ΕΛΛΑΔΑ

Δύο… πρόεδροι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – «Επίδικο» η περιουσία του οργανισμού

Δύο… πρόεδροι στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό – «Επίδικο» η περιουσία του οργανισμού

«Εγώ είμαι ο πρόεδρος»! Ο φερόμενος ως καθαιρεθείς πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Νικόλαος Οικονομόπουλος, διαψεύδει κατηγορηματικά την αντικατάστασή του από την προεδρία του Οργανισμού μετά από πρόταση μομφής που κατέθεσε η πλειοψηφία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου (ΚΔΣ).

Το βράδυ της Δευτέρας (05/11/2018), ανακοινώθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ότι τα μέλη του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, σε έκτακτη Συνεδρίαση του ΚΔΣ, εξέλεξαν ως νέο πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλο, ιατρό και πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ιεράπετρας. Λίγη ώρα αργότερα, όμως, ακολούθησε άλλη ανακοίνωση, από το γραφείο του προέδρου αυτή τη φορά, σύμφωνα με την οποία: «Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με δήθεν παραίτηση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Νικολάου Οικονομόπουλου και εκλογή άλλου προσώπου στη θέση αυτή. Για την αποκατάσταση της αλήθειας ξεκαθαρίζεται ότι πρόεδρος του ΕΕΣ είναι και παραμένει ο κ. Νικόλαος Οικονομόπουλος».

Ο ίδιος ο κ. Οικονομόπουλος δήλωσε ότι «ουδέποτε υπήρξε νόμιμη συνεδρίαση του ΚΔΣ του ΕΕΣ στις 5 Νοεμβρίου 2018, με θέμα την αμφισβήτηση του προέδρου. Η επιχείρηση κατάληψης της προεδρίας του ΕΕΣ με αντικαταστατικό και πραξικοπηματικό τρόπο, αποτελεί παρωδία η οποία αποκάλυψε τους εμπνευστές του σχεδίου διάλυσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και υφαρπαγής της περιουσίας του».

Όπως αποκάλυψε το Newsbomb.gr, ο κ. Οικονομόπουλος έχει χάσει τη στήριξη του ΚΔΣ, με μια πλειοψηφία 17 εκ των 21 μελών να του καταλογίζει την ευθύνη για το καθεστώς αναστολής της ιδιότητας του μέλους που έχει ενεργοποιηθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ). Τα 17 μέλη του ΚΔΣ με επιστολή τους, τον καλούσαν να συμμορφωθεί πλήρως με τις παρατηρήσεις του υπουργείου Υγείας ως προς το νέο καταστατικό και συγκεκριμένα με το άρθρο που ορίζει τι θα γίνει η περιουσία του ΕΕΣ σε περίπτωση διάλυσης του Οργανισμού.

Σε πλήρη αμφισβήτηση βρίσκεται, όμως, ο κ. Οικονομόπουλος και από τη ΔΟΕΣ. Η Επιτροπή Συμμόρφωσης και Διαμεσολάβησης υπέδειξε την 15η Νοεμβρίου ως την καταληκτική ημερομηνία, για να υποβάλει ο κ. Οικονομόπουλος το τελικό, αναλυτικό σχέδιο δράσης, προκειμένου να αποφευχθεί η οριστική αποπομπή του Οργανισμού από τη ΔΟΕΣ, την 1η Ιανουαρίου 2019. Μέχρι σήμερα, κανένα από τα τρία προαπαιτούμενα δεν έχει ολοκληρωθεί, ούτε η έγκριση του νέου καταστατικού, ούτε η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, ούτε ο ορισμός αρχαιρεσιών για εκλογή ΔΣ με το νέο καταστατικό.

Ως προς τον κ. Μαμαντόπουλο, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πρόκειται για παλαιό και στενό συνεργάτη του υπόδικου Ανδρέα Μαρτίνη. Το υπουργείο Υγείας, πάντως, δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για το ζήτημα των δύο προέδρων.