ΕΛΛΑΔΑ

Γρηγορόπουλος: Επεισόδια, μολότοφ και χημικά στην πορεία των μαθητών

Γρηγορόπουλος: Επεισόδια, μολότοφ και χημικά στην πορεία των μαθητών

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος | Ειδήσεις:Ολοκληρώθηκε ηπορεία μαθητών και φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας - Πέτρες, χημικά και σπασμένα πεζοδρόμια στα επεισόδια που σημειώθηκαν

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη

Ένταση και επεισόδια σημειώθηκαν το μεσήμερι της Πέμπτης (06/12) στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του μαθητικού-φοιτητικού συλλαλητηρίου που γίνεται για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου.

epeisodia grigoropoulos2 1

Η ένταση ξεκίνησε όταν ομάδα νεαρών πέταξαν πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις κι αυτές απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

epeisodia grigoropoulos8

Νωρίτερα, με κεντρικό σύνθημα «ακόμα δεν είπαμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη», μαθητές, φοιτητές καθώς και μαθητικές και φοιτητικές συλλογικότητες συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησαν πορεία προς το Σύνταγμα.

Για πολλή ώρα διεκόπη η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, με εντολή της αστυνομίας, το Μετρό του Συντάγματος και του Πανεπιστημίου είναι κλειστοί κι οι συρμοί θα διέρχονται κανονικά χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός ατόμου και σε 10 προσαγωγές.

epeisodia grigoropoulos6

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους των Εξαρχείων

Έκκληση προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να προφυλάξει την περιοχή τους από καταστροφές, βανδαλισμούς αλλά και εκτεταμένη χρήση χημικών κάνουν οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες των Εξαρχείων.

Με επιστολή που έστειλε εν όψει της σημερινής επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη αλλά και την υφυπουργό κ. Κατερίνα Παπακώστα, ο Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών «ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες που θα προστατεύσουν περιουσίες και άνθρωπούς.

Η επιστολή

Προς Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ

Εν όψει της αυριανής επετείου του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σας καλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την προφύλαξη της περιοχής των Εξαρχείων και των κατοίκων της από κάθε είδους βίαιες δράσεις, καταστροφές και βανδαλισμούς.
Σας καλούμε επίσης να αποφύγετε τη χρήση χημικών που σε συνδυασμό με εμπρησμούς προκαλούν τοξικές αναθυμιάσεις.
Επισημαίνουμε ότι στη περιοχή μας κατοικούν χιλιάδες φιλήσυχες οικογένειες, παιδάκια και ηλικιωμένοι.
Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών «ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ».

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ

Σε επιφυλακή οι αστυνομικοί που έχουν εντολή να προχωρούν σε προσαγωγές και συλλήψεις, σε περίπτωση επεισοδίων και καταστροφών σε περιουσίες.

Την ίδια ώρα, αυξημένα θα είναι τα μέτρα και το απόγευμα κατά τη διάρκεια της πορείας των αντιεξουσιαστικών ομάδων, με σοβαρό ενδεχόμενο κάποιοι να προσπαθήσουν να μετατρέψουν τα Εξάρχεια σε πεδίο συγκρούσεων με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το ειδικό υδροφόρο όχημα της ΕΛ.ΑΣ., ο Αίαντας, που έκανε την εμφάνισή του στα επεισόδια του Πολυτεχνείου, θα βρίσκεται και πάλι σε κοντινή απόσταση από τα Εξάρχεια και θα επέμβει και πάλι, αν κριθεί αναγκαίο.

Οι Αρχές είναι σε μια συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου, για το εάν θα δοθεί από απόψε το βράδυ το πανεπιστημιακό ίδρυμα για φύλαξη από την Αστυνομία, ώστε να μη χρησιμοποιηθεί από κάποιες ομάδες αύριο ως φρούριο, από το οποίο θα πετούν μολότοφ και ξύλα κουκουλοφόροι στους αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα, υπάρχει φόβος στις Αρχές για καταδρομικές σε αστυνομικά τμήματα και γι’ αυτό το λόγο παραμένουν οι διαταγές για την απομάκρυνση των οχημάτων από τον περίβολο των τμημάτων αλλά και αυξημένη προσοχή από τους σκοπούς.

Πάντως, εντολή για αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας έχει δοθεί σε όλους τους αστυνομικούς ενώ στις στατικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων έχει δημιουργηθεί ένα αόρατο πλέγμα ασφαλείας γύρω τους, με μηχανές και αστυνομικούς με πολιτικά που θα περιπολούν γύρω από τις στατικές δυνάμεις, όπως στη διμοιρία που βρίσκεται στην Χαριλάου Τρικούπη.

Το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. θα βρίσκεται από το πρωί πάνω από τις δυο πορείες και θα δίνει συνεχώς εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Διαβάστε επίσης:

Αποκαλύψεις – σοκ για τη δολοφονία της φοιτήτριας: Την χτυπούσαν με θυμό, όπου έβρισκαν

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Αυτή είναι η δυσάρεστη έκπληξη

Οι προγραμματισμένες πορείες και συγκεντρώσεις

Όπως κάθε χρόνο από το 2008, έτσι και φέτος, ανήμερα της 6ης του Δεκέμβρη, συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, ο οποίος δολοφονήθηκε από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια πριν δέκα χρόνια.

Στα Προπύλαια έχει προγραμματιστεί και η απογευματινή πορεία, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00.

Στις 21:00 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός.

Τις αντίστοιχες ώρες με της Αθήνας, θα γίνουν συγκεντρώσεις και πορείες στην Καμάρα της Θεσσαλονίκης και το απόγευμα στις 18:00 σε πλήθος πόλεων της Ελλάδας, όπως η Πάτρα, η Λάρισα, η Κομοτηνή, τα Χανιά, τα Ιωάννινα και η Μυτιλήνη.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Αυτή είναι η απόφαση - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr