ΕΛΛΑΔΑ

Η Rai αποθεώνει την Ελλάδα: «Χώρα απέραντης ομορφιάς, που ούτε οι Θεοί δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν»

Η Rai αποθεώνει την Ελλάδα: «Χώρα απέραντης ομορφιάς, που ούτε οι Θεοί δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν»

Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, ολοκληρώνει το πρόγραμμα της θερινής σεζόν της, με δυο εκπομπές για την Ελλάδα.

Η πρώτη αναφορά στη χώρα μας, ήταν της γνωστής δημοσιογράφου Λουτσία Γκοράτσι. Σε ωριαία εκπομπή εμβάθυνσης για τη ναυαρχίδα της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai Uno, η Γκοράτσι παρουσίασε την κοινωνική κατάσταση της χώρας και τις κύριες προκλήσεις για το μέλλον.

Η Iταλίδα δημοσιογράφος (την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν μια νέα Οριάνα Φαλάτσι), παρουσίασε τις τόσες πτυχές της ελληνικής καθημερινότητας. Από το εντυπωσιακό Ίδρυμα Νιάρχος, μέχρι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, από την αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό, ίσαμε μαρτυρίες των κατοίκων της Μυτιλήνης, οι οποίοι τονίζουν ότι «το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, και η λύση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».

«Η Ελλάδα δώρισε στην Ευρώπη τις λέξεις της, όπως δημοκρατία, έξοδος, κρίση. Η Ελλάδα, με τις αιώνιες ιεροτελεστίες της, παραμένει πάντα η γη του πολιτισμού και της φιλοξενίας. Αλλά και τόσων Θεών, διότι μια θεότητα δεν ήταν αρκετή για να εξηγήσει, σε όποιον την πρωτοείδε, μια τόσο μεγάλη ομορφιά», υπογράμμισε η Γκοράτσι.

Το, δε, τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre, παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Αthens Blues» του Μάσσιμο Μποντζόρνο, με αναφορά στη σημερινή Ελλάδα, μετά από την αναχώρηση της τρόικας.

Μεταξύ των άλλων, στην κάμερα μιλά η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία υπογραμμίζει ότι «έχουν δημιουργηθεί 300.000 θέσεις εργασίας, και επτά στις δέκα είναι μόνιμες», και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος τονίζει ότι «ξεκίνησε μια πολιτική στήριξης των ηλικιωμένων, η οποία δεν βασίζεται μόνον στις συντάξεις, αλλά και στις υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους».

Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013, ενώ ο συγγραφέας Κώστας Τζαμιώτης δηλώνει ότι «η Ελλάδα έθεσε το κύριας σημασίας θέμα ότι «δεν μπορούμε να βάζουμε πάντα στο επίκεντρο την οικονομία».

Σε ότι αφορά τον πολιτισμό, τέλος, ο κατασκευαστής μουσικών οργάνων και μηχανικός Βασίλης Κουϊκόγλου, θέλησε να υπογραμμίσει ότι «στην Ελλάδα παντρεύεται με μοναδικό τρόπο η μουσική της Δύσης και της Ανατολής, και για τον λόγο αυτό η χώρα μας αποτελεί ένα unicum σε διεθνές επίπεδο».

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεοδνικό Πρακτορείο Ειδήσεων