ΕΛΛΑΔΑ

Το ΚΔΣ του Ερυθρού Σταυρού απαντά: Γιατί καθαιρέσαμε τον Οικονομόπουλο

Το ΚΔΣ του Ερυθρού Σταυρού απαντά: Γιατί καθαιρέσαμε τον Οικονομόπουλο

Σε διευκρινίσεις ως προς τη διαδικασία αντικατάστασης του Νικόλαου Οικονομόπουλου από τον Ανδρέα Μαμαντόπουλο, στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, προχώρησε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθαιρεθείς Νικόλαος Οικονομόπουλος διέψευσε την καθαίρεσή του και κατήγγειλε επιχείρηση κατάληψης της προεδρίας του ΕΕΣ με αντικαταστατικό και πραξικοπηματικό τρόπο.

Το ΚΔΣ επανέρχεται με νέα ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι, συνεδρίασε τη Δευτέρα (05/11/2018) σε πλήρη απαρτία, αφού προηγουμένως είχε συγκληθεί νόμιμα. Μετά από πρόταση μομφής στο πρόσωπο του κ. Οικονομόπουλου, το ΚΔΣ τον αντικατέστησε με τον κ. Μαμαντόπουλο.

Συγκεκριμένα, η αντικατάσταση έγινε με διαδικασία μυστικής ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν 19 εκ των 25 Μελών. Εκ των 19, οι 14 ψήφισαν υπέρ της μομφής, με ένα 1 «όχι» και 4 λευκά, ενώ στην ψηφοφορία για ανάδειξη προέδρου ψήφισαν 16 υπέρ του κ. Ανδρέα Μαμαντόπουλου, με 2 λευκά και 1 άκυρο.

Οι λόγοι της αντικατάστασης, σύμφωνα με το ΚΔΣ, ήταν:

1. Η δυσλειτουργία εντός του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου

2. Η δυσχέρεια των σχέσεων με τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου και την Ελληνική Πολιτεία, εξαιτίας της έλλειψης προσήλωσης προς το συμφωνημένο οδικό χάρτη επανόρθωσης του Ε.Ε.Σ. και

3. Η έλλειψη συνεργασίας και σύμπνοιας με τους εργαζόμενους του Ε.Ε.Σ.

«Πιστοί στο πνεύμα των θεμελιωδών αρχών του Κινήματος του Ερυθρού Σταυρού και σαφώς μακριά από οποιαδήποτε πολιτική ή κομματική παρέμβαση, στόχος του νέου προέδρου είναι η παραμονή του Ε.Ε.Σ. στους κόλπους του Διεθνούς Κινήματος, που με τις ενέργειες και παραλείψεις του τέως προέδρου τέθηκε σε κίνδυνο. Αυτό επιβεβαιώνεται από την ανακοίνωση του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας κ. Francesco Rocca στις 11 Οκτωβρίου 2018, με την οποία δήλωσε με σαφή τρόπο ότι από 1ης Ιανουαρίου 2019 ενεργοποιείται αυτομάτως το καθεστώς αναστολής του Ε.Ε.Σ. από όλα τα Διεθνή Όργανα του Κινήματος. Αυτή την ενεργοποίηση ο νέος πρόεδρος θέλει να ανατρέψει τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες» επισημαίνει το ΚΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.