ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Εγκρίθηκε το νέο καταστατικό

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Εγκρίθηκε το νέο καταστατικό

Με 408 ψήφους υπέρ, έναντι 72 κατά, η Γενική Συνέλευση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ενέκρινε το νέο καταστατικό του Οργανισμού, την Κυριακή (02/12/2018).

Με πλειοψηφία ευρύτερη των απαιτούμενων τριών τετάρτων, αντικαταστάθηκε το παλιό καταστατικό του 1965, το οποίο δημιουργούσε σειρά προβλημάτων στην ομαλή λειτουργία του Οργανισμού. Η αλλαγή του καταστατικού αποτελούσε το πρώτο από τα τρία προαπαιτούμενα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού (ΔΟΕΣ) προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της αποπομπής του ΕΕΣ από το διεθνές κίνημα.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, κατά την εισαγωγική του ομιλία προειδοποίησε για τα πολλαπλά αδιέξοδα που θα προκαλούσε στην πορεία του Εθνικού Συλλόγου ενδεχόμενη καταψήφιση του νέου καταστατικού, και πιο συγκεκριμένα για την αναστολή της δράσης του στην Ελλάδα. Εκπρόσωποι της ΔΟΕΣ και της ΔΕΕΣ (Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού), οι οποίοι παρέστησαν στη ΓΣ, δήλωσαν ότι το νέο καταστατικό είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις αρχές και το όραμα του Διεθνούς Ερυθροσταυρικού Κινήματος.

Τώρα, θα πρέπει το νέο καταστατικό να επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η εγγραφή νέων μελών και τέλος, η πραγματοποίηση νέων αρχαιρεσιών με ευρεία κοινωνική βάση, όπως δεσμεύεται η διοίκηση Μαμαντόπουλου. Η αποκατάσταση των σχέσεων του ΕΕΣ με τα όργανα του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού θα διασφαλίσουν, τελικά, τη διάσωση του Οργανισμού.