ΕΛΛΑΔΑ

«Αστακός» η Αθήνα ενόψει 17 Νοέμβρη

«Αστακός» η Αθήνα ενόψει 17 Νοέμβρη

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Δευτέρα 14 Νοεμβρίου το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την περιφρούρηση της Αθήνας ενόψει της 38ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από σήμερα και κορυφώνονται την Πέμπτη με την καθιερωμένη πορεία προς τη Βουλή και την Αμερικανική πρεσβεία.

Οι οργιώδεις αντιδράσεις σε πανελλήνιο επίπεδο κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, ήταν ένα τρανό παράδειγμα του τι μπορεί να επακολουθήσει στις 17 Νοέμβρη καθώς ενισχύονται οι φόβοι για εκτεταμένα επεισόδια και εκρήξεις βίας.

Πάντως, η σύγκλητος του πολυτεχνείου έκανε δραματική έκκληση στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη να λάβουν μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή των εκδηλώσεων, αφού υπάρχει μεγάλη κοινωνική αναταραχή από την οικονομική κρίση, αλλά και έντονες αντιδράσεις λόγω της κατάργησης του ασύλου με το νέο νόμο - πλαίσιο.

«Αστακός» η Αθήνα με 7.000 αστυνομικούς
Φρούριο θα θυμίζει το κέντρο της Αθήνας από σήμερα έως και τις 17 του μήνα καθώς θα συμμετέχουν στα μέτρα ασφαλείας-μόνο στην Αττική-7000 αστυνομικοί. Οι ένστολοι θα είναι από υπηρεσίες όπως ΜΑΤ, ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ, ΥΜΕΤ, ΕΚΑΜ, ασφάλεια, αλλά και αντιτρομοκρατική, οι οποίοι θα αναπτυχθούν κατά μήκος της πορείας, έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα, κυβερνητικά κτίρια, ενώ έντονη παρουσία θα υπάρχει και στα Εξάρχεια.

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό θα συμμετέχει και η Τροχαία καθώς θα προχωρήσει σε απαγόρευση στάσης, στάθμευσης αλλά και κυκλοφορίας των οχημάτων σε κεντρικούς δρόμους, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν θα γίνουν «στοχευμένες», προληπτικές προσαγωγές υπόπτων. Μία πρακτική η οποία ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και όπως λένε οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. απέδωσε «καρπούς»...

Οι εντολές πάντως που έχουν λάβει οι ένστολοι, συμπυκνώνονται στις λέξεις ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και διακριτική επιτήρηση της πορείας.

Επιπλέον, ένα ακόμη ζήτημα που δεν έχει ξεκαθαριστεί, είναι πώς θα υπάρξει κλοιός προστασίας στη βουλή, αφού ο ειδικός φράχτης δεν μπορεί να τοποθετηθεί στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να κοπεί η πορεία, η οποία περνάει έξω από την βουλή και καταλήγει στην Αμερικανική πρεσβεία.