ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Στο Δημόσιο η περιουσία του σε περίπτωση «λουκέτου»

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Στο Δημόσιο η περιουσία του σε περίπτωση «λουκέτου»

Σε καθεστώς αναστολής θέτει από σήμερα, Παρασκευή (12/10/2018) το Διοικητικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ) τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της απόφασης προσδιορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2019, η οποία ενεργοποιείται αυτόματα εάν μέχρι τότε δεν έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΔΟΕΣ για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του ΕΕΣ.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, η ΔΟΕΣ θα δρομολογήσει ένα μεταβατικό σχέδιο δράσης για τους επόμενους τρεις μήνες προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες προς τις ευάλωτες ομάδες δεν θα επηρεαστούν» , αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση το Δ.Σ της ΔΟΕΣ. Σύμφωνα με τη ΔΟΕΣ, η απόφαση αυτή απορρέει από την αποτυχία ολοκλήρωσης ενός μακροχρόνιου σχεδίου ανάκαμψης τα τελευταία 10 χρόνια. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι πολύχρονες δικαστικές διαδικασίες μεταξύ προηγούμενων διοικήσεων και μελών του ΕΕΣ, «πάγωσαν» τις διαδικασίες υλοποίησης του σχεδίου εκσυγχρονισμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκκρεμεί στο Εφετείο η απόφαση για το καταστατικό και τη διενέργεια εκλογών που είχε δρομολογήσει η διοίκηση Αυγερινού.

Οι τρεις όροι του σχεδίου δράσης που είχε προτείνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το οποίο είχε αποδεχθεί η ΔΟΕΣ τον Οκτώβριο του 2017 πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως, αναφέρει στη συνέχεια η ανακοίνωση. Οι όροι αυτοί είναι:

  • Πλήρης αναθεώρηση του καταστατικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το οποίο χρονολογείται από το 1965.
  • Διεξαγωγή εκστρατείας για την προσέλκυση νέων μελών και τη διεύρυνση της εκλογικής βάσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
  • Σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, πριν από τις 15 Οκτωβρίου 2018, για τη διεξαγωγή εκλογών για νέο Διοικητικό Συμβούλιο σύμφωνα με το νέο καταστατικό του ΕΕΣ.

Ανακοινώνοντας την απόφαση σχετικά με την αναστολή, ο πρόεδρος της ΔΟΕΣ, Francesco Rocca, δήλωσε: «Αυτή δεν ήταν μια απόφαση που ελήφθη "ελαφρά τη καρδία". Ωστόσο, μετά από πολυάριθμες υποστηρικτικές πρωτοβουλίες την τελευταία δεκαετία θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ανοικοδόμηση του Εθνικού Συλλόγου σύμφωνα με τα πρότυπα του Κινήματος μας. Θέλω να τονίσω ότι η δέσμευση της ΔΟΕΣ προς τον ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βασίζονται στην βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού παραμένει απόλυτη. Η ΔΟΕΣ θα εργαστεί προκειμένου να διασφαλίσει ότι η απόφαση αυτή δεν θα θέσει σε κίνδυνο την υποστήριξη που παρέχει ο Ερυθρός Σταυρός σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Επαναλαμβάνω την ακλόνητη δέσμευσή και την αμέριστη υποστήριξη μου στους γενναίους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού τους οποίους θα συνεχίσω να συνοδεύω στο ανθρωπιστικό τους ταξίδι».

Πρακτικά η απόφαση αυτή σημαίνει ότι, εκτός και αν σημειωθεί πρόοδος, την 1η Ιανουαρίου 2019, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός θα χάσει τα δικαιώματά του ως μέλος της ΔΟΕΣ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός του να εκπροσωπείται και να συμμετέχει στα διαφορετικά όργανα της ΔΟΕΣ, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη με χρηματοδότηση από τη ΔΟΕΣ λήγουν την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ, σε μια πολύωρη συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης (11/10/2018) ενέκρινε το νέο καταστατικό με τις αλλαγές όμως που είχε ζητήσει το υπουργείο Υγείας για τις εγγραφές νέων μελών, καθώς το σχέδιο της διοίκησης Οικονομόπουλου περιείχε περιορισμούς και αποκλεισμούς στη συμμετοχή των νέων μελών στις εκλογές. Επίσης, εγκρίθηκε και ο όρος να περάσει στο Δημόσιο η περιουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην περίπτωση που παύσει η λειτουργία του Οργανισμού.

Η ΔΟΕΣ πάντως επισημαίνει στην επιστολή της ότι «δεσμεύεται να συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για ανανέωση και δημιουργία ενός αποτελεσματικού και βιώσιμου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η ΔΟΕΣ θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πρόοδο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σχετικά με το συμφωνηθέν σχέδιο δράσης και θα συνεχίσει την άριστη συνεργασία της με τις Ελληνικές αρχές όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Tέλος, αναφέρει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους εθελοντές και το προσωπικό του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και να ενθαρρύνει τους εθελοντές και τα μέλη του να παραμείνουν προσηλωμένοι στην προσπάθεια ανανέωσης του Εθνικού τους Συλλόγου.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Εφημερίδα των Συντακτών)

Διαβάστε επίσης:

Οι εργαζόμενοι του Ερυθρού Σταυρού κατά της διοίκησης Οικονομόπουλου

«Τσιφλικάς» του Ερυθρού Σταυρού ο Οικονομόπουλος!