ΕΛΛΑΔΑ

Πρόβα «τρόμου» το χτύπημα στο Κολωνάκι - Ποιους βλέπει πίσω από την έκρηξη η ΕΛ.ΑΣ.

Πρόβα «τρόμου» το χτύπημα στο Κολωνάκι - Ποιους βλέπει πίσω από την έκρηξη η ΕΛ.ΑΣ.

Προβληματίζει τις Αρχές το «τυφλό» χτύπημα στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι το πρωί της Πέμπτης, καθώς δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, ενώ σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνεται να κρύβεται πίσω από την έκρηξη σε κάποια από τις γνωστές τρομοκρατικές ομάδες.

Σύμφωνα με πηγές της Αστυνομίας, η ομάδα πιθανότατα έκανε «πρόβα», προκειμένου να δοκιμάσει τη δύναμη πυρός της. Πιθανότατα έχουν σκοπό να αναβαθμίσουν την δράση τους.

Η κατασκευή του εκρηκτικού μηχανισμού, που αποτελούνταν από μερικά μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και πάνω σε αυτά ήταν δεμένα διάφορα βαρελότα κάνει την Αντιτρομοκρατική να μιλάει για μία νέα ομάδα που πειραματίζεται, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και κάποιο άλλο ενδεχόμενο για την ταυτότητα των δραστών, αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς.

Το χρονικό του «χτυπήματος»

Σε ένα κουτί από παπούτσια ήταν τοποθετημένος ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη στις 07:10 το πρωί της Πέμπτης (27/12) έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άτομα.

ekrixi kolwnaki 3 copy

Ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από δύο μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό τα οποία ήταν δεμένα με ταινία και πάνω τους ήταν προσαρμοσμένη εκρηκτική ύλη, αλλά και καλώδια κι ένα ρολόι.

Ο νεωκόρος της εκκλησίας, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σκουφά και Λυκαβηττού, εντόπισε το ύποπτο κουτί όταν προσήλθε στο ναό για τον ανοίξει και αμέσως ειδοποίησε την Αστυνομία.

Στο σημείο έφτασε ένας αστυνομικός από το Τμήμα Εξαρχείων, ο οποίος τραυματίστηκε από την έκρηξη. Ο αστυνομικός νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Ο νεωκόρος τραυματίστηκε ελαφρά στο πρόσωπο και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Οι αστυνομικοί περιμένουν την ανάληψη ευθύνης για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στο μικροσκόπιο των Αρχών, όπως είναι φυσικό έχουν μπει οι κάμερες ασφαλείας στην περιοχή που πιθανόν έχουν καταγράψει τις κινήσεις των δραστών.

ekrixi kolwnaki 3 copy

Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα με περιστατικά επιθέσεων κατά χώρων θρησκευτικής λατρείας που έχουν καταγραφεί από το 2017, σύμφωνα με Έκθεση που δημοσιοποίησε πρόσφατα το Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Το 94% των επιθέσεων μάλιστα αφορά επιθέσεις κατά Ορθόδοξων Εκκλησιών, ήτοι 525 περιστατικά.

Μαυροειδάκος στο Newsbomb.gr: «Ήθελαν αίμα»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Newsbomb.gr με τον γενικό γραμματέα των Ειδικών Φρουρών, Ευστράτιο Μαυροειδάκο, σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ειδικού φρουρού του τμήματος Εξαρχείων που τραυματίστηκε από την έκρηξη, έγινε γνωστό ότι «ο αστυνομικός έχει επαφή με το περιβάλλον, ενώ τα τραύματα που φέρει δεν κρίνονται πολύ σοβαρά».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε τι δήλωσε από το σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας καθώς και ο ιερέας του ναού:

Αυτόπτης μάρτυρας:

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό Μέρισμα: 80 εκατ. ευρώ έξτρα ποσό - Ποιοι και πότε θα το πάρουν

Απαγωγή Πειραιάς: Αυτός είναι ο επιχειρηματίας που απήχθη έξω από το σπίτι του