ΕΛΛΑΔΑ

Συλλαλητήριο Live: Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα - Φωνή λαού, οργή θεού

Συλλαλητήριο Live: Λαοθάλασσα στο Σύνταγμα - Φωνή λαού, οργή θεού

Από κάθε γωνιά της Ελλάδας δίνουν το «παρών» σήμερα (20/01) στην πλατεία Συντάγματος οι διαδηλωτές - Από νωρίς το πρωί άρχισαν καταφθάνουν στην Αθήνα με κάθε τρόπο για το ραντεβού με την Ιστορία - Ένταση και χημικά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Ρεπορτάζ: Ευδοκία Μύτιλη, Λευτέρης Παρτσάλης

Ασφυκτικά γεμάτη είναι η πλατεία Συντάγματος από πολίτες που φωνάζουν «Όχι» στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο σημερινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε 60.000 πολίτες εκτιμά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τους πολίτες που βρέθηκαν εκεί.

Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ, για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια των επεισοδίων στο συλλαλητήριο από ομάδα κουκουλοφόρων τραυματίστηκαν δέκα αστυνομικοί.

Λίγο μετά τις 14.30, ξέσπασαν επεισόδια έξω από τη Βουλή μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Τα επεισόδια ξέσπασαν όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να ανέβουν τα σκαλιά και συγκρούστηκαν με τα ΜΑΤ.

Πρόκειται για μία μικρή ομάδα που αποσπάστηκε από τον όγκο της διαδήλωσης και ήρθε σε αντιπαράθεση με τα ΜΑΤ. Οι διαδηλωτές πέταξαν προς την μεριά των αστυνομικών μπογιές και μπουκάλια με νερό. Από την πλευρά τους τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece από τα επεισόδια τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Μεταξύ άλλων, στο βήμα ανέβηκε και η Αφροδίτη Μάνου, η οποία χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών «εγκληματική». Παράλληλα, ζήτησε δημοψήφισμα και κάλεσε τον κόσμο να σηκωθεί από τον καναπέ. «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο ψέμα», τόνισε.

«Ελάτε σήμερα να αφυπνίσουμε και τον τελευταίο Έλληνα, για να προστατέψουμε το μέλλον της Ελλάδας. Να παραδώσουμε την πατρίδα μας, ακέραια, όπως μας την παρέδωσαν. Οι άνθρωποι και οι ιδέες έρχονται και φεύγουν, οι απόψεις αλλάζουν και οι βεβαιότητες διαψεύδονται, εκείνο που μένει αναλλοίωτο στο χρόνο είναι οι μεγάλες μας αξίες, η γλώσσα, η πατρίδα και η Δημοκρατία, που θα πει η ταυτότητα μας. Αυτή την ταυτότητα έρχεται να μας κλέψει, αυτή η ύπουλη και μακιαβελική συμφωνία των Πρεσπών που έχει αναστατώσει τη ζωή μας», ανέφερε η γνωστή ερμηνεύτρια.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Δοξάτου Δημήτρης Δαλακάκης, τόνισε: «Go back κύριε Τσίπρα, πίσω στις Πρέσπες».

Επίσης, κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο να παραιτηθεί για να γράψει ιστορία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. «Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει», είπε ο κ. Σαμαράς.

Υπενθυμίζεται ότι στη Βουλή, κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το σχετικό νομοσχέδιο, για το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές, έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Δείτε live εικόνα από το Σύνταγμα:

Η συγκέντρωση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε συμμετοχή την προηγούμενη αποτελεί ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς την Κυβέρνηση αλλά και σε όσους θα ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας.

Η σημαία του Κατσίφα

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, έφτασε στο Σύνταγμα και η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, του ομογενή που έχασε τη ζωή του από πυρά της αλβανικής αστυνομίας, την 28η Οκτωβρίου.

Τα πρώτα λεωφορεία άρχισαν να φτάνουν στην Αττική, τα ξημερώματα της Κυριακής, τόσο από την Αθηνών - Κορίνθου όσο και από την Αθηνών - Λαμίας.

Αυτά που περνούν από τα διόδια των Αφιδνών, συγκεντρώνονται σε ομάδες των δέκα περίπου και οδηγούνται συνοδεία της Αστυνομίας, στην Κατεχάκη όπου αποβιβάζονται οι διαδηλωτές και με το Μετρό φτάνουν είτε στο σταθμό Ευαγγελισμό είτε στο Μοναστηράκι ώστε να φτάσουν με τα πόδια στο Σύνταγμα.

Μέχρι την μία το μεσημέρι και σύμφωνα με τους υπευθύνους της Νέας Οδού, είχαν περάσει τα διόδια 300 λεωφορεία.

Ατύχημα με λεωφορείο

Ατύχημα με λεωφορείο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών που είχε προορισμό την Αθήνα, σημειώθηκε νωρίτερα.

Το όχημα, το οποίο ξεκίνησε από τις Σέρρες στις 03:00 τα ξημερώματα, χτύπησε ελαφρά στα διόδια των Αφιδνών, με αποτέλεσμα να κατέβουν οι επιβάτες.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο - Κλειστοί δρόμοι

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ισχύουν στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Ειδικότερα, η στάση, η στάθμευση αλλά και η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί από τις 6:00 πρωί.

Οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που θα επικρατούν.

Ποιοι σταθμοί του Μετρό έχουν κλείσει

Κλειστοί είναι από τις 10 το πρωί λόγω του συλλαλητηρίου, οι σταθμοί του Μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια με εντολή της αστυνομίας.

Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Νέο κύμα κακοκαιρίας με βροχές καταιγίδες και χιόνια

Αποκάλυψη: Ο δολοφόνος της Τοπαλούδη βίασε την 19χρονη σε δύο φάσεις


Σχετικές ειδήσεις