ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο: Όλοι οι Έλληνες «δίνουμε μάχη» για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα

Συλλαλητήριο: Όλοι οι Έλληνες «δίνουμε μάχη» για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα

Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και σε όσους θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, όπως όλα δείχνουν θα έρθει στην ελληνική Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, στέλνουν σήμερα χιλιάδες Έλληνες στο Σύνταγμα, σε μία συγκέντρωση που αναμένεται να ξεπεράσει σε συμμετοχή της προηγούμενη.

Από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής ήδη οι πρώτοι διαδηλωτές βρίσκονται στο Σύνταγμα για να πάρουν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Κοινοποιήστε ελεύθερα! Στο Μετρό για Σύνταγμα!

Geplaatst door Alexandra Gogousi op Zaterdag 19 januari 2019


Έχοντας σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, έχουν πάρει ήδη τις θέσεις τους στην πλατεία Συντάγματος.

Η αναχώρηση των Θεσσαλονικιών για το συλλαλητήριο

Άλλωστε από νωρίς το βράδυ του Σαββάτου έφτασαν στην Αθήνα λεωφορεία και αυτοκίνητα με διαδηλωτές από κάθε γωνιά της επικράτειας, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν ότι τελικά τα πούλμαν θα είναι περισσότερα από 3.000.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις που διοργανώνουν το συλλαλητήριο εδώ και μέρες καλούν όλους τους Έλληνες να βρεθούν το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος, στο κέντρο της Αθήνας, «την Κυριακή 20 Ιανουαρίου στις 2 το μεσημέρι δίνουμε την μεγαλύτερη μάχη».

Με μήνυμά της η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας διαμηνύει ότι «θα πάρουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στις οικογένειές μας, απέναντι στα παιδιά μας και θα δώσουμε το «παρών» στο Μεγάλο Συλλαλητήριο».

Η κάθοδος των Κρητικών

«Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο;»

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία, παραθέτουν σε βίντεο γιατί πρέπει κάποιος να τους ακολουθήσει και να διαδηλώσει μαζί τους την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας.

«Τι με ρωτάς; Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο;» είναι η πρώτη φράση του βίντεο και στη συνέχεια παρατίθενται οι λόγοι που θέτουν επιβεβλημένη την παρουσία των πολιτών στη συγκέντρωση:

Γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει

Γιατί διάβασα και ξέρω

Γιατί δεν μπορούν να με κοροϊδέψουν

Γιατί δεν είναι δική τους περιουσία για να την πουλήσουν

Γιατί δεν είμαι «καναπεδάτη»

Γιατί νιώθω την ανάγκη να αντιδράσω

Γιατί αποφασίζουν για μένα χωρίς εμένα

Γιατί δεν μασάω το παραμύθι του

Γιατί δεν δικαιούμαι να απουσιάσω

Γιατί δεν έχω αυταπάτες για τη σύνθετη ονομασία

Γιατί είμαστε οι περισσότεροι και πρέπει να το δείξουμε

Γιατί δίνουν την Ιστορία μου και τον Πολιτισμό μου

Γιατί δεν αντέχω άλλο

Γιατί δεν γονατίζω άλλο

Γιατί δεν παραχωρώ άλλο

Γιατί δεν ξεχνώ άλλο

Γιατί δεν φοβάμαι άλλο

Γιατί αν δεν αγωνιστώ δεν έχω δικαίωμα να μιλώ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το συλλαλητήριο

Το συλλαλητήριο ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ από το πρωί έχουν τεθεί σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από την πλατεία Συντάγματος και από τις 10:00 έχουν κατεβάσει ρολά οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Η αστυνομία λαμβάνει ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, με την εμπλοκή σχεδόν 2.000 αστυνομικών, ελικοπτέρων και drones, ενώ κλούβες των ΜΑΤ θα αποτρέψουν επαφές διαδηλωτών της συγκέντρωσης του Συντάγματος και της αντισυγκέντρωσης που ανακοινώθηκε την ίδια ώρα στα Προπύλαια από αντιεξουσιαστές.

Όπως και στο συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου, η εξέδρα θα βρίσκεται στημένη στην αρχή της οδού Ερμού, αλλά για background θα υπάρχει μία τεράστια γιγαντοοθόνη στην οποία θα προβάλλονται βίντεο και τραγούδια για τη Μακεδονία καθώς και μαγνητοσκοπημένα μηνύματα επωνύμων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακόμη, θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος θα ζητάει να μην προχωρήσουν οι βουλευτές στη ψήφιση της Συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει «έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας».

Ποιοι θα μιλήσουν

Στο βήμα θα ανέβουν εκπρόσωποι της “Επιτροπής Αγώνα για την Μακεδονία”, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μητροπολιτών της Βόρειας Ελλάδας, των μονών του Αγίου Όρους. Όπως έχει γίνει γνωστό επίσης, το λόγο θα πάρουν ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου, ο μαθηματικός Νίκος Λυγερός, η γνωστή ερμηνεύτρια Αφροδίτη Μάνου, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γεώργιος Τάτσιος. Κεντρικός εκφωνητής θα είναι ο ομογενής δημοσιογράφος και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Φιλιππίδης, που μαζί με τη συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κυρία Νίνα Γκατζούλη, πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ στη συγκέντρωση χρημάτων για το συλλαλητήριο.

Ποιες προσωπικότητες έχουν υπογράψει το αίτημα για δημοψήφισμα

Αθερίδης, Μαχαιρίτσας, Αφροδίτη Μάνου, Σταύρος Ξαρχάκος, Βέρα Κρούσκα, Γιάννης Κότσιρας, Σεμίνα Διγενή, είναι μόνο μερικά από τα «βαριά» ονόματα που υπογράφουν το κείμενο ενάντια στην συμφωνία των Πρεσπών.

Στο κείμενο που κυκλοφορεί σχετικά με την συμμετοχή στην συλλογή υπογραφών για δημοψήφισμα αναφέρεται πως: «Ανθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές αντικατοπτρίζοντας την ίδια την πολυμορφία της δημοκρατίας, ενώνουν την φωνή τους, γύρω από το αίτημα να εισακουστεί επί τέλους η βούληση του λαού, να επουλωθεί το βαθύ τραύμα που έχουν ανοίξει οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προέβλεπε δημοψήφισμα μόνο για την γειτονική χώρα.

Φυσικά, το αίτημα για δημοψήφισμα έχει αγκαλιαστεί ήδη από πολύ ευρύτερες δυνάμεις. Με δικές τους ανακοινώσεις, η κοινότητα του Αγίου Όρους, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεκάδες δήμοι της Βορείου Ελλάδας, αλλά και άλλες προσωπικότητες, με κορυφαίο τον Μίκη Θεοδωράκη απαιτούν κι εκείνοι δημοψήφισμα από την κυβέρνηση».

Οι προσωπικότητες που υπογράφουν το κείμενο:

Αθερίδης Θοδωρής, ηθοποιός, σκηνοθέτης,

Αντιόχου Γιάννης, ποιητής

Αξελός Λουκάς, συγγραφέας – εκδότης,

Ασωνίτης Αλέξανδρος, συγγραφέας,

Βαλτινός Θανάσης, συγγραφέας,

Βάμβουκας Γεώργιος, καθ. πανεπιστημίου,

Βασιλακόπουλος Γιώργος, πρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης . πρωην πρ. FIBA,

Γαλάτουλας Πέτρος, Πρόεδρος SENATE OF HELLENIC AMERICAN ORGANIZATION και A’ Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

Γερμανός Βαγγέλης, τραγουδιστής, συνθέτης,

Δαμαβολίτης Κώστας, πρ. βουλευτής,

Δημητρούκα Αγάθη, ποιήτρια,

Διγενή Σεμίνα, παρουσιάστρια,

Θεοχάρους Ελένη, ευρωβουλευτής,

Καλεντερίδης Σάββας, γεωπολιτικός αναλυτής,

Καραθανάσης Θανάσης, καθ. πανεπιστημίου,

Καραμπελιάς Γιώργος, συγγραφέας, κίνημα Άρδην,

Κότσιρας Γιάννης, τραγουδιστής,

Κρούσκα Βέρα, ηθοποιός,

Κωνσταντόπουλος Κωνσταντίνος, ηθοποιός

Λιγνάδης Δημήτρης, σκηνοθέτης, ηθοποιός,

Μάνου Αφροδίτη, τραγουδίστρια,

Μαχαιρίτσας Λαυρέντης, τραγουδιστής,

Μηλιώκας Γιάννης, τραγουδιστής,

Μητσιάς Μανώλης, τραγουδιστής,

Νικολάου Λιζέτα, τραγουδίστρια,

Νόλλας Δημήτρης, συγγραφέας,

Ξαρχάκος Σταύρος, συνθέτης,

Παπαθεμελής Στέλιος, πρ. Υπουργός,

Παπακωνσταντίνου Βασίλης, τραγουδιστής,

Παύλος (μακαριστός), μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης

Πισσίας Βαγγέλης, δρ διεθνών οικονομικών σχέσεων,

Ρέππας Μιχάλης, σεναριογράφος, ηθοποιός

Ρινάλντι Ρούντι, εκδότης εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς,

Σαΐα Ηρώ, τραγουδίστρια,

Σεραφείμ, μητροπολίτης Πειραιώς,

Σηφάκης Ιωσήφ, πληροφορικός, γαλλική ακαδημία επιστημών,

Σόρογκας Σωτήρης, ζωγράφος, επ. καθηγητής Αρχιτεκτονικής,

Τετράδης-Παπαδόπουλος Γιώργος, δημοσιογράφος

Φιλιππίδης Δημήτρης, πρόεδρος Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής

Φράγκος Φραγκούλης, πρ. ΑΓΕΕΘΑ, πρ. υπουργός,

Χουλιαράς Γιώργος, γλύπτης,

Σχετικές ειδήσεις