ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κωνσταντίνος Συνολάκης στο Newsbomb.gr: Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εκδήλωσης τσουνάμι στην Ελλάδα

Κωνσταντίνος Συνολάκης στο Newsbomb.gr: Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εκδήλωσης τσουνάμι στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης μιλά αποκλειστικά στο Newsbomb.gr και το δημοσιογράφο Χρήστο Θ. Παναγόπουλο για τους κινδύνους που προκύπτουν από τα ενεργά ηφαίστεια στη χώρα μας – Πόσο επικίνδυνα είναι ο Κολούμπος και η Νέα Καμένη στη Σαντορίνη; – Υπάρχει φόβος για μεγάλη φυσική καταστροφή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια; – Πόσο καλά θωρακισμένος είναι ο ελλαδικός χώρος και πόσο ενημερωμένοι οι πολίτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως εκείνα στη Μάνδρα και το Μάτι Αττικής;

Είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζει όσο κανείς τις συνέπειες των ακραίων καταστροφικών φαινομένων (ηφαίστεια, σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) στον ανθρώπινο παράγοντα αλλά και στις υλικοτεχνικές υποδομές.

Το μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Συνολάκης, εξηγεί, με λόγο απλό αλλά μεστό, στο Newsbomb.gr για ποιο λόγο στην Ελλάδα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ακραία φυσικά φαινόμενα.

Εκτιμά πως δεν είναι απίθανη μια έκρηξη ηφαιστείου, σε μια χώρα όπως η δική μας, ενώ εκτιμά ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός παλιρροϊκού κύματος (τσουνάμι), αν και δεν αποτελεί φαινόμενο πρωτόγνωρο για τον ελλαδικό χώρο, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί σε εφησυχασμό ούτε τον κρατικό μηχανισμό, ούτε τους επιστήμονες αλλά ούτε και τους πολίτες.

Δείτε τι λέει ο Κωνσταντίνος Συνολάκης για τα ηφαίστεια της Σαντορίνης, σε Νέα Καμένη και Κολούμπο, πόσο επικίνδυνα είναι και εάν υπάρχει κίνδυνος να εκραγούν στο άμεσο μέλλον.

Ο κ. Συνολάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εκδήλωση των παλιρροϊκών κυμάτων στην Ελλάδα ως συνέπεια μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Δείτε τι λέει ο για τα τσουνάμι και πόσο κινδυνεύουμε απ’ αυτά.

Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν κρύβει, ωστόσο, την ανησυχία του και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης μιας μεγάλη φυσικής καταστροφής στον πλανήτη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, μια άποψη στην οποία συγκλίνει εδώ και καιρό μια πληθώρα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Υπάρχει στην Ελλάδα σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης ακραίων φυσικών καταστροφών; Δείτε τι απαντά ο καθηγητής Συνολάκης.

Όσο για το τι πρέπει να αλλάξει, επιτέλους, στη χώρα μας, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον φονικά και καταστροφικά φαινόμενα όπως η πλημμύρα στη Μάνδρα και η πυρκαγιά στο Μάτι, ο Κωνσταντίνος Συνολάκης δίνει σαφή απάντηση.