ΕΛΛΑΔΑ

Νέο τελεσίγραφο για τον Νικόλαο Οικονομόπουλο και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Νέο τελεσίγραφο για τον Νικόλαο Οικονομόπουλο και τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου έχει περιθώριο ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), Νικόλαος Οικονομόπουλος, να αποστείλει το τελικό, αναλυτικό σχέδιο δράσης στην Επιτροπή Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η οριστική αποπομπή του Οργανισμού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ), την 1η Ιανουαρίου 2019.

Ο εισηγητής της Επιτροπής Διαμεσολάβησης και Συμμόρφωσης της ΔΟΕΣ, Wolfgang Kopetzky, σε επιστολή του προς τον κ. Οικονομόπουλο με ημερομηνία 01/11/2018, τονίζει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕΣ έχει ζητήσει από την Επιτροπή Διαμεσολάβησης να συνεχίσει να επιβλέπει την κατάσταση στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και να ενημερώνει τον πρόεδρο. Για το λόγο αυτό, πρέπει να μας στείλετε οριστικά μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2018, ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για κάθε ένα από τα βήματα του σχεδίου δράσης».

«Γνωρίζουμε ότι προωθείτε την αναθεώρηση του καταστατικού» αναφέρει ο κ. Kopetzky και συστήνει να υιοθετηθούν οι παρατηρήσεις που έχει κάνει η ΔΟΕΣ, καθώς αποτελούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις για κάθε εθνικό σύλλογο Ερυθρού Σταυρού. Ιδιαίτερη βαρύτητα για την Επιτροπή Συμμόρφωσης και τη ΔΟΕΣ έχει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών που πρέπει να ακολουθήσει την έγκριση του νέου καταστατικού από τη Γενική Συνέλευση του ΕΕΣ. Μάλιστα, η Επιτροπή Συμμόρφωσης ζητά να της αποσταλεί εκ των προτέρων το σχέδιο υλοποίησης της καμπάνιας, όπως και μία πλήρης έκθεση με τα αποτελέσματα για το πόσα νέα μέλη εγγράφηκαν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν από τη Γενική Συνέλευση η οποία θα εκλέξει νέο Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο στον ΕΕΣ.

Ο κ. Οικονομόπουλος καλείται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να στείλει, επίσης, όλες τις πληροφορίες για την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών με το νέο καταστατικό.

Σε περίπτωση που δεν τηρηθεί το χρονικό όριο της 15ης Νοεμβρίου από τον πρόεδρο του ΕΕΣ, φαίνεται πως η πορεία του Οργανισμού προς τον αποκλεισμό του από το διεθνές ερυθροσταυρικό κίνημα δεν θα είναι αναστρέψιμη.