ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγή για τον νέο νόμο Διαμαντοπούλου

Προσφυγή για τον νέο νόμο Διαμαντοπούλου

Τα συνταγματικά «πυρά» από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δέχεται ο νέος νόμος πλαίσιο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.

Με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και φέρει τη σφραγίδα του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου του Α.Π.Θ Κώστα Χρυσόγονου ζητούν να κριθεί αντισυνταγματικός ο επίμαχος νόμος, καθώς παραβιάζει την κατοχυρωμένη αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ). «Είναι προφανές ότι η συμμετοχή εξωτερικών μελών στο συμβούλιο των ΑΕΙ προσβάλλει κατάφωρα την πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση», υποστηρίζουν στην αίτησή τους οι καθηγητές του ΑΠΘ εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η ρύθμιση αυτή υποβιβάζει ουσιαστικά τα Πανεπιστήμια σε ΔΕΚΟ, προσβάλλει την πλήρη αυτοδιοίκησή τους.

Η συμμετοχή ιδιωτών, προστίθεται, στο κορυφαίο επιτελικό και διοικητικό όργανο του Πανεπιστημίου ισοδυναμεί κατ΄αποτέλεσμα με μερική λειτουργική ιδιωτικοποίησή του, η οποία εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας ακόμα και σε σχέση με τον δημόσιο χαρακτήρα του Συντάγματος.