ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις - Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί (pics+vid)

Επέτειος Πολυτεχνείου: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις - Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί (pics+vid)

Πολυτεχνείο: Ο εορτασμός της 45ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κορυφώνεται σήμερα Σάββατο 17 Νοεμβρίου - «Παραλύει» το κέντρο της Αθήνας -Χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Από νωρίς σήμερα το πρωί (17/11) άνοιξε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τις πόρτες του το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας, για τις εκδηλώσεις της επετείου της εξέγερσης των φοιτητών την 17η Νοεμβρίου 1973. Μικρή ήταν η προσέλευση στο Πολυτεχνείο. Παρά τη βροχή, ωστόσο, γονείς με παιδιά και παππούδες με εγγόνια, προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στους φοιτητές που πριν από 45 χρόνια έχασαν εδώ τη ζωή τους.

Ωστόσο, επί ποδός θα βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ τα μέτρα της Τροχαίας γύρω από το ιστορικό κτήριο.

Επιπλέον, στην περιοχή των Εξαρχείων θα βρίσκονται πολλοί «μυστικοί» αστυνομικοί που θα παρατηρούν τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων, καθώς και κτήρια, τα οποία τελούν υπό κατάληψη.

Παράλληλα, πάνω από το κέντρο της Αθήνας θα πετούν συνεχώς μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), καθώς και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, προκειμένου να κατοπτεύεται όλη η περιοχή και να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Οι πύλες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου έκλεισαν το μεσημέρι προκειμένου να ακολουθήσει το τελετουργικό, με τις ομιλίες εκπροσώπων από τον Σύλλογο Φυλακισθέντων Εξορισθέντων και του ΕΜΠ και το προσκλητήριο νεκρών. Περίπου στις 3 το μεσημέρι, οι φοιτητές της ΠΑΣΠ αναμένεται να ξεκινήσουν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία, κρατώντας τα χέρια τους την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου.

Λίγη ώρα αργότερα και αφού έχουν προηγηθεί προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, θα ξεκινήσει και η μεγάλη πορεία στην οποία θα δώσουν το «παρών» φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι, εκπρόσωποι φορέων και ομοσπονδιών αλλά και απλοί πολίτες

polytexneio 1 copy

Ποιοι σταθμοί του Μετρό θα είναι κλειστοί

Επίσης, κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΣΤΑΣΥ θα προχωρήσει σε διαδοχικό κλείσιμο σταθμών του μετρό. Συγκεκριμένα, ο σταθμός «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσει στις 15:00, ενώ οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα» θα κλείσουν στις 16:30.

Σημειώνεται, ότι τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς στάση από τους παραπάνω σταθμούς. Οι σταθμοί θα ανοίξουν ξανά μετά το πέρας των εκδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης, τροποποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στα δρομολόγια και στις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για το Πολυτεχνείο

polytexneio 6

Ποιοι δρόμοι θα είναι κλειστοί

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων για την «45η Επέτειο του Πολυτεχνείου» και της πορείας που θα ακολουθήσει, θα ισχύσουν και σήμερα σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν όλο το οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες.

Ο τριήμερος εορτασμός, που θα κορυφωθεί με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, ξεκίνησε την Πέμπτη (15/11), σε ήρεμο κλίμα, με εξαίρεση την κατάληψη του κεντρικού κτηρίου του Πολυτεχνείου, «Αβέρωφ». Η Επιτροπή Εορτασμού έχει ήδη κάνει έκκληση με ανακοίνωσή της να αποχωρήσουν οι καταληψίες και έχει σχολιάσει ότι «οι ενέργειες και πρακτικές που λαμβάνουν χώρα στο κτήριο Αβέρωφ είναι καταδικαστέες».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr