ΕΛΛΑΔΑ

Kυκλώνας Ζορμπάς: Αγωνία για τους τρεις αγνοούμενους στην Εύβοια – Κλειστά σχολεία αύριο (01/10)

Kυκλώνας Ζορμπάς: Αγωνία για τους τρεις αγνοούμενους στην Εύβοια – Κλειστά σχολεία αύριο (01/10)

Κυκλώνας Ζορμπάς: «Θρίλερ» στην Εύβοια με τους τρεις αγνοούμενους - Εικόνες Αποκάλυψης και στη Φθιώτιδα - Τεράστιες οι ζημιές από το πέρασμα της κακοκαιρίας - Ποια σχολεία θα είναι κλειστά τη Δευτέρα (01/10)

Ισχυρές δυνάμεις της 7ης ΕΜΑΚ αλλά και 3 δύτες που έχουν φτάσει στην περιοχή από την Αθήνα προσπαθούν να εντοπίσουν τα σημεία στα οποία πιθανά να βρίσκονται οι τρεις αγνοούμενοι που αναζητούνται στην Εύβοια. Την ίδια στιγμή η ισχυρή βροχόπτωση συνεχίζεται για δύο ώρες περίπου παρά το γεγονός ότι ενδιάμεσα υπήρξε μια ύφεση που δεν κράτησε παραπάνω από μία ώρα.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από την κεντρική προς την Βόρεια Εύβοια ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα καλύπτουν μέχρι αυτή την ώρα με ισχυρή βροχόπτωση όλη τη Βόρεια Εύβοια.

Με την ίδια ένταση πέφτει η βροχή και στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας αλλά ωστόσο ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συγκεντρώθηκαν εκεί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ύφεση των καιρικών συνθηκών για να αντλήσουν νερά από διάφορα επικίνδυνα σημεία και από σπίτια και καταστήματα. Μέχρι αυτή τη στιγμή οι κλήσεις στην Πυροσβεστική έχουν ξεπεράσει τις 80 για αντλήσεις υδάτων.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις όμως έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του νόμου της Φθιώτιδας με συνέπεια δεκάδες στρέμματα ακόμη και στο κέντρο του νομού να φουσκώνουν συνεχώς και σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν φτάσει σε οριακό σημείο ακόμα και στην περιοχή της Λαμίας.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας Θύμιο Καραΐσκο: «αν οι βροχοπτώσεις συνεχίσουν με την ίδια ένταση όλη τη νύχτα και μέχρι αύριο το πρωί, τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα καθώς τα μηνύματα που υπάρχουν από όλο το νομό είναι ότι τα ρέματα βρίσκονται σε οριακό επίπεδο. Όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στο πόδι και ελέγχουν την κατάσταση για να παρέμβουμε όπου είναι δυνατόν».

Οι πληγές που αφήνει πίσω του ο κυκλώνας είναι τεράστιες και ήδη οι δύο Δήμοι (Λοκρών και Μαντουδίου) έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται και οι υπηρεσίες της Βοιωτίας οι οποίες παρατηρούν συνεχώς τους χειμάρρους να φουσκώνουν ενώ τα μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να παρέμβουν όπου χρειαστεί.

Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα (01/10)

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για αύριο Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους.

Από τον Δήμο Χαλκιδέων ανακοινώθηκε ότι κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα, όλα τα σχολεία της Α’ βάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χαλκιδέων, λόγω των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο νησί της Σκιάθου και κυρίως της έντονης βροχόπτωσης, ο Δήμαρχος Σκιάθου κ. Δημήτριος Πρεβεζάνος με απόφασή του αναστέλλει τη λειτουργία των σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) για τη Δευτέρα.

Την ίδια στιγμή, σχολεία κλειστά αύριο Δευτέρα και στον Δήμο Λοκρών. Αύριο, Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018 τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λοκρών, καθώς και οι Παιδικοί Σταθμοί θα είναι κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στον Δήμο Λοκρών.

Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα και στο Δήμο Μεγαρέων, καθώς σε έκτακτη ανακοίνωση επισημαίνεται ότι θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά, Νηπειαγωγεία) και παιδικοί σταθμοί του Δήμου Μεγαρέων.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα (01/10) και την Τρίτη (02/10) τα σχολεία στους δήμους Κιάτου και Βέλου - Βόχας Κορινθίας.

Σαρώνει τη Σκιάθο ο κυκλώνας

Οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν περισσότερο από την έντονη βροχόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους είναι αυτές του Τρούλου, της Αγ. Παρασκευής και των Κουκουναριών, με τον δήμαρχο Πρεβεζάνο σε πλήρη ετοιμότητα να συγκαλεί το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, όπως μεταδίδει το e-volos.gr.

Σύμφωνα μάλιστα με την σχετική ανακοίνωση το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, συνεδρίασε στο γραφείο του Δημάρχου Σκιάθου κ. Δημήτρη Πρεβεζάνου, με όλες τις υπηρεσίες (Πυροσβεστικό κλιμάκιο, Αστυνομικό τμήμα, Λιμεναρχείο) να δίνουν το «παρών», για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης κινδύνων λόγω ισχυρής κακοκαιρίας που επικρατεί στο νησί της Σκιάθου.

Ο κ. Πρεβεζάνος κάλεσε όλες τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επισήμανε ότι ο Δήμος Σκιάθου θα βρίσκεται πάντα δίπλα στο έργο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, προσφέροντας προσωπικό αλλά και οχήματα.

Επίσης στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν υπάρχει αγνοούμενος, ενώ παρακαλούνται οι δημότες να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να μη διστάσουν να επικοινωνήσουν με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σκιάθου στο 24270 21199.

skiathos 1

Καταστροφές στην Κορινθία

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας στους δήμους Κιάτου και Βέλου - Βόχας Κορινθίας, όπως ανέφεραν με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δήμαρχοι Σπύρος Σταματόπουλος και Αννίβας Παπακυριάκος αντίστοιχα. Επίσης, αύριο και μεθαύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και στους δύο δήμους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κιάτου, «έχουμε εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο υποδομών και συγκεκριμένα το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης του Κιάτου έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η υδροδότηση στην πόλη και στα γύρω χωριά και ως εκ τούτου περίπου 15.000 κάτοικοι να έχουν μείνει χωρίς νερό».

Όσον αφορά στην αποκατάσταση της βλάβης, ο Σπύρος Σταματόπουλος λέει ότι «δεν προβλέπεται να γίνει άμεσα, γιατί οι βλάβες είναι πολλαπλές».

vraxati korinthias

Επίσης, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «το Κιάτο έχει κοπεί στα δύο, διότι έχουν γκρεμιστεί γέφυρες», ενώ όσον αφορά στην δημοτική και αγροτική οδοποιία, είπε ότι «έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση σε καλλιέργειες».

Στην συνέχεια ο Σπύρος Σταματόπουλος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «αυτό που καταγράφουμε σήμερα είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι επιχειρήσεις» προσθέτοντας πως «σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αυτές οι ζημιές είναι πολλές».

Όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο, «έχουμε ζητήσει από το υπουργείο Υποδομών να έλθουν αύριο κλιμάκια μηχανικών για να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές, ώστε να υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση, σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές».

Σχετικά με τη ηλεκτροδότηση, ο Σπύρος Σταματόπουλος είπε ότι «έχει αποκατασταθεί σε μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να αποκατασταθεί και η βλάβη στο ανατολικό Κιάτο».

vraxati korinthias1

Τέλος, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «δεν έχει κατατεθεί αίτημα από κατοίκους για διαμονή σε ξενοδοχεία».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βέλου - Βόχας είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «σήμερα μετράμε ζημιές και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε, σε πρώτη φάση, στις πολύ μεγάλες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί».

Όσον αφορά στην καταγραφή των ζημιών, ο Αννίβας Παπακυριάκος είπε ότι «οι τεχνικές υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει την πρώτη αποτύπωση των τεχνικών προβλημάτων σε όλα τα τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτά είναι μεγάλα».

Όπως πρόσθεσε, «αύριο ξεκινάμε την πιο λεπτομερή αποτίμηση των ζημιών στα σπίτια και μάλιστα έχουμε ήδη ενημερώσει σχετικά για υποβολή αιτήσεων από τους πληγέντες».

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι «έχουμε υποβάλλει αιτήματα στην γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και στον στρατό, για διάθεση μέσων, ενώ αύριο αναμένεται να έλθουν κλιμάκια μηχανικών από την γενική γραμματεία Υποδομών για να δουν τις ζημιές και εκτιμώ ότι θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «με την βοήθεια της γενικής γραμματείας Υποδομών και της Περιφέρειας, εκτιμώ ότι οι διαδικασίες για την αποκατάσταση θα προχωρήσουν γρήγορα».

Σχετικά με την ηλεκτροδότηση, ο Αννίβας Παπακυριάκος είπε ότι «δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα», προσθέτοντας ότι «δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα από κατοίκους για διαμονή σε ξενοδοχεία».

Κλείνοντας, ο δήμαρχος τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να δείξει υπομονή και ψυχραιμία», ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε το δήμο.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης: «Θρίλερ» στα Σκόπια: Χαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα - Μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση

Οικογενειακή τραγωδία στο Άργος - Νεαρός σκότωσε την 11χρονη αδελφή του κι αυτοκτόνησε

Φωτός, βίντεο: ΑΠΕ-ΜΠΕ, e-volos.gr, tvstar.gr