίου, αφ' ετέρου δε ότι κάθε απεργιακής φύσεως αποχή από την εκτέλεση δικαστικών έργων ρητώς απαγορεύεται από τον καταστατικό χάρτη της χώρας μας και τον κανονισμό των δικαστηρίων. Συνιστά δε καθ' εαυτήν πειθαρχικό παράπτωμα. Σχετικές είναι οι υπ' αριθμ. 8/2002 και 4/1987 αποφάσεις της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, αντίγραφο των οποίων και σας αποστέλλουμε».

Ωστόσο, η ενέργεια που «άναψε φωτιά» στους κόλπους της δικαιοσύνης ήταν το αίτημά της κ. Ασημακοπούλου προς τους αρεοπαγίτες επιθεωρητές να αποστέλλουν κατάλογο των δικαστών, οι οποίοι συμμετέχουν στις διακοπές των δικαστικών συνεδριάσεων.

Η ενόχληση των δικαστών ήταν εμφανής, αφού κάποιοι επιθεωρητές δικαστηρίων αρνήθηκαν να διαβιβάσουν ονομαστικό κατάλογο ενώ ένας επιθεωρητής μεγάλου δικαστηρίου της χώρας, απέστειλε στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου αναφορά που υπογράμμιζε ότι άπαντες οι δικαστές συμμετείχαν στην διακοπή των συνεδριάσεων και επισύναψε τον κατάλογο όλων των δικαστών που υπηρετούν στο συγκεκριμένο δικαστήριο.

Πάντως το μέτωπο των δικαστών έχει διαρραγεί, αφού οι μεν Διοικητικοί Δικαστές έχουν αποφασίσει την πραγματοποίηση ημίωρης διακοπής το πρωί στα δικαστήρια (09-09.30) ενώ στο ΣτΕ και το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εφαρμόζουν την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για διακοπή των συνεδριάσεων από 12 μ. έως 3 μ.μ.